Dan 2019 Pun Bermula …

Sharing is caring!

Hari ini, perjalanan pulang dari tempat kerja lagi, dah duk cabar diri; you should have start DOING something, Abby!

As soon as possible, as you can.

Mantra duk tak habis berlegar dalam kepala. And I’m taking that challenge now, untuk terus bertinta (walau sudah tertinggal 8 hari posts – sebab angannya itu hari kena ada 1 post sehari).

Long story short – marilah kita bermula dengan suatu kisah.

Perjalanan kisah seorang sahabat saya ini adalah lain takdirnya.

Sebab itu terkadang, dalam pada simpati dan empati yang tinggi, saya lebih suka ambil pendekatan tunggu, dan lihat. Serta, beri lebih masa.

Di dalam mengatur atau menjaga persahabatan, pada saya juga kini, ada perkara yang perlu kita ambil juga pendekatan yang sama.

Kerana sesungguhnya, manusia itu berjenis. Berbeza setiap seorang daripadanya.

The greatest lesson I learnt throughout 2018, apparently.

Tetapi Tuhan itu tidak kedekut. Dihantarnya mereka yang lebih memerlukan kita, terutama untuk perkara dan masa yang lebih tepat sebenarnya.

Mengenali kawan saya ini, di peringkat awal, we’re not like we are today.

Ada perkara yang ‘mengikat’ dan membuat kami tertaut kembali.

AturanNYA itu indah. Cuma bersabar sedikit dan mata serta jalan kita akan lebih terbuka untuk perkara yang lebih baik.

Untuk pertama kalinya, kami sekeluarga ke JKKN berdekatan Pasar Seni. Demi kerana misi untuk menzahirkan sokongan yang kami prihatin.

Sampai sudah agak lewat, tetapi I was very much pleasant to see the old heritage building at the first sight.

Sedikit kagum juga melihatkan infrastruktur berdekatan venue, tempat kami diundang untuk melihatkan sejarah peribadi sahabat saya ini.

Kawasan yang sangat ditambah baik dengan adanya MRT dan banyak jugalah pelancong berserakan di kawasan tu.

Kesungguhan yang beliau sendiri atur untuk kurang lebih dalam tempoh setahun yang lepas, harinya tiba tanggal 5 Januari yang lalu untuk sahabat saya ini ‘diraikan’.

Saya sendiri kurang arif dengan tarian klasik Barathanatyam ini.

Dan bila buat sedikit pembacaan, saya mulai tahu kalau apa yang sahabat saya ini usahakan untuk tempoh persediaannya itu (di sepanjang tahun 2018), bukanlah suatu perkara yang mudah. 

Ada momen di mana saya rasa terharu ( … macam hampir menangis) bila lantunan bunyi tabla dimainkan serentak dengan lenggok tari di atas pentas.

Macam sebak, macam terfikir kalaulah saya lah yang berdiri di atas pentas itu, I wouldn’t know whether I am capable of doing what you have done, dearest friend.

Fokus, penghayatan dan setiap langkah semuanya adalah hasil kerja keras, penat lelah sahabat saya ini yang mencari-cari semula hala tuju hidupnya.

Suatu aspek kehidupan yang tidak semua manusia atas muka bumi ini mahu bercerita atau bersedia berkongsi kepada umum.

… while there’s an urgent for that to be addressed, massively. After all, you’re recuperating well too, dear.

The hard work is paid off now and it’s time for you to look forward.

Congratulations again and please, do remember that in every single step you’re working on next, there’s always me for you to tag along. Rest-assured of that.

Dari aspek yang lain, I am pretty much happy with responses I gained from my dearie kiddos.

Especially my eldest.

Pertanyaan demi pertanyaan dia tanya tentang persembahan kebudayaan dia lihat petang itu. 

Memang pertama kali dan pastinya banyak benda berlegar dalam kepala dia. The only hint I gave him the other day was:

 

“We are here to support and cheer a friend. Do you think you’ll be excited to see something new?”

Memang selepas selesai acara, bertubi-tubi soalan dia tanya.

Dan soalan yang diajukan semuanya berbaur curiosity, kepelikan dan tersangatlah raw and genuine.

Good job, son.

I hope we are able to attend more cultural events in the nearest future too, boy.

The least I can do to help my kids to understand Malaysia better.

And how to live like a good, positive Malaysian – that’s most important.

To dearest friend Kisho, I was so glad I really made it to your big day last week. It was so much pleasure to see you happy and making sure you to know that you have us to support you.

Semoga terus positif dan yang paling penting, menjadi inspirasi kepada ramai orang, especially to all women out there.

You’ve done up to this point tremendously, girl, and may this occasion paving you to more happening moments in life.

Love you, babe!

abbythejournalist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *