… Raya, Oh Raya!

Raya 1438H wasn’t that bad at all.

Because all I wanted to do was only to be here.

The one and the only place that I miss so much.

My kampung. Processed with VSCO with c1 preset

It has been a while that I came to this place.

To be exact, it was a year ago.

Berkumpul banyak keluarga beberapa malam dan kasi gegar ruang dapur bila berkumpul makan, dan di ruang tamu bila berkumpul untuk sesi lepas-makan-maka-boleh-bersembang-sambil-layan-kerenah-anak-anak-bikin-gempak-bermain.

Sepanjang perjalanan pulang ke kampung baru-baru ini pun dan sambil juga dikhabarkan satu-persatu update terkini yang semua ahli keluarga dari segenap pelusuk negeri dah mula checkin di rumah kayu-nan-lama-tetapi-utuh-asasnya itu, sekejap-sekejap bibir kakak ini menguntum senyum.

At least, there’s a reason why I can really smile after ….. days and nights yang tidak mudah senyum itu terzahir seikhlas itu.

Before

After

Being me naturally, budak-budak like this bunch of little ones captured above memang sejenis buat diri stress-free sekejap.

Well, stress itu berganda juga sebenarnya sebab dealing with so many mischievous minds and acts in one particular time and place dengan mereka nieh terkadang memang menduga iman dan keupayaan akal sebenarnya hahahahaha. But seeing them in that kind of circle, enjoying themselves freely tanpa ditentu-arahkan mereka setiap masa, membuatkan diri ini tahu untuk lebih menghargai kehidupan by improving current parenting skills even more for the better them.

Adatlah, bila dah berkumpul reramai begitu kan. Yang tukang jerit si mak bapak la terpekik sana sini .. cuba mengawal keadaan. Itu, memang tidak pernah berubah tabiat tu.

Mahu lari dari cerita topik #rayaapaadanya kejap, boleh?

Bila berkumpul, there were many things that I could observe and see and that’s the beauty of childhood that can only happen ONCE in your life.

Tidak dinafikan memang terkeluar juga isu #KBAT, #anakstress dan yang seangkatan dengannya, tetapi what am I proud of is on how my uncles, aunties, cousins especially in educating and be flexible with their babies.

Masyaallah, tremendous habis!

Tiada kekangan, tiada paksaan and very much cool on seeing or unleash their kids’ potentials. Lebih mengamalkan keterbukaan dan perbincangan dalam banyak hal dan pertanyaan yang dikemukakan anak-anak.

Walaupun ‘azab’ dan ‘seksanya jiwa raga’ hendak menjawab satu-persatu pertanyaan anak-anak yang terkadang soalan #KBAT pun tidak sebegitu mencabar macam yang mereka soal, tetapi layankan jugalah. Di situlah nanti baru ‘tercabar’ pemikiran si mak pak yang kredibilitinya akan disaksikan seantero ahli keluarga seisi rumah. Thrill!

What I love to do best when no 4G/LTE connection detected. Processed with VSCO with a5 preset

The rest of the days in kampung was simple and we just love to hangout with the family members, with chats and good food. Sesekali ada juga ambil peluang start enjin kereta dan mulalah merayap, melilau pusing pekan yang jauhnya sepelaung sahaja. Punyalah ramai umat di kampung itupun, dah macam tengah KL.

Pekan Batu 38 pun dah ‘pesat’ pembangunannya. Ada macam-macam, tinggal belum wujud Starbucks Coffee dan McDonald Drive-Tru je.

Sepanjang perjalanan pulang ke kampung, habis jalan tak kira tengah or bahu jalan, semuanya ada lencongan dan ‘dikerjakan’ oleh pembangunan. Gaya macam nak bina MRT sampai Sabak Bernam dah je, apa ke jadahnya kan?!

Kids were just being kids, di kampung. Including my precious two.

On another development, if I could share a little bit with you here, the traits of ADD-suspected in my 7-year-old son could be obviously seen sometimes over times. Entah kenapa ini terjadi but we strongly feel that there must be something that we haven’t fully cater or tackle that spot.

 

Somehow he could be really loud of nowhere and one way of how I toning it down is by saying, ‘I’m sorry’. Sebenar-benar maaf yang terkadang tu sebab kecil hati betul bila teringat cara dia tertinggi suara or determination-one-kind!

 

That’s one example.

More to his ’emotional intelligence’ that I don’t really master and tackle (yet) but will definitely seek for more guidance from the experts.

Other than that, he is doing perfectly fine, insyaAllah.

While the other children of mine who’s getting three this December, teramat-amatlah pandai ‘membawa diri’. Si Nawal kenit ini, pantang kalau dibiarkan bebas. Mulalah dia bertempiaran berlari macam ada hantu yang mengejar dia.

Sejenis ‘hyper’ juga kalau sungguh-sungguh dibiarkan bebas dan selalunya memang masih terkawal walaupun tinggi betul kadang-kadang dinding/slides yang dia panjat at a play centre.

Sejenis berani dan don’t-mess-with-me-type of girl!

Keletah tiada jangka. Processed with VSCO with hb1 preset

Ekspresi penuh gaya. I am so glad that I managed to capture this beautifully.

Sepupu yang dulunya hingusan belaka, sekarang sudah besar menjadi bujang dan teruna belaka.

Kalau dahulu saya inilah ‘Kak Bilah’, now no longer. ‘Acik Bilah’ jadinya. ‘Kenaikan pangkat’ yang best giler dirasakan sebab tidak sekelumit pun dirasakan sebab faktor usia hehehehehehe. Bukankah kakak sejenis muda remaja di hati selalu? (jangan muntah, please)

Ada yang dah melangkah ke alam pekerjaan pun. How time really flies. Yang dulu suka diluku dan digomol sekarang dah tentu-tentu tidak sesuai. Terpentingnya, bonding tetap kuat dan tetap mahu jadi kuat. Saling menjadikan contoh di antara satu sama lain so that all of us can become a greater person for the family and country, insyaAllah.

 

Alright, kesayangan semua?

Happy Hari Raya to all readers!

Salam kemaafan tulus ikhlas dari kakak yang tidak pernah pandai menulis yang hebat dan sesuatu yang mungkin ada manfaatnya kepada banyak orang di luar sana. Sentiasalah menjadi insan yang selalu mahu mengejar kebaikan dan memberi pertolongan kepada insan lain di atas muka bumi ini demi kerana kelangsungan hidup yang harmoni dan aman tenteram sesisi alam sejagat.

Love you all!

Pose gila-gila. Processed with VSCO with hb1 preset

Pose ala korporat and with ATTITUDE (yang tengah-tengah!). Processed with VSCO with hb1 preset

I missed the spot in both pictures somehow. If not, it would be MERRIER with me in it! Bukankah? 

Mana boleh Acik Bilah miss moment penting begini?

Till we meet again in less than 3 weeks, clan!

abbythejournalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *