It’s TOO Much TOO Soon!

Siaran tergendala terlalu banyak for many, many and many unavoidable reasons. Mohon maaf.

Itu sahaja yang mampu kakak luahkan for the long hiccups here.  Jangan ditanya apa dan mengapa, percayalah .. BLOG senantiasa menjadi dambaan pilu kakak untuk jenguk (baca post-post lama la selalunya), apatah lagi mahu kemaskini .. just right on time whenever I feel like doing it.

Tetapi keterbatasan masa dan waktu itu terlalu banyak, hence .. be ready for LOTS and lots of updates here from now on ya.

(Berbaur ugutan sangat! hehehehe excited much?)

On the past few weeks .. keterujaan membawa Imran Imtiyaz, my dearest son to a creche ever since he was discharged from IJN on last July, adalah sangat memuncak .. knowing the fact he’ll be meeting the public and other kids and started to go hyperactive or ‘wild’ again as he always does.

Perasaan berdebar dan was-was yang tidak pernah tenteram itu sentiasa ada dalam diri kakak ini sungguhpun 3 bulan dah berlalu dan tiada ketampakan yang tidak elok pernah ditunjukkan anak teruna ever since his open heart surgery itu.

Alhamdulilah (big time) for that, sebenarnya.

img_3433

To be honest, I am in love with this poster for its best picture captured there as well as for its design. Sejenis powerful yang macam mana entah. Schematic and attracting habis! (to me who really knows how to value designs, yang gempak disebabkan alasan yang jelas lagi nyata; kakak sejenis tidak pandai melukis .. that’s for sure bahahahaha)

Yes, we both went for this event. At it was my first time, stepped into KLMUC building. Awed by the ambience sebab yeah .. terfikir bila lagi boleh menjadi pelajar semula itu memang selalu sangat bermain-main di benak hati kakak ini.

Back to the event, maaf .. terlalu banyak interruptions kan?!

Seminar yang sebenarnya perlu direbut peluang menghadirinya oleh ramai ibu bapa di luar sana, tetapi sayang seribu kali sayang .. tidak semua betul-betul bersedia atau mungkin juga tinggi rasa ketidaksedarannya untuk ambil tahu apatah lagi berbuat sesuatu mengenainya … betul?

img_3572

Di Malaysia hari ini (I believe seantero dunia pun), situasinya sudah terlalu jauh berbeza.

Ya betul, kita hari ini adalah generasi yang terdidik dengan sistem yang sama yet still doing well now dalam segala segi.

Tetapi dalam konteks hari ini, kesan dan akibat kepada generasi Y or even Alpha dan seterusnya … implikasi dan kaedah tidak lagi boleh sama, dan perubahan di dalam sistem pendidikan pada hari ini juga sewajarnya PERLU seiring dengan perubahan trend di kalangan anak-anak.

It’s very too much too soon;

  1. … Kalau sehinggakan anak itu sudah memberontak atau kemurungan untuk melakukan apapun yang bukan minatnya.
  2. … Kalau sehinggakan anak itu sudah seperti robot, ikut dan buta-buta menerima apa jua arahan dan kehendak kita, si ibu bapa.
  3. … Kalau sehinggakan anak itu menzahirkan ketidaksediaannya untuk belajar (atau yang bukan minatnya), tetapi apa yang ibu bapa buat adalah terus mencuba dan mencuba, tanpa kalah … ??
  4.  … dan banyak situasi-situasi lain yang menjurus kepada creating the unhappy child of yours. Faham situasinya?

img_3578

Throughout that one whole day seminar, mesej yang ingin disampaikan oleh panelis pada hari berkenaan adalah sangat MUDAH. Literally, too easy to understand (kalau terbukalah minda dan hati anda untuk menerima apa yang disampaikan pada hari itu).

Apapun kaedah dan pendekatan yang mahu diterapkan terhadap anak-anak anda pada hari ini, pastikan … KEBAHAGIAAN dan KESEDIAAN mereka dalam menerima apapun bentuk pendidikan yang anda mahu berikan diambil kira 100 peratus dahulu sebelum mengimplementasikannya ke atas mereka.

I’ve said it clearly and using a very simplest term, of course.

Sebab utama juga … adalah ibu bapa harini mempunyai kepelbagaian latar belakang yang undoubtedly credible enough to give their very best for the children’s sake.

But in ‘assessing’ your children’s happiness, do you think you’re good at interpreting them?

Fikirkan.

Ilmu keibubapaan itu terlalu luas. Aspek penerimaan kritikan dan perubahan baru (like what KinderKaizen is doing currently to championing childhood by doing play-based learning) di kalangan ibu bapa di Malaysia hari ini juga adalah salah satu penyumbang lain yang menjadikan misi mengutamakan kebahagiaan anak itu kadang-kadang terabai.

Justeru .. there, up above .. saya sudah menyatakan apa yang saya rasa terbuku, dan rumusan paling mudah boleh diuar-uarkan kepada umum di luar sana.

It’s very too much, kalau;

  1. .. daripada kajian yang dibuat, hanya 2 sahaja indikator untuk faktor kebahagiaan anak dalam memilih pra-sekolah bersesuaian. Berbanding 28 indikator yang lain, semuanya menjurus kepada kecemerlangan akademik (academic success), prospektus/falsafah sekolah dan lain-lain.
  2. .. sekiranya perkembangan kognitif otak (10%) ditekan habis-habisan sedangkan 90% lain bahagian otak ditolak tepi perkembangannya, sungguhpun (that 90%) should be given priority at the first six years’ life of a kid?

I would love to quote my son’s case for example.

He loves to play. Terpaling dan teramat suka. Playful, hyperactive kid .. you name them. He really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he turned out to be really matured (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

But, he really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he can turned out to be a really matured boy (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

In his case yang saya sendiri rasakan he’s somehow a year lagging from his peers, KinderKaizen terlalu banyak mengubah dia.

Walaupun demikian, perasaan untuk mencuba dan melihat keupayaan anak yang lain tetap ada dalam diri kakak ini. Being typical Asian mother (like I’ve always said), cuba juga lihat kalau-kalau ada ruang akademik yang dia boleh terima dan get blend into it.

Surprisingly, he can! He really can … if only, he’s ready and happy to learn which eventually I could sense he has achieved or learned really well from what teachers or friends in KinderKaizen have taught him.

See!

Ingat, anak-anak zaman hari ini .. bukan setakat fizikal dan mentalnya sahaja kita perlu tackle dan kenal, tetapi EMOSInya juga adalah perkara terutama yang perlu diberikan perhatian sama rata.

Di Malaysia, saya kurang pasti kalau ini pernah terjadi. Di Singapura (lihat di bawah), sudah.

You want it to happen to your own child?

img_3594

Please, fikir-fikirkan semua.

More to come on this issue here, on my blog.

Please continue to support and embrace this kind of approach and message for your children’s sake.

Sekian,

Ibu Prihatin yang Selalu Mencuba Mengajak.

Kenapa WARTAWAN?

Entahlah. Agaknya kenapa Abby jadi wartawan ya?

Adakah sebab memang mahu jadi wartawan sejak azali atau tersuka menjadi wartawan tanpa sengaja lalu menyebabkan Abby hakikinya adalah seorang wartawan pada hari ini?

[Ini penulisan blog sejenis apapun kakak sendiri kurang pasti, justeru baca jika mahu. Abai, jika perlu]

Ini tulisan blog santai sahaja, tentang kakak dan kerja kakak.

Pada asalnya, memang PERNAH pun terfikir hendak menjadi wartawan.

In fact, wartawan adalah kerjaya yang dipilih untuk dicapai cita-citanya pada waktu bersekolah dulu.

Pendek kata, PILIHAN KETIGA selepas doktor pakar bedah dan jurutera (waktu isi borang kurikulum sekolah dulu-dulu la).

Kalau ditanya kenapa dan mengapa kakak suka hendak menjadi wartawan … rasanya jawapan yang paling tepat boleh diberi adalah disebabkan kakak sukakan bahasa.

Teramat suka bermain bahasa, tetapi tidaklah sampai mampu menguasai bahasa lain selain Melayu dan Inggeris. Erk.

…. dan kakak juga sejenis suka hendak mengujakan penggunaan bahasa dan seterusnya ‘menghidupkan’ rasa suka itu dengan keraplah menulis pelbagai genre penulisan yang berkemahiran kakak tulis dahulu, macam cerpen.

Begitu kisahnya asal-usul kakak yang pernah punya cita-cita hendak jadi wartawan.

[Now, kita naik travel time dan mendaratlah pula di tahun dan era serba kecanggihan dalam bidang kewartawanan yang Abby’s in hari ini]

2016-10-11-16-42-52-c530

Mendapat pendidikan formal dalam bidang kewartawanan kemudiannya pada usia 19 tahun (Ya Allah, kedengaran asing betul angka 19 itu di situ), itulah titik mula Abby kepada dunia yang omputih suka untuk menggelarkan bidang ini sebagai  ‘fourth estate’.

Dulu masa belajar, mengetahui fakta tersebut tidaklah pula menjentik akal ini untuk terjangkau memikirkan kepayahan, perit duka bidang kewartawanan nieh. Until the day I entered the industry, nah … barulah kau tahu yang tangan dan kaki kau sudah menempah jalan dan meminta tempias bahang neraka sebenarnya, bila sudah ‘terjerumus’ ke bidang ini (ini pepatah ‘sendiri’ orang Melayu).

Kenapa neraka?

Maaf, bukan sahaja neraka .. tetapi sebenarnya sudah hampir pasti juga selangkah menempah jalan menuju ke syurga, SEKIRANYA cara pemberitaan yang ditulis adalah berlandaskan kepada niat yang baik.

Kalau ada yang bertanya pula sekarang, what’s ‘niat yang baik’ to you Abby? Define, please.

Ini memang soalan mengundang namanya bahahahahaha.

Apabila menyatakan apa yang dikatakan pandangan peribadi (which people normally relates it to the function of blogs; to influence people by expressing personal opinions), I take responsible of what I’m writing here sebab apapun yang tertulis dan terzahir di sini semuanya yang buruk-buruk belaka dari diri yang khilaf ini.

Yang terutama, ramai kena tahu dan sedar, cabang kewartawanan ini tidaklah hanya terbatas pada organisasi manakah seseorang pengamal media itu bekerja, apakah paksi pegangan organisasi tersebut termasuklah sumber pemberitaan seorang pengamal media itu.

Ini tidak lain tidak bukan, kalau berkisar ceritanya tentang dunia politik.

Silap besar kome sebenarnya kalau fikir kewartawanan dan politik itu macam isi dengan kuku (walaupun hakikatnya macam dicincang air tidak putus jugalah istilahnya).

Hakikatnya, boleh selalunya terpisah (dalam kebanyakan masa) …. dengan banyak lagi cerita-cerita human interest yang lain. Sungguh.

…. and this is what I’m dying to do.

img_3276

Menulis yang bukan kerana terpaksa, tetapi menulis dari hati.

On perkara yang di luar dari kancah politik.

On environmental issues.

On kids and their world.

On education and their challenges.

On women and their empowerment.

…. and banyak lagi, asalkan bukan dunia yang satu itu.

Peace!

img_3490


to be continued ….

‘Copy Paste’ Je?

Just a short one. Regarding this.

img_2331

Kisah di sebalik pembikinan berita seperti di atas adalah antara-yang-boleh-tahan-juga-drama-dan-cabarannya.

Tetapi disebabkan kakak bukanlah seseorang yang punya nama apatah lagi menjadi seseorang yang suka meminta dan menagih, maka dibiarkan perkara ini sebegini dengan harapan tiada pengulangan yang berlaku di masa akan datang.

Kerna, kalau sungguh berulang … tahulah nasib anda, si pelaku!

Tenang, bukan marah sangat sebenarnya. Tetapi macam kakak katakanlah tadi, mengenangkan kisah menulis berita di atas ini pun macam sekangkang-kera-mata-kakak-menahan-sengkang-mata, alih-alih nama orang lain pula yang manis terpampang.

This is part of many challenges that you’ll need to face whenever you’re (or will be) in my shoes, sooner or later.

Bukan ugutan, tetapi sekadar perkongsian picisan sahaja.

Kakak, maybe (just not yet) bukanlah wartawan yang mengejar dan menulis berita tahap mega [klasifikasi yang aku buat sendiri di mana kalau perlu melaporkan apa jua liputan mengenai Malaysian top leaders and politicians].

Bertugas pula di ‘arena’ antarabangsa, we’re prone to the urge of writing news that needs to be planned and scheduled.

I’m happy doing this way, actually. Dan selalunya memang akan memerah keringat (tidak sangat, melainkan kalau terlibat dalam conferences contohnya) dan kepala dengan sangat teruk to generate questions for those foreign diplomats and envoys.

Why I said so?

  1. It majorly involves international affairs. Sebuah dunia asing yang adakala sebahagian besar rakyat Malaysia tidak peduli sangat pun. Bukan benda yang dekat di hati sangat (melainkan kisah keperitan hidup rakyat Palestin atau Syria mungkin), apatah lagi kerap didengari di telinga. Unless you’re following such issues happening in respective countries, yes .. you’re trained and can easily know what to ask, tanpa scrutinising info from the Google.
  2. Untuk berdepan dengan mereka-mereka yang asing ini, ada cara dan etika nya juga. Mereka adalah wakil negara mereka yang bekerja di dalam negara kita. Mengenali budaya mereka dalam jarak terpaling dekat ini pun sebenarnya sesuatu yang menuntut kemahiran yang tanpa-sengaja-boleh-terlatih. Kamu tahu kan dunia itu berbahagi benua yang pelbagai? Trust me, ‘budaya’ mereka juga PELBAGAI.
  3. Terkadang, berdepan dengan mereka yang asing ini … tersangatlah memangkin diri ini untuk ‘work extra miles’, bak kata omputih. They (some of them) are foreign nations that seldom get publicised by the media — thus tersangatlah mengundang dan tahap menguji kebesaran whenever you need to deal with them in order for them to get the coverage and appear on our national newspapers/websites. Topik atau tajuk dan jenis coverage yang perlu diberikan itu .. terbanyak sekalilah menguji. Allahu .. sekali dua bolehlah ku turutkan jua labu. Tetapi kalau sudah terbiasa, macam kaki naik ke muka .. ku-tahan-dan-telan-kemudian-cakap-carut-belakang-sahajalah kekdahnya.

Tetapi segala kekangan dan keterbatasan di atas inilah yang sebenarnya mematangkan kemahiran sosial dan kebolehtafsiran kakak lalu menterjemahkannya ke dalam penulisan berita yang sesuai dengan kehendak organisasi tempat kakak bekerja. Begitu.

Perlu kau ingat, organisasi yang mengutamakan G-to-G (government-to-government) relation inilah antara berbanyak-banyak cabaran lain yang perlu kakak dan kawan-kawan rakan seperjuangan sebumbung perlu tempuhi bila menulis mereka yang asing ini.

Penyudah cerita, bila kerja keras kita dihargai dengan sebaris byline tertulis: Nabilah Saleh itu .. sebenarnya terkandung 1001 kepuasan di hati kakak.

Soal kredibiliti atau kemasyhuran itu, letak belakang lah. Not me, surely.

So, my name .. where?

img_2352

‘Pearl’ Beyond Tomorrow…

Kalau ditanya samada aku minat permata atau tidak, jawapannya adalah “Ya, tidak minat,”.

Sangat-sangat tidak berminat tahap, boleh-jalan-dan-mata-boleh-tutup-sebelah-lah, ya!

Tetapi, Permata yang ini, adalah berkecuali. Sangat-sangat berkecuali.

image

The reason why I’m in love with this kind of PERMATA is because it evolves around the world and issues of childhood and surely, the children of this country.

Jadi, there’s always concrete reason why I fall in love with this effort, what more of its initiatives yang sekarang ini sudah mencakupi 7 areas of early childhood, which are Permata Negara, Permata Pintar, Permata Seni, Permata Insan, Permata Kurnia, Perkasa Remaja dan Permata Children’s Hospital.

 7 areas of ECE; sebenarnya terlalu banyak ruang lingkup, but .. suatu nikmat yang perlu rakyat Malaysia syukuri juga that at least we have such initiatives provided in the country.

Bersyukur, kerana disebabkan ada insan yang peka, ada manusia yang prihatin, ada manusia yang bijak pandai dan jujurnya diharapkan, ada yang ikhlas ingin melihat Malaysia maju kerana berani ‘melabur’ untuk anak-anak ini yang saling tidak tumpah bernilainya seperti ‘permata’.

image

Kanak-kanak ‘product’ PERMATA yang cukup saya kagumi. Sebagai seorang pencinta seni yang kaya dengan ciri ketimuran, persembahan pembukaan PIC2016 baru-baru ini cukup buat aku meremang bulu roma menyaksikan setiap seorang daripada mereka menzahirkan mimik serta kebolehan menari dan mengikut alunan muzik. Impressed, truly!

Dalam pada kesyukuran yang kita boleh panjatkan itu, sebenarnya tidaklah mencukupi untuk kita boleh mendabik dada dan bermegah dengan kelebihan yang ada.

PERMATA, kehadirannya muncul di kala negara terdesak dan mendesak akan keterampilannya.

Dalam pada Malaysia sedang gah dan giat mengejar arus pembangunan dan daya saing setanding negara-negara luar, PERMATA dilihat sebagai satu medium yang memangkinkan generasi anak-anak hari ini dapat dipersiapkan secara khusus demi kerana kelangsungan negara yang mahu mencapai status maju.

I haven’t gone into details of any PERMATA’s initiatives’ blueprints because in them, (I believe) laid a lot of information, measures and methods that will be implemented so that the future of those selected Permata children are guaranteed, along with the objectives.

Which is yang mana telah dikenalpasti bakat dan potensinya itu akan dipelihara dan dididik sebaiknya untuk target tertentu, which generally preparing them for a better path and future specifically.

Tetapi, hasil dari pemerhatian marhaen saya .. ECE di Malaysia ini belum mencakupi secara meluas.

Masih ada yang lompong, ‘berlubang’ dan tidak secara menyeluruh, tentunya.

I would love to refer you to this quote I wrote on an article that mentioned:

“Malaysia can begin implementing the 15-hour-per-week of free ECEC place policy and improve it on that yearly,” said Edward Melhuish, Professor of Human Development from the University of Oxford.

This professor said to me when he is asked to comment what Malaysia could do to utilise the ECEC sector for the country’s growth.

[Please find the full article here: http://www.beritadaily.com/news/2016-07-23/47144/longterm-benefits-to-good-early-childhood-education]

IMG_9896

From that quote above, ada pernah terfikir that one day our lovely land could offer such privilege to our children for a better tomorrow?

So that each and every single children born in Malaysia including the origins (orang Asli), those who live in the rural area, the poor, the underprivileged, the special needs …. could be able to attend schools, and learn like those who afford to and capable of getting the best education benefits for them?!

… if only this area is been taken necessary actions, empowered and applied to our education system, then I will be more than happy to say Permata has done more than it should.

Free ECEC, sounds a little bit impossible .. it seems. For now. In the country.

Betul?

But it’s going to be really MAJOR sebab that free ECEC for kids 3 years above sebenarnya adalah terpaling damba diwujudkan dalam negara kita, untuk setiap seorang anak itu. Kenapa? Sebab-sebab berikut:

  1. Tidak semua ibu bapa itu ‘celik’ atau secara kasarnya prihatin enough that 3 years and above are such critical years for a child’s growth and development, physically, mentally & emotionally. Ada penekanan perkataan di situ, tolong fahamkan maksudnya secara total.
  2. Dari sudut kesediaan untuk melabur (what more financially-ready) terhadap pendidikan anak-anak di peringkat usia kritikal (bawah 4 tahun, in general even) terlalu dipandang ringan. Not all, but most of them. Setuju? Ini belum diambil kira soal kemampuan ibu bapa secara kewangan ya.
  3. Ini belum lagi soal cara pemikiran atau tahap intelektualiti pasangan ibu bapa (or any of them) dalam menerima segala bentuk perubahan anjakan paradigma dalam sistem pendidikan sedia ada. Bahasa mudahnya; (Situasi 1) “We need to expose him with those flash cards/books, not only toys, clay etc. They need to learn so that he’ll catch up with the rest,”. (Situasi 2) “Why is this boy only play all day. Doesn’t he supposed to learn and get to speak few words by this age?” …. dan banyak lagi situasi lain yang sebenarnya pusing balik cerita, TIPIKAL sangatlah hai pemikiran begini kalau masih wujud lagi di zaman era hari ini.
  4. …. dan banyak lagi alasan-alasan enteng dan prejudis yang tidak pernah berkesudahan kalau Abby dah mula buka cerita bahahahahaha.

Tipikal tentang umur, jantina, keupayaan yang pelbagai (multiple intelligences) dan judgemental bahawa ‘budak pandai baca buku sahaja boleh ‘hidup’ atas dunia ini!’ sebenarnya sudah terlalu basi untuk dijadikan bahan debat hari ini.

Kena belajar buka tingkap sedikit, tuan puan. Anda beruntung punya anak cukup sifat, dan bukan dalam kategori ‘special needs’. Anda tahu apa pula cabarannya kalau dikurniakan ‘permata’ bernilai begitu? MasyaAllah. Seronok! Ambillah tahu.

Again, ECEC isn’t just the world for kids to explore for free, but also for them to value life for their own secured future.

Mereka perlu bersedia secara fizikal, mental dan teramat penting, secara EMOSInya jitu .. barulah they’re perfectly raised and ready to face whatever challenges upon them.

ECEC shouldn’t be a burden, but it should be the most treasured asset to a country.

Let’s hope and pray that one day, Malaysia can do what UK is doing now. In ECEC.

PERMATA dah OK. Cuma kena lebih OK, alright?

image

Masih ingat post IG saya di atas? Curious about the ‘hazardous’ part? Let me write in short here:

  1. It was an international conference with good, excellent line of speakers and research presentations. But event management-wise, it was not properly arranged. Most probably, due to (too) many of Permata initiatives in one single conference. This year’s conference is somehow different from 2014 forum that concentrated only on Autism, SOLELY. That year was a GOOD one and more focus! This aspect highly needs attention by the organiser, so, please.
  2. Venue. Havoc. Messed up. I don’t really like the venue to ‘handle’ such big audience like this one.
  3. This time around, the First Lady of African countries were the VVIPs throughout the event. Didn’t really manage to get them to speak (for me to interview them either) because of communication barrier (the language somehow). Suatu kerugian sebenarnya cause we might know and get to know ECEC in their countries.
  4. Organiser; carca marba. Not media-friendly. Sorry.

Sekian,

#luahanrasadotfm #ibuprihatin

To Forget IG Soon?

  • This isn’t a review.

At least, not a paid one apatah lagi disuruh-suruh oleh sesiapa untuk melakukan, but I’m doing this at my willing to spread all good news that I’ve gained and learnt to date.

So as for this time, there’s a new app in town, which is really NEW to me.

Quite happening, soon-to-booming and pretty brilliant for us to venture cause we’re indirectly trained to be creative and tend to do extra miles to display best pictures and storylines that you have in mind.

Sounds appealing enough? 😄

image

image

Pernah jugalah sejarah tercipta sebab one of the story I did reach higher viewership daripada kebiasaan (so far that’s my personal record, that’s the best dan termampu) yang entah bila boleh berulang lagi 🤓

To me, why Steller is in the picture now is because … it try to tell us that our smartphones can do more than serve as our cameras or a quick way to post images to social networks like Facebook or Instagram.

Our smartphone are way capable of being creative devices. So if you think your creativity isn’t channeled good enough, give Steller a try.

Tentang sejarah kewujudan Steller ini, silalah Google untuk kesahihan dan kefahaman sendiri. Salah maklumat, salah pula pembawakannya. But as you know its background, am sure you’ll fall for it straightaway!

image

There’s no specific aim why I do Steller, except for my passion and ability in capturing pictures. Masih berlabel amatur, of course.

I mean, this is the only way I can ease my stress and yeah, to show a little bit of the talent in narrating stories (walaupun not at all bagus dalam penyampaian cerita gaya ringan begini, but will slowly learn how to do it, for sure).

Yang penting, I have tonnes of pictures yang sayang kalau tidak diabadikan di mana-mana. Internet juga senang jadi bahan rujukan anak cucu cicit nanti nak lihat apa yang kita buat hari ini, kan?

So I did a few and enjoying myself stumbling it. Memang semacam berkobar dan meluap-luap rasa untuk sentiasa update dan come out with any new stories each day.

Apakan daya, belum mampu dan belum juga berupaya untuk aktif 5 Stellers sehari (mungkin) sebab ada sahaja kerja-kerja hakiki yang selalu menanti. Suatu kekangan yang hellyeah, kalau boleh dapat escape sekurang-kurangnya barang seminggu dua juga .. lebih dari yang terbaik dan MENARIK, akaun Steller kakak ini mampu berfungsi. (Puiiii!)

Another nice feature about this Steller juga adalah challenge-challenge tertentu yang diwujudkan bagi memangkin lagi aktiviti kreativiti di kalangan sesama account members. There’ll be days where you are encouraged to do #stellerhero #stellerplaces #stellermom and many more!

Dare to be challenged?!

To me, trying will bring no harm. Kalau suka, please give it a try!

Afterall, IG is already overrated … don’t you think? 😜

Getting Three Series

Reaching the age of 30 soon literally indicates that I will soon need to face a turning point in life.

REALLY, ABBY?!

Well, some said that while others might not even care about it, at all.

The feeling being a little bit aging surely must be there, the anxiety of not celebrating it like-you’re-just-turning-17 .. of course, would not be there as well dan macam-macam lagi ‘ketidakselesaan’ yang bermain di benak hati dan fikiran.

What should be worried about getting 30? Can anyone specifically, briefly tell me the reason why and why, please?

30s-580x580

Like selalu yang aku tulis dalam setiap kali hashtag yang macam susah-sangat-la-nak-hadam-bila-menginjak-umur (#enteringthreeseries & #inbigdenial), sebenarnya ya .. itulah yang lubuk dalam hati aku ini duk menjeruk rasa bila mana mengenangkan tarikh July 21 will be approaching soon, no matter what.

What’s so big about getting 30? Well, in my terms & conditions .. I shouldn’t have to contain so much of that anxiety because:

  1. I’m a 30-year-old mother to two beautiful pair of children. Sebaik-baik anugerah dan pemberianNya yang tidak boleh disangkal lagi kelebihan, be one.
  2. Blisfully married to a good, loyal, modest husband. Alhamdulilah for being given the chance to go through thick and thin, together.
  3. Stable in career, position and satisfaction of producing news & articles’ piece ( … well, more to achieve but slowly).
  4. Own a house, already. But of course, not sufficient enough.
  5. Travelled to several countries too, checked. Of course, this isn’t sufficient too because more is merrier to enhance the knowledge.
  6. ….
  7. ….

What else? Those points are a little bit too general, I guess. Nothing specific that’s fancy for me to state all of them here, so *peace*.

Tentu ada banyak lagi yang hendak dicapai. But there’s always the word ‘INSUFFICIENT’ there.

Dan dalam banyak-banyak keinginan dan ketidaktentuan hala menjengah umur ke angka 30 ini, terkadang … adalah lebih baik direnung apa yang aku dah capai dan punya hari ini, daripada merungut dengan apa yang aku tidak punya dan belum lagi dapat gapai (buat masa ini).

Because, things for sure is that … we can never compare our Chapter 1 with someone’s Chapter 20.

Perbandingan yang sentiasa didesak hati dan kemahuan akal yang kadang-kadang hanyalah bersandarkan emosi semata-mata adalah terlalu bahaya untuk diturutkan.

Keduanya, why must you compare? We can always work on our plan regardless of anyone’s chapters sekalipun. Thus, bertenang dan cuba tarik nafas dalam dan appreciate those we have and the one that we care. Itu rasanya lebih baik, lebih sihat.

Setuju?

Apapun, let’s hope my version of celebrating 30-year-old birthday is the most happening, lovely and memorable (hope ajalah). Paling tidak, sebaik-baik pinjaman yang Tuhan berikan sehingga ke hari ini, pada tahun ini juga sudah cukup besar rahmat.

No regrets, at all.

Hopefully juga the #indenial phase won’t prolong much.

Sebab sedangkan sekarang pun, hati tetap memikirkan diri ini sweet 21, di mana-mana dan bila-bila masa.

Phewit!

DIAgnosis3

Sebab sekarang tengah dalam proses membaca DIAgnosis3: Motuari, tetiba teringat ada pernah cerita pasal DIAgnosis di laman sesawang yang unfamiliar itu.

Share sikit di sini.

Kesinambungan penceritaan yang best dan cukup menggambarkan how trilled the profesionalism is, in the medical. Dibukukan seperti novel, aku rasa cara beginilah terpaling mudah hendak menarik minat pembaca dan muda-mudi di luar sana yang kejar impian mahu menjadi doktor mahupun pengamal perubatan.

Now to recap, the sharing posted in April 2014.

DIAgnosis

Apa barang pakai gambar Google Images kan? Pakai gambar sendiri lorh. Tetapi kebarangkalian diculik dan disalah guna itu memang tinggi. Malas mahu bertekak. Mujur gambar sekadar untuk perkongsian dan bebelan di blog. Kalau untuk tujuan kerja, jangan mimpi. Jangan cuba cari pasal lah mahu mencedok lepas tu siar dalam suratkhabar korang. Biadap!

Baiklah, tadi itu adalah permulaan yang sangat random. Tiada kaitan dengan ‘hormonal inbalance’ dalam diri. Hiks. Marilah kita membuka lembaran baru memandangkan hari ini juga adalah penghulu segala hari. Rebut syafaat dan keberkatan yang dijanjikan kalau kita mahu hindari perkara yang tidak diingini, insyallah.

Berbalik pada tajuk post di atas, it’s obviously stated that this post is another way of me presenting my sincere thoughts and feel on this one material and piece that I’ve read. And this time around it’s on #DIAgnosis, a compilation of short stories that happened and faced by three local credible Malaysian doctors.

Nipis sahaja. RM20 harganya.

Sebenarnya adalah menjadi pantang aku juga hendak membeli buku yang nipis, walaupun harganya murah. Sebab aku ada satu perangai yang senang mentafsirkan buku nipis buat diri aku tidak puas membaca and mesti cerita penulisan buku tersebut pendek dan tidak dapat berjaya melengahkan dan melekakan aku dari terus membaca.

Satu perangai pelik sebenarnya tetapi yes, memang itu semacam mentaliti yang aku ada dalam kepala setiap kali berkonfrontasi dengan diri sendiri bila bab membeli buku terutamanya novel dan cerpen, either in Malay or English.

But because of this one simple review I read from IG account of Dr @zahiliahfilzah, saya langsung teringat dan beli tanpa ambil pusing mentaliti aku yang entah apa-apa tu. Hiks. Beli dengan sangat confidentnya.

Balik, belum terus boleh membaca muka ke muka. Terpaksa ditahan-tahan sebab ada kertas peperiksaan yang perlu diduduki dalam seminggu dua. Langsung terlupakan sampailah the day after the exam is finished, membukalah aku sampulnya plastik yang membaluti #DIAgnosis dan membacanya.

And … it takes me only half a day to finish reading the book. Nampak tidak kegagahan di situ, di sebalik mentaliti aku yang memang tidak suka buku nipis?

Hahahahahaha statement mahu menang sahaja! Tetapi trust me, ketipisannya bawa impak yang sangat besar dalam diri aku sebagai pembaca, waima aku bukan pengamal perubatan apatah lagi ada sangkut-paut dengan bidang sains biologi manusia itu.

Sebab itu orang kata pengalaman adalah sebaik-baik cikgu dalam kehidupan. Dan dengan penceritaan pengalaman tiga orang doktor ini, I could sum up that they’ve faced a lot of challenges in their career yet they are still passionate in what they’re responsible to do towards their patients.

Salute betul pemikiran orang-orang begini. Kalau aku boleh kata dahulu, ada doktor yang sebenarnya kurang bijak (sikit) dalam hal-hal perubatan (in some cases and situation, they don’t really showing us the professionalism), but these 3 humble doctors have totally changed my perception that they are still some doctors who have the high-end quality knowledge and ethics while they’re wearing their uniform, or even out of their shifts.

Dan bila pengalaman mereka selalu dikaitkan dengan kebesaran Allah s.w.t, saya jadi lagi mudah tersentuh dan sebal kerana ada perkara dalam kehidupan kita seharian yang kita leka dan tidak pernah mahu ambil pusing walau seminit dua dari 24 jam yang Tuhan pinjamkan setiap hari.

Allahuakbar.

Terlalu banyak ayat-ayat yang ‘berkuasa besar’ dalam buku tersebut. Yang mana kalau sekali baca sahaja, terpana lah aku dek kerana kebenarannya. Terkesima jugalah jiwa dek kerana kekuatan di sebalik ayat-ayat yang disusun. Sungguh tinggi dan dalam ilmu mereka para doktor, tetapi lebih dalam lagi bila mana setiap apa jua penemuan penyakit, perangai pesakit dan jalan penyelesaian yang cuba para doktor ini selesaikan … sebenarnya berbalik semula kepada Allah s.w.t

I am sure all of us are aware that there’re thousands of people, with millions of different diseases and attitude whenever, wherever towards the people named doctors. Tersangatlah pada aku, kategori manusia sedemikian macam tidak kenal erti syukur, tetapi … siapalah kita yang khilaf untuk membuat perhitungan. Cumanya … kalau selepas membaca buku ini, harapnya adalah kesedaran sikit untuk saling hormat-menghormati dan berilah walau secubit kerjasama dengan mereka, para doktor yang mungkin sebenarnya ikhlas dalam menghulurkan bantuan kepada kita.

I know it’s always hard for us to face reality what more shocking news that tells you the real condition of your own health, but with some faith … I am sure we can cool down and accept the ‘pain’ slowly, but in more surely way.

Dan antara kesukaran dan ketidakselesaaan para doktor juga adalah untuk memberitahu ‘khabar buruk’ kepada pesakit mahupun keluarga pesakit, bila perlu. We should’ve also feel them and understand both situations in order to have a better conclusion at last, for the good sake of two parties involved.

Makanya, penceritaan buku nipis banyak mengajar mengenai erti kehidupan and how on earth can we do to appreciate our loved ones. Ini adalah terpaling penting sebenarnya, suatu elemen yang manusia sering alpa dan gah (tidak kurang) dengan nikmat kesihatan yang Tuhan pinjamkan.

So peeps, grab this one copy while you still can. Cause I’ve been told #DIAgnosis2 is about to launch soon. And I super can’t wait to grab the new sequel, dan tidaklah lagi menjadi bukan-antara-yang-terawal masa mula-mula #DIAgnosis keluar dahulu.

Mak terlajak train sangat, tetapi syukur kesempatan memiliki itu Tuhan bukakan jalan juga untuk aku jadikan teladan. Alhamdulilah.

KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo

Keliling Laos …

Alhamdulilah dan akhirnya, diari 2015 ku berakhir dengan suatu episod dan persinggahan yang amat manis sekali untuk dikenang dan menjadi lipatan sejarah kerana berpeluang dan dipinjamkan kesempatan untuk bertandang ke salah sebuah negara Asean iaitu Laos.

Masa diberitahu (or in softer words I could say, ‘diminta untuk buat coverage’) sebenarnya hati kuat berbelah bahagi hendak tinggalkan Nawal yang sudah pun masuk umur 11 bulan waktu (last month baru je pun, kenapa rasa lama benar dah aku pergi Laos but the memories are still alive in me).

Dulu, Imran Imtiyaz juga ditinggalkan masa aku ke Uzbekistan. Waktu itu sudah lebih 2 tahun pun umurnya, so this one was kinda more early than her brother. Manalah tidak hati ini gundah gulana memikirkan macam mana makan dan yang pentingnya, tidur malamnya tanpa ketiak dan bau saya.

Suami mengizinkan, keluarga juga. Maka saya percaya restu yang tersayang mengiringi perjalanan karier saya ini, harapnya lebihlah diberkati dan memudahkan juga.

Bertolak saya ke Laos, lone ranger (ala-ala), dengan ditemani seorang kakak dari RTM.

Kisahnya perjalanan ke Laos, adalah bukan mudah dan nampak-mudah-apatah-lagi-mewah-sungguhpun-ditaja-sepenuhnya.

Mengenali Laos yang hanya pada nama, dan bukan sesuatu yang kita hari-hari anticipate atau mahu dengar, Laos hanyalah negara landlocked kecil dan mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 6.5 juta.

Mempunyai beberapa daerah kecil yang lain, lawatan kerja aku ke sana hanyalah sekitar Vientiane sahaja, its capital. Pengalaman lebih kurang 5 hari 4 malam di sana macam bagi satu kelaianan sikit dalam hidup, sebab aku jadi mula menghargai sekecil nilai-nilai murni seperti mengucapkan ‘Terima Kasih’ kepada orang yang tidak dikenali dan terus senang membuat kawan dengan wakil delegasi negara Asean yang lain dengan mudahnya.

Kisah perjalanan ke sana.

Well, semasa diberitahu oleh pihak Akaun yang aku perlu transit BEBERAPA buah negara sebelum betul-betul dapat mendarat di Laos, aku sebenarnya tidak berapa ambil port sangatpun.

Layan dan angguk sahaja sebab yang penting, bukan aku yang kena keluar duit sendiri purchase ticket. Makanya, yes yes OK OK.

Sampailah itenary/check in receipt aku terima dalam email.

3 countries, 4 airports in almost 9 hours journey to Laos?! Sumpah kelakar.

Perjalanan yang asalnya hanya ambil masa 2 jam, tetapi boleh jadi se lama itu untuk sampai? Rabak barai rasanya badan dibuatnya wei, bila difikirkan. Tetapi menyesal tiada guna .. tetap juga bersemangat dan terbanglah aku ke negara itu selepas 9 jam lamanya.

 

Pengalaman menyinggah sampai lebih 3 airports dalam sehari, termasuklah 3 kali depart and 3 kali landing adalah sebenarnya sesuatu yang best juger. Sebab dah lama sangat tidak fly, bila sekali dapat fly .. mmg Tuhan ubatkan kerinduan itu secara ‘lump sump’. Bertuah sungguh diri ini.

Di Ho Chi Minh, flight terpaksa delay hampir 2 jam gara-gara hujan lebat yang turun. Di satu airport domestik yang kecil tetapi sarat dengan pelbagai umat dari seluruh pelosok dunia, aku sebenarnya jadi tertanya-tanya memang beginikah senario biasa hari-hari di Ho Chi Minh? Atau sebenarnya waktu itu musim hujung tahun di mana banyak manusia gembar travel dan bercuti?

Dari sana, terbang pula ke Cambodia. Aku kira macam persinggahan (memang singgah-tapi-bukan-level-drive-tru) sekejap ajelah, dan tidak memerlukan aku keluar perut pesawat. Rupanya tidak.

Keluar sekejap, lalu Imigresen depa kemudian masuk balik dalam perut pesawat yang SAMA untuk ke Laos.

Aduh, berat, sengal dan geram berkecamuk. Mujurlah …. mujur sesangat hand-carry luggage aku tidaklah seberat mana dan masih boleh diusung dengan tenaga muda yang aku ada. Penat tak yah kata, tetapi senyum tetap ada di bibir juger — kasi sedap itu hati juger. Dergh.

Mendaratlah aku di Vientiane sekitar jam 9.30 malam. Capek wei.

Sampai sahaja di hotel, tiada lain aku minta kecuali dua benda masa hendak check-in tu. Sepinggan nasi dan seketul iron. Ini dua, pada aku adalah ‘nyawa’ untuk beberapa hari pertama aku di sini. So end of Day 1.

Day 2; The launching and first day of the Asean workshop.

Pertamanya, aku agak lost idea juga on what’s the meaning behind the workshop tittle which stated ‘ASEAN Journalists to Cover Biggest Cultural Event’. Dari Malaysia nieh, sakan jugalah aku buat research and soalan yang pelbagai angle, sebagai langkah persediaan. But Alhamdulilah it turned out really well yang aku sendiri puas lah juga hati (well because for some, this coverage may be too ‘chicken’ for them to do).

Episod membuat kawan baharu bermula dengan rakan delegasi dari Indonesia pada malam kami tiba di Lane Xang hotel. Ramah yang buat aku tidak rasa asing di bumi orang. Selepas itu dengan adik manis dari Brunei, yang ku sangkakan pada awalnya macam seseorang yang lebih senior taraf kakak-kakak, Ms. Rara.

Membuat kawan dengan rakan serumpun dari Indonesia dan Brunei bukanlah perkara yang terlalu baru untuk diberitahu.

Tetapi throughout days I had there, surprisingly rakan delegasi lain dari Thailand, Cambodia, Vietnam dan Laos juga adalah jenis mereka yang senang dirapati dan dibuat kawan.

Which to me, this was something really BIG and WARM that I found it cool dan tidak percaya kami boleh jadi serapat itu antara kami di sana. Belum pun sempat sampai ke hari terakhir workshop, sudah ada Whatsapp group yang wujud untuk kami. Oh am so loving and missing them!

Chatting and conversationing with them in very moderate English tidak menjadi halangan pun untuk kami understand each other well. We were really bonding there, you know!


Pengamatan di sepanjang aku berada si sana, Laos adalah negara yang serba sederhana dalam segenap hal. Kenapa? Baca entry ini sampai habis. Bluek.

Dan masuk hari ketiga, kesemua delegasi dibawa for a field trip, melawat dan melihat sendiri dengan lebih dekat bagaimana sambutan terbesar di negara ini diraikan di kalangan masyarakatnya.

‘That Luang’ adalah perayaan Buddha diraikan pada November setiap tahun. Ibarat macam a holy place, tempat ini juga (the Stupa temple) jadi tumpuan dan tempat mereka bersembahyang, memanjatkan doa dan ‘menyembahkan sumbangan’ dengan harapan ada merit yang mereka peroleh untuk menempuhi kehidupan seharian.

Ada perkara menarik yang boleh aku ceritakan di sini.

Bagi wanita yang ingin memasuki kawasan kuil, mereka dikehendaki memakai Sinh skirt yang letaknya paras lutut sebagai salah satu ritual for any women who wants to perform their prayers. Sebab pada mereka, kalau bertutup habis dan labuh sehingga ke kaki, ianya dianggap ‘berdosa’.

Dan bila aku disuruh untuk melipat seluar sehingga ke paras lutut (sebabnya aku berseluar), ada ketidakselesaan di situ yang buat aku ralat betul nak melipat seluar. Acah acah juga buat, demi kerana henda k menjaga hati dan menghormati  budaya orang.

Apapun, tidaklah strict mana. Selesai tiga pusingan (sebab yang wajib pada mereka adalah 3), seluar aku pun dah kembali melurut macam biasa. Dan tidaklah gaya aku melipat tu sungguh-sungguh sampai nampak betis segala. Mujur tourist guide kami juga memahami and yes, we went through the procession happily!

Hari keempat juga adalah harinya kami berjalan-jalan tengok kawasan. Ada suatu insiden ‘menarik’ terjadi semasa kami melawat Patuxai, the Mini Paris yang memang antara lokasi wajib datang bagi pelancong, letaknya di tengah bandar Vientiane.

Bila diberitahu yang delegasi boleh naik ke tingkat paling atas dan tengok sendiri Vientiane dari pandangan paling tinggi di bandar itu, aku tidak berapa kisahlah sangat untuk mendaki tangganya (yang confirm tinggi & confirm pancit tengah jalan menuju ke puncak tu).

Maka, bawalah juga diri menapak ke atas tu (more or less macam naik tangga sampai tingkat 14 sebab perkiraanya berdasarkan jumlah tangga kecik dan halus). Dengan semangat ala haih-bukan-selalu-dapat-datang-Laos-maka-kenalah-cuba, sampai juga aku ke kawasan tinggi itu.

Pancit jugalah dalam pada menapak itu. Kemudiannya, bila dah sampai di atas itu, cubalah juga ambil masa bertenang dan snap gambar sana sini, siap dengan video time-lapse 3 saat dapat aku buat di atas itu.

Alih-alih diri macam tidak berapa hendak stabil, pandangan macam dah mula kelam kebiruan dan diri pun macam mencari-cari ruang kalau-kalau boleh sedut udara lebih sikit. Ini sebenarnya menjurus ke arah pitam sudeh nieh.

Dalam pada kelam dan separuh sedar, sempat seru dan bertanyakan kalau ada manisan yang dia bawa. Aku takut kurang gula sahaja dalam badan, sebabnya seingat berada or jejak sahaja di Laos, memang sayur dan nasi sahaja jadi ruji.

Air manis pun tidak aku minum sangat sebab nak mengelak dari ulang alik masuk keluar toilet tanpa yang tanpa hos air itu. Sudahnya, memang boleh agak apa sahaja yang aku makan dan consume waktu di sana.

Cumanya, I could say that sepanjang berada di sana, perut or tekak yang memang sentiasa mendambakan makanan halal macam aku ini tidaklah lapar beriya. Memang tidak akan rasalah nikmat makanan itu, tetapi kenyang is guaranteed. Kau masih boleh bergantung harap pada nasi putih, tetapi just be cautios on the lauk/food selection. Itu sahajalah.

Berbalik cerita di Patuxai tadi.

Dalam pada kekalutan mencari manisan untuk ditelan, sebenarnya pandangan masih kelam dan mulalah terkapai-kapai macam nak minta sokongan sebelum aku tersembam cium bumi.

Mujur ada mereka memang sentiasa di sisi, dan merekalah yang memulakan segala steps yang perlu for me to regan conciousness. Aku dah macam mencari nafas, dan macam fikir mungkin this is something to do with low blood pressure, as well.

Hendak buka tudung, rasanya macam tidak perlu.

Dalam pada itu, rakan delegasi lain yang sakan la bergambar pun dah macam semuanya berkumpul dan mulalah beri perhatian pada aku yang terduduk lesi. To my surprise, semuanya kerumun  (YA, SEMUA) dan sama-sama sua botol balm dan minyak angin masing-masing kalau-kalau dapat membantu aku kembali stabil.

Ya ampun, terharu menangis kakak kalau diingatkan balik peristiwa itu. Terlalu drama (ya, sedikit) dan terlalu kasih betul mereka pada kawan baru mereka yang seorang ini ya.

Dalam pada kekalutan itu, I was grateful for their concerns in offering help. Considering I am a Muslim & one who’s wearing hijab and get covered all the time, mereka jadi serba salah mahu membantu sebenarnya, tetapi their attentions that matter most in this case.

Bila aku pun sudah mulai okay, tiada pening dan pemandangan kelam itu pun fade away, I felt so fortunate that nothing is serious on me. Di Laos kut, memang tidak terbayang kalau ada apa yang pelik jadi pada diri ini kalau di tempat orang. Alhamdulilah.

 

Speaking further on Laos, there’s nothing much fancy about this less-developed country. Cuma what I can guarantee you is the purity and naturality that this country could offer you.

Kalaulah anda seseorang yang menghargai and highly value the element of simplicity, Laos is where you can give a try for a visit.

Keramahan penduduknya, their generousity is highly shown by the Lao actually. Dan di sepanjang kami di sana juga, this handsome Lao couple of Souk & Ni memang sangat membantu kami mengenali Lao people dan budaya mereka dengan lebih dekat.

Sesi malam terakhir lepak minum dengan mereka berdua juga sebenarnya lebih kepada perkongsian tentang hidup dan masa depan yang kami semua ingin capai in years to come. Phewit! Indah betul pengalaman bercakap dengan so many nationalities at one single time and spot in a night.

  

Dipendekkan cerita yang dah terlebih panjang ini, do expect the unexpected bila kau menjelajah ke negara seangkatan, serumpun macam Laos.

Kalau sudah terbiasa dengan trip ala mewah, super luxury meletup kebabom, you shouldn’t have brought the same mentality with you whenever you’re entering Laos or the rest.

Apapun, Asean Community is establishing and herewith I feel, this second country in Asean that I have visited besides Singapore has opened my mind and perspective to be more grateful in every aspects of life that I am enduring now, at this very moment of time.

Till we met again, Laos.

Tahun Ketiga …

Ya, tahun ini adalah tahun ketiga aku kembali bekerja ke ‘daerah’ ini. Kalau dahulunya, hampir tiga tahun juga aku bergelar kakitangan sambilan di ‘daerah’ ini, tetapi ini tahun ketiga aku di sini sebagai kakitangan tetap sekaligus penjawat awam yang berkhidmat untuk negara demi kelangsungan hidup & minat yang menebal terhadap penulisan dalam diri. Thus roughly, apa yang aku dapat selepas hampir enam tahun bergelumang dalam alam pekerjaan?

Pengalaman.

Cikgu kepada segala cikgu yang ada. Angka tiga dalam terma perjawatan ini pun sebenarnya diuar-uarkan sebagai satu angka yang macam penentu kepada duduk diri engkau di dalam dunia kewartawanan ini — menurut seorang senior reporter yang pernah menyatakan kenyataan sedemikian kepada aku.

Dan kembalinya angka tiga itu kepada ku dalam perjawatan kali ini, semestinya sesuatu yang ada perubahan dan bezanya kalau hendak dibandingkan dengan kali pertama aku mulai sertai daerah ini semula.

In short, selepas tiga tahun ini jugalah … aku boleh rumuskan (sedikit) yang dengan kenaikan pangkat baru-baru ini, I feel I am a little bit more secured and guaranteed of my current position. Flexible and still getting used of myself to the international affairs every single day I am here attached to the desk, overall I could say and sum up that I’m still in the learning process to be better each day.

Ibaratnya … sudah terbentang peluang dan kepercayaan di ‘daerah’ ini that I think if I am doing better and good each day, on each assigments given … insyaAllah and with His bless, I can earn more money and experiences within this space.

Jenis aku bukanlah berharap sesuatu yang super mega menanti di hadapan. Cukup sekadar dapat menggembirakan hati anak-anak, suami dan keluarga, aku sudah lebih dari bersyukur untuk memajukan diri, anytime anywhere. Dan perlulah dengan adanya kesihatan dan sedikit duit bersama.

Jangan ditanya, “Tidak mahu ke jelajah dunia?,” atau “Tidak teringin ke merasa guna kereta mewah?” atau segala seangkatan yang melibatkan darjat dan pangkat di petala entah ke berapa tingginya.

AKU juga marhaen. Angan tetap dipasang, kalau-kalau ada rezeki yang boleh dicari dan datang kepada kami sekeluarga. Tetapi … biarlah atas usaha kaki sendiri dan dengan adanya keizinan dariNya … insyallah angan-angan si marhaen macam aku inilah yang kadang-kadang nanti buat orang lain cemburu tidak memasal, ye dok?

And berbalik kepada angka tiga di atas, tidaklah pula memasang cita-cita mahu menimang anak ketiga lagi walaupun si Nawal sudah jangkau umur 8 bulan bulan ini. Allahuakbar those kids yang aku punya sekarang ini, entah dari mana datangnya  .. terlalu comel dan berharga untuk aku melupakan atau meluangkan masa bersama-sama kalau-kalau ada lagi adik ketiga mereka muncul kelak.

Makanya, this is not a good time and not a good idea at all. For the time being. Ahaks.

Speaking on the word ‘three’, our MrMamaFood also has entered its 3 month-operation this August. Alhamdulilah. Air tangan suami memang ada golongan penggemarnya sendiri. Am blessed and honoured to be given him, by my side. Semoga terus sukses, dan semoga terus menjana pendapatan yang lebih lagi untuk keluarga.

Semoga angka ‘tiga’ dalam hidup anda juga membawa tuah. Hargai kelebihan dan rezeki yang anda punya, dan jangan sekali-kali membandingkan diri dengan orang lain. You can never feel satisfied and grateful, then. Thus, let’s live our life to the fullest even more better from now on, insyaAllah.

All the best!