Kisah Sejuk Lagi (3) …

‘White Sapporo’ adalah nama jolokan yang diberi untuk daerah ini setiap kali musim sejuk tiba.

Bertolak pula ke utara┬ákepulauan Jepun, wilayah Hokkaido yang terkenal kerana kawasan pergunungan dan iklimnya sehinggakan mampu menjadi acara sukan musim sejuk bertaraf dunia … sememangnya sebuah pengalaman yang menjanjikan kelainan kalau anda betul-betul berpeluang menjejakkan kaki ke tanah ini.

Tengok sahaja dalam TV pun belum tentu menjanjikan apa-apa, kata orang. Disclaimer: Youtube dan banyak lagi travel blogs yang lain. Ngeh.

Maka, berangkatlah kami ke utara nun sana selepas dua hari di Tokyo.

Perjalanan domestik kira-kira satu setengah jam ke sana benar-benar lancar and it must be one of many lucky days for all of us on that day sebab dapat ke sana dengan jalan udara. Marhaen lain ke sana mungkin akan memikirkan banyak hal untuk soal pengangkutan, tetapi kami tidak.

Thank you JICE. Thank you big time to the Japanese government for this planning.

Di dalam pesawat, dalam pada mata hampir terlelap .. kakak dikejutkan hanya kerana semata-mata pemandangan ini. Marah (sikiiitlah) pada mulanya sebab mengantuk barai bangun awal pagi bersiap hendak ke airport, tetapi … sedikit berbaloi juga kekdahnya.

Mount Fuji, yang mampu diambil dari kejauhan.

Kelihatan dan memang sangat mustahil untuk kami sampai dan capai gunung kebanggaan kesemua rakyat Jepun untuk trip kali ini. Maka, sekeping gambar ini mencukupi sebagai tanda kenang-kenangan kakak untuk melihatnya dalam jarak yang terbaik ini.

Keterujaan tengok saujana mata sendiri yang memandang hanya putih dan tiada lain yang putih, melainkan yang putih-putih belaka sahaja itu adalah …. NIKMAT, sebaik sahaja mendarat. Syukur menadah tangan kerana tercapai juga hasrat nak jejak kaki ke sini.

****

Sampai sahaja di bumi Sapporo, perut berbunyi teruk dan tibalah masanya menjamah makanan tengahari.

Bercerita soal makanan, here’s a snippet. Or maybe the general idea of what we consumed for more than a week there.

Sejenis sedap sebab terlalu lapar dek kerana perjalanan yang jauh dan tidak tahan menahan sejuk. Soupy like this is my all time favourite, somehow.

To me, apa yang terhidang sebenarnya sudah cukup baik untuk dihadam. For a week, I ate clean and that was wonderful enough, truly. Kenyang terjamin, sungguhpun tiadalah kelazatan ketara yang boleh dikhabarkan beriya di sini.

Cuma … senario yang sama dialami ketika di Laos, begitulah juga keadaan yang sama berulang di negara serba canggih ini.

Kefahaman mengenai halal mengikut garis panduan agama masih ala kadar. Kalau dah begini rupanya, mengetahui jurang yang besar (either economy, social etc) di antara Laos dan Japan pun … there’s no doubt that the knowledge about Islam pun hanya so-so sahaja (eh, macam tiada kena-mengena pula).

Hanya setakat di permukaan sehinggakan sampai satu tahap boleh mendatangkan kekeliruan (dan sedikit amarah jugalah sebab musim sejuk yang teramat sejuk ini senang sangat mengganggu-gugat keimanan perut apatah lagi buat rakyat Malaysia yang rujinya adalah …… !).

Mungkin juga sebab kami mengharapkan banyak sumber laut yang boleh kami hadam untuk santapan, tetapi sebaliknya .. setiap masa, hanya sayur-sayuran juga menjadi pilihan utama penganjur untuk menu makanan kami.

Kecewa sedikit, but afterall .. PERCAYALAH, once, mereka ini jelas dan betul-betul tahu mengenai definesi halal yang sebenar, am sure they’ll feel and think that actually the issue is not as heavy & difficult as they thought! Cause Japanese really has critical minds, you know.

Apapun, kakak was generally happy with the food sepanjang berada di sana, terutama sekali bila berada di rumah keluarga angkat baharu!

Please stay tune for more stories on that part, okay?

Pasta bendi merupakan menu makanan pertama yang kami makan sejak menjejakkan kaki di Jepun. Tidak terfikir pun hendak buat menu ini di negara sendiri, but in Japan .. they have!

Gambar wajib-tetapi-tidak-berapa-epik! Ngeh!

Nah, di Sapporo .. jangan kau tanya kejakunan tahap apa yang terkena pada orang perseorangan kami di dalam trip ini sebab masing-masing pun sanggup tidak menyarung glove sebelah tangan demi kerana hendak sakan bergambar.

Itu normal.

Apa yang tidak normalnya atau sedikit kelainan yang kakak dapat lihat sendiri adalah seperti coretan ringkas di sini.

Lawatan singkat ke kilang percetakan Hokkaido Newspaper pada hari yang sama kami mendarat di wilayah itu buat kakak betul-betul berfikir tentang cara bekerja orang Jepun, yang mana antaranya selalu kita dengar berbunyi seperti;

  1. “…. mungkin sebab mereka ini sudah terbiasa dengan semangat kamikaze,”.
  2. “…. lagi lambat you balik dari bekerja, menunjukkan how workaholic you’re.”

Pernah terdengar those statements?

Ms. Kudo was giving brief explanations. Just look at her smile, peeps.

Di kilang ini, kami diberikan taklimat oleh pegawai medianya Ms Kudo. Such a sweet lady she is. Bersaiz petite dan langsing, macam kebanyakan wanita Jepun yang lain.

Memberikan penerangan sepenuhnya dalam bahasa Jepun, Ms Kudo macam tidak tahu erti lelah bercakap, menyatakan setiap perincian bagaimana kilang tempatnya berkhidmat, bekerja setiap hari menghasilkan dua kali siaran akhbar dalam masa sehari untuk edaran lebih 5 juta penduduk Hokkaido.

Senyuman yang tidak pernah lekang di wajah ibu kepada 3 cahaya mata ini kelihatannya sangat jujur dan bukanlah sesuatu yang dibuat-buat.

Ibarat lahir  dan terbitnya ikhlas daripada hati.

Ketika dia leka memberikan perincian, ada sesuatu pada dirinya yang tanpa sengaja kakak terlihat dan langsung buat diri ini tertanya-tanya. Terus teringat akan kata-kata pujangga orang kebanyakan yang lain bila bercakap pasal Japanese; “… mereka kan manusia-manusia rajin,”.

Kalau sungguhpun rajin, kakak kira .. orang-orang tempatan di sini mungkin jatuh kategori manusia-yang-hey-kerja-sahajalah-janji-quality-comes-first-but-not-the-way-I-look-or-dress-or how-I -work-it-out.

Ha itu. The hint.

Kena PM tepi, kalau mahu tahu in detail. Tetapi hint tadi cukup (cukup-cukup sudah) memberikan gambarannya.

Terkesan sedikit melihatkan Ms. Kudo dan dengan sedikit hipotesis yang bergelar dalam kepala waktu itu sehinggalah kepada momen blogpost ini ditulis.

It was indeed an inspiring event.

Kalaulah kita Melayu sejenis rajin tanpa ada rasa segan silu dengan apapun pekerjaan yang kita lakukan, dedikasi dan pushing all out in acomplishing works, pasti …..!

Ini sekadar pemerhatian mata kasar kakak sahaja. Kebenaran di sebalik kisah dan apa yang kakak lihat (dan sedikit soal siasat dari sumber-sumber terapat), mungkin hipotesis kakak betul dan mungkin juga tidak. Cuma ..

.. yang baik dan boleh diteladani, kita ambillah dan manfaatkan bersama. Ambil semangat itu. Untuk apapun perjuangan yang sedang anda lakukan.

Okek!

Bukan setakat rajin, ramah dan tidak reti penat bercakapnya. Tanpa sebarang winter outer wear pula selepas itu, Ms Kudo ikut menghantar kami pulang sehinggalah bas yang kami naiki betul-betul lenyap dari pandangan kami (dan dia). Sejenis dedikasi-tahap-dewa-bila-bekerja kakak gelarkan Ms Kudo ini.

Adeh. Sejenis kegigihan yang bukan sikit-sikit ada pada Ms. Kudo nie. Tabik!

Ini adalah salah satu spreadsheet yang dihasilkan oleh Hokkaido Shimbun untuk edisi khas tsunami terbesar yang berlaku pada 2011. Paling mengejutkan, sebuah edisi akhbar mereka mengandungi 40 mukasurat yang mampu memuatkan lebih 250 berita dalam seseuah naskhah. That’s the beauty of Japanese culture in which they are still embracing the culture of reading. It is believed due to their massive number of aging society, therefore newspaper (shimbun) is still their people’s top choice.

… cerita-cerita sejuk bersambung lagi di lain post boleh?

With more inspring and lovely stories, of course!

Oh ya, tidak dilupakan .. saguhati terpaling best kami terima daripada trip ini adalah seperti di bawah. It was a great chance that we managed to meet you, Ms Kudo and team! Arigato!

This piece of draft paper is done within 20 minutes after the photo session. Thank you!

abbythejournalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *