… Raya, Oh Raya!

Raya 1438H wasn’t that bad at all.

Because all I wanted to do was only to be here.

The one and the only place that I miss so much.

My kampung. Processed with VSCO with c1 preset

It has been a while that I came to this place.

To be exact, it was a year ago.

Berkumpul banyak keluarga beberapa malam dan kasi gegar ruang dapur bila berkumpul makan, dan di ruang tamu bila berkumpul untuk sesi lepas-makan-maka-boleh-bersembang-sambil-layan-kerenah-anak-anak-bikin-gempak-bermain.

Sepanjang perjalanan pulang ke kampung baru-baru ini pun dan sambil juga dikhabarkan satu-persatu update terkini yang semua ahli keluarga dari segenap pelusuk negeri dah mula checkin di rumah kayu-nan-lama-tetapi-utuh-asasnya itu, sekejap-sekejap bibir kakak ini menguntum senyum.

At least, there’s a reason why I can really smile after ….. days and nights yang tidak mudah senyum itu terzahir seikhlas itu.

Before

After

Being me naturally, budak-budak like this bunch of little ones captured above memang sejenis buat diri stress-free sekejap.

Well, stress itu berganda juga sebenarnya sebab dealing with so many mischievous minds and acts in one particular time and place dengan mereka nieh terkadang memang menduga iman dan keupayaan akal sebenarnya hahahahaha. But seeing them in that kind of circle, enjoying themselves freely tanpa ditentu-arahkan mereka setiap masa, membuatkan diri ini tahu untuk lebih menghargai kehidupan by improving current parenting skills even more for the better them.

Adatlah, bila dah berkumpul reramai begitu kan. Yang tukang jerit si mak bapak la terpekik sana sini .. cuba mengawal keadaan. Itu, memang tidak pernah berubah tabiat tu.

Mahu lari dari cerita topik #rayaapaadanya kejap, boleh?

Bila berkumpul, there were many things that I could observe and see and that’s the beauty of childhood that can only happen ONCE in your life.

Tidak dinafikan memang terkeluar juga isu #KBAT, #anakstress dan yang seangkatan dengannya, tetapi what am I proud of is on how my uncles, aunties, cousins especially in educating and be flexible with their babies.

Masyaallah, tremendous habis!

Tiada kekangan, tiada paksaan and very much cool on seeing or unleash their kids’ potentials. Lebih mengamalkan keterbukaan dan perbincangan dalam banyak hal dan pertanyaan yang dikemukakan anak-anak.

Walaupun ‘azab’ dan ‘seksanya jiwa raga’ hendak menjawab satu-persatu pertanyaan anak-anak yang terkadang soalan #KBAT pun tidak sebegitu mencabar macam yang mereka soal, tetapi layankan jugalah. Di situlah nanti baru ‘tercabar’ pemikiran si mak pak yang kredibilitinya akan disaksikan seantero ahli keluarga seisi rumah. Thrill!

What I love to do best when no 4G/LTE connection detected. Processed with VSCO with a5 preset

The rest of the days in kampung was simple and we just love to hangout with the family members, with chats and good food. Sesekali ada juga ambil peluang start enjin kereta dan mulalah merayap, melilau pusing pekan yang jauhnya sepelaung sahaja. Punyalah ramai umat di kampung itupun, dah macam tengah KL.

Pekan Batu 38 pun dah ‘pesat’ pembangunannya. Ada macam-macam, tinggal belum wujud Starbucks Coffee dan McDonald Drive-Tru je.

Sepanjang perjalanan pulang ke kampung, habis jalan tak kira tengah or bahu jalan, semuanya ada lencongan dan ‘dikerjakan’ oleh pembangunan. Gaya macam nak bina MRT sampai Sabak Bernam dah je, apa ke jadahnya kan?!

Kids were just being kids, di kampung. Including my precious two.

On another development, if I could share a little bit with you here, the traits of ADD-suspected in my 7-year-old son could be obviously seen sometimes over times. Entah kenapa ini terjadi but we strongly feel that there must be something that we haven’t fully cater or tackle that spot.

 

Somehow he could be really loud of nowhere and one way of how I toning it down is by saying, ‘I’m sorry’. Sebenar-benar maaf yang terkadang tu sebab kecil hati betul bila teringat cara dia tertinggi suara or determination-one-kind!

 

That’s one example.

More to his ’emotional intelligence’ that I don’t really master and tackle (yet) but will definitely seek for more guidance from the experts.

Other than that, he is doing perfectly fine, insyaAllah.

While the other children of mine who’s getting three this December, teramat-amatlah pandai ‘membawa diri’. Si Nawal kenit ini, pantang kalau dibiarkan bebas. Mulalah dia bertempiaran berlari macam ada hantu yang mengejar dia.

Sejenis ‘hyper’ juga kalau sungguh-sungguh dibiarkan bebas dan selalunya memang masih terkawal walaupun tinggi betul kadang-kadang dinding/slides yang dia panjat at a play centre.

Sejenis berani dan don’t-mess-with-me-type of girl!

Keletah tiada jangka. Processed with VSCO with hb1 preset

Ekspresi penuh gaya. I am so glad that I managed to capture this beautifully.

Sepupu yang dulunya hingusan belaka, sekarang sudah besar menjadi bujang dan teruna belaka.

Kalau dahulu saya inilah ‘Kak Bilah’, now no longer. ‘Acik Bilah’ jadinya. ‘Kenaikan pangkat’ yang best giler dirasakan sebab tidak sekelumit pun dirasakan sebab faktor usia hehehehehehe. Bukankah kakak sejenis muda remaja di hati selalu? (jangan muntah, please)

Ada yang dah melangkah ke alam pekerjaan pun. How time really flies. Yang dulu suka diluku dan digomol sekarang dah tentu-tentu tidak sesuai. Terpentingnya, bonding tetap kuat dan tetap mahu jadi kuat. Saling menjadikan contoh di antara satu sama lain so that all of us can become a greater person for the family and country, insyaAllah.

 

Alright, kesayangan semua?

Happy Hari Raya to all readers!

Salam kemaafan tulus ikhlas dari kakak yang tidak pernah pandai menulis yang hebat dan sesuatu yang mungkin ada manfaatnya kepada banyak orang di luar sana. Sentiasalah menjadi insan yang selalu mahu mengejar kebaikan dan memberi pertolongan kepada insan lain di atas muka bumi ini demi kerana kelangsungan hidup yang harmoni dan aman tenteram sesisi alam sejagat.

Love you all!

Pose gila-gila. Processed with VSCO with hb1 preset

Pose ala korporat and with ATTITUDE (yang tengah-tengah!). Processed with VSCO with hb1 preset

I missed the spot in both pictures somehow. If not, it would be MERRIER with me in it! Bukankah? 

Mana boleh Acik Bilah miss moment penting begini?

Till we meet again in less than 3 weeks, clan!

… The Children Project.

Kali pertama mengenali kumpulan pencinta kanak-kanak ini adalah menerusi satu acara santai di Lake Garden beberapa bulan lepas.

Sebagai Ibu yang sentiasa mencarikan alternatif apa terbaik untuk membawa anak-anak mengenali alam, sambil pada masa yang sama ada kesempatan untuk kakak timba ilmu, sudah tentu acara santai by TheChildrenProject ini beri peluang yang best.

Maka berkampunglah kami anak-beranak di pagi Ahad berbahagia itu.

Sejenis gathering di pagi hujung minggu yang mudah penganjurannya tetapi ada manfaatnya yang besar untuk para ibu bapa tahu betapa kehidupan kanak-kanak itu prioritinya adalah kebahagiaan mereka sebagai KANAK-KANAK, bukan KEHENDAK kita ke atas mereka.

 

Let me straight to the points that I wish to highlight here again, and again.

 

Betul, terkadang memang bukan senang untuk menyeru dan mengajak ke arah berubah dari stigma dan pandangan skeptikal pemikiran ibu-bapa Malaysia pada hari ini.

Banyak saja winning judgement mereka, banyak juga yang menafikan kebenaran dan hak anak-anak ini dan tolak tepi terus ideologi (kononnya, pada mereka) yang mereka susah hendak percaya keberkesanannya (iyalah .. takkan dengan PLAY sahaja anak boleh pandai dan skor A semua subjek!)

Tetapi mereka lupa, bahawa zaman dah terlalu berubah dan apa yang menjadi amalan selama ini (sistem pendidikan yang kita alami sejak 20-30 tahun lepas) sehingga membentuk SIAPA KITA PADA HARI INI itu belum tentu berjaya mencorak traits yang sama bagus dan baiknya untuk kanak-kanak hari ini.

Dengan cabaran hari ini dan kepelbagaian faktor yang menyumbang kepada kelangsungan hidup anak-anak kecil yang gemarnya memberontak, kreativitinya menjangkaui had pemikiran si dewasa dan multiple intelligencesnya yang lebih dari sekadar perkataan dan nombor .. tidakkah pendekatan juga perlu seiring dan diubah mengikut keperluan ini?

 

Terasa seperti menulis sesuatu yang tersangat berat pula untuk mukadimah acara yang teramat santai ini. Maafkan hamba.

 

Basically, that was the main purpose of this gathering.

Jumlah kehadiran pagi itu dapat kakak kira dalam lebih kurang 10 pasangan ibu bapa dengan anak masing-masing.

It is still a small number. Tetapi apa yang paling diharapkan adalah kesedaran dan pendedahan mengenai ini dapat dihebahkan perlahan-lahan ke dalam masyarakat harini.

.. which I pretty much agree with that.

Bila lagi mahu bermula di Malaysia nieh? Sekurang-kurangnya ada langkah-langkah kecil beginilah that more will get the same message and note.

****

TERBARU, we went to another event organised by the same group of young activists. This time around it was held at their office nearby Setia City Mall.

Kali ini perjumpaan adalah lebih meriah. Lebih ramai ibu bapa dan banyak juga pernyertaan daripada kanak-kanak yang pastinya golongan yang terpaling ceria bila diberikan peluang bebas begini, like the small kid in the picture below.

Spot the unusual?

Nawal, anak dara kakak yang paling tidak sukalah dikawal beriya, atau dalam erti kata lain she won’t allow you to be the helicopter parent, at all. Maka, terjadilah senario seperti dirakam dalam gambar di atas. Sebab memang sejenis kakak lah, tidak berapa gemar nak suka, pantau ke hulur-hilir tak memasal macam helikopter tu ha.

From this whole event, one thing that I would like to describe a little bit is about this one kind of parenting, that seems to be most favourited by many of us, the parents.

Soalnya, pernah dengar istilah helicopter parent?

 

Atau sudah terbiasa dengar tetapi tidak langsung ada keinginan mahu berubah ke arah itu? Or at least mencuba tidak menjadi helicopter, walaupun sekejap-tetapi-selepas-10min-tetaplah-juga-mahu-berputar-perhati-anak? Pernah cuba lakukan itu?

 

Here’s the thing.

I even have big argument (a peaceful one, of course) about this with my husband. Bukan apa, sebab naturally kita ini sudah terbiasa dengan seruan ‘… pergi perhati anak. Nanti terjatuh, tersungkur pulak!’

Get the checklist from this link, peeps: http://bit.ly/2rhDZle

One thing about this kind of parenting is that, parents do not aware that the more constant you hovering over your child, it may hurt his/hurt development

****

Sebab kakak menyentuh soal helicopter parent ini adalah kerana … dalam pada acara sedang berjalan di pejabatnya TheChildrenProject ini, kakak memang lepas bebas kedua-dua anak mahu buat apapun sekalipun. Maka, berkeliaranlah mereka sesungguhnya dengan penuh rasa bahagia tanpa halangan.

Dah tentu, pemantauan tetap juga dibuat (risau tetap ada). Tapi tersangat minima dan dalam keadaan jarak yang sangat jauh, asalkan masih dalam jangkauan mata yang melihat.

Dr Putri yang sedia maklum cara saya pun dah terbiasa dengan senario Nawal (macam dalam gambar). Ada juga parents yang melilau cari manalah mak budak si kecil yang tak reti duduk diam kacau stage etc etc .. tetapi tiadalah kakak pedulikan sebab bukan cara kakak nak mengejar dalam kawasan yang kakak percaya selamat dan minima kecederaan yang boleh berlaku.

Tips untuk mempunyai perasaan yang sebegini relax atau dalam erti kata lain avoid to be ‘the most successful helicopter parent’ ini adalah:

  1. Know well of your child’s capability and learn (or detect) the pattern of his/her behaviour.
  2. Know how to cool down and giving time off to your child if you’re needed to correct him/her. Use flexibility and not force.
  3. The parents first, need to calm down, at all cost. Persetankan sahaja mata yang memandang tajam atau telinga yang mencapang luas sebab bakal melihat/mendengar how will you react and deal with #yourkidsrealsituation.
  4. Let your children BE themselves. Dalam erti kata mudahnya yang lain adalah layankan sahajalah mereka. Don’t argue immediately, entertain and listen to their words and expressions first.

The real situation where the kids enjoyed themselves during the event

Met these two lovely kids at the event too. They knew how to behave and taking care each other while their mother was listening to the talk. Here I snapped the picture of them cause they were too cute talking to me like they’re mine.

Point nombor 3 itu yang terpaling susah buat dan mahu dicapai, betul? How can you really calm down yourself if your children can’t even know how to settle down themselves?

Trust me, memang bukan mudah untuk buang perasaan dan ubah tingkah laku untuk tidak menjadi helikopter parent.

Tetapi …

Cuba bayangkan situasi dan keadaannya bila anak itu merasai tits and bits of life; jatuh dari basikal, luka dan menangis keesakan sebab menahan pedih?

Wouldn’t such incident will expose you and your child to another level of life where the kid can learn? Tentang bagaimana rasanya sakit, bagaimana berdepan dengan situasi begitu — to seek help or menangis dulu, OR bagaimana rupanya luka di tangan/kaki terjadi bila jatuh begitu?

These can only be learnt if it happens for real.

Sampai bila perlu dilindungi secara paksaan semahunya begitu sehinggakan ada elemen kehidupan yang boleh mereka pelajari? Suatu kerugian besar rasanya if such kids aren’t allowed to feel and experience that.

Fikirkan implikasi ‘kerugian’ itu. Lakukan pemantauan yang berkadaran dan bukan KETERLALUAN.

If you’re reading the symptoms in the link attached above, you’ll get what I mean by bold word (above) … and surely, I am and will not going to be one. Sesungguhnya bukan juga diri kakaklah hendak ‘melindungi’ anak-anak cara begitu sekali.

****

The beauty side of stress-free yourself from this kind of annoying parenting is something that I can also greatly learnt from what my elder son has to go through in his life, especially when he’s diagnosed with VSD and need to undergo an operation procedure last year.

The two babies that always being original to themselves.

Now, as he’s also with high emotional intelligence, tersangat mudah bagi dia untuk merasai sakit yang perlu ditanggung orang lain, berdepan dengan situasi yang sama: duduk di hospital, getting injection, the scary/phobia feelings of meeting the doctor and nurses etc.

Jadi …

Make a change, though starting with a small one for a better us, better children of the nation.

Jangan prejudis dan jangan juga meletakkan kepentingan diri sendiri tanpa mempedulikan kebahagiaan anak-anak yang mereka sendiri punya keinginan untuk disuarakan dan didengari.

Mesej ringkas ini hanya sekadar tulisan pesanan khidmat masyarakat yang tidak perlu kakak berselindung lagi. Biar jadi hebahan sebab kakak sendiri bukan Ibu yang hebat, tetapi mahu sentiasa belajar jadi hebat for the sake of the two babies of mine.

Dan teramatlah rimas sebab acapkali ditemukan dengan situasi ibubapa yang memusing macam helikopter ini di mana-mana. Terlalu sickening, pada saya.

As simple as my kids have changed my life with their presence, therefore I will need to change myself for the better them.

Sekian,

Tukang-Tulis-Bukan-Ibu-Hebat

Jantungnya…

Saya terpanggil untuk menulis tentang ini, selepas pulang dari Froebel Seminar Series beberapa minggu sudah.

Ketika Dr Afzan Putri masih belum lagi menghabiskan sesi Q&A untuk talk pada petang itu, Imran Imtiyaz berlari tak peduli audience yang ada terus mendapatkan Dr, just to say hi.

My boy’s sentimental value is high somehow, and that’s why …

… tersentuh hati bila selepas anak teruna saya itu dipeluknya, Dr memberitahu, “He’s Imran, one of kids that love KinderKaizen dan baru sahaja beberapa bulan lepas undergo a heart surgery ….”

Here’s the story.

***

8 hari lagi, daripada tarikh hari ini .. akan genaplah 4 bulan sejak peristiwa dadanya dibelah doktor pakar kerana VSD.

Anak lelaki sulung saya ini, sehingga ke hari ini .. rata-rata yang berjumpa dengan saya, kerap sekali bertanyakan perihal dia, kesihatannya dan keberadaannya sejak peristiwa tersebut.

Ya, saya akui memang jarang-jarang sekali memberitahu secara terbuka mengenai dirinya walhal .. ketika terdesak & dalam keterpaksaan suatu ketika dulu, saya memang betul-betul mengharapkan doa daripada kalian semua untuknya.

Saya minta maaf, betul-betul minta maaf.

Tiada niat yang disengajakan untuk tidak menghebahkan cerita mengenai bagaimana dia, Imran Imtiyaz selepas kejadian itu .. tetapi dalam banyak hal, saya lebih suka bercerita bila bekeperluan sahaja.

Menyentuh soal proses baikpulih dan penyembuhan anak ini, sebenarnya .. ada sedikit pengalaman kecil yang mungkin boleh saya ceritakan di sini.

Well, yeah .. now I’m being open about it. Peace!

img_4266

Gambar di atas ini adalah atas permintaannya.

Dia minta saya snap gambar on the day he got discharged.

Gembira bukan main. Mulut yang sentiasa riuh dengan macam-macam ayat yang adakala teratur, adakala betul tetapi belum tentu sampai maksudnya itu … jadi semakin, dan terpaling riuh bila dapat tahu sudah boleh pulang ke rumah hari itu.

Muka yang ternyata ceria itu, ternyata tidak sama keadaannya sebaik sahaja menjejakkan kaki ke rumah.

(sebelum itu)

Sebelum discaj daripada IJN, memang kami telah diberitahu tentang kesan & akibat sekiranya aspek kebersihan tidak diambil berat dan teliti terhadap luka serta parut yang masih baharu di dadanya itu. Antaranya;

  1. Dia boleh mandi, tetapi sebaiknya dimandikan dengan tanpa dibubuh apapun shower gel/soap berhampiran luka panjang di bahagian dadanya. Bahagian dada juga hanya boleh disapu lembut dan dialirkan air secara perlahan dan bukan dengan air panas. Setiap kali mandi, 2 jenis tuala juga diasingkan kegunaannya untuk mengelap; 1 untuk keseluruhan badan yang lain, 1 lagi khas untuk mengelap dadanya sahaja.
  2. Untuk berbulan juga (2 bulan lebih), saya hanya membiarkan baju berbutang tengah sahaja yang dipakai Imran setiap masa (ya, sampai dia naik bosan dan mula merungut macam-macam). Pendek cerita, pagi, petang dan malam hanya pyjamas sahaja yang dia sarung, without fail.
  3. 6 minggu berpantang adalah dimestikan; tidak boleh berjumpa dengan ramai orang samada in public or seangkatan dan … paling penting, he can’t swim at all (kurang pasti selamanya atau untuk certain period of time sahaja).
  4. Ubat yang 3 jenis banyaknya kami bawa pulang ke rumah juga dimestikan habis dimakan sehingga next appointment.
  5. Sudah tentu, tidak digalakkan untuk aktif sangat dan elakkan daripada terjatuh, setiap masa.

… hati Ibu mana yang tidak remuk mendengarkan penerangan doktor dan jururawat, lebih-lebih lagi apabila dikhabarkan point penting no 3 dan 5 itu.

Bagi seorang yang hyperaktif dan terlalu happening hidupnya untuk bertukar 360 darjah sebaik sahaja keluar dari hospital itu … perasaan saya jadi … sedikit …

img_4536

(dan selama berada di rumah)

Bayangkan, kalau sampai tahap dirinya helpless dan perlu dibantu 100 peratus untuk beberapa ketika (sama sahaja perincinya diri yang perlu dijaga ketika wanita pantang bersalin) …

Ya, kami lalui semuanya.

Cuma .. sangat .. dan teramat tidak betah juga melihatkan dirinya terbaring, tidur at most times dan … rutin saya juga berubah sepenuhnya as if kembali menjaga dua bayi serentak.

Di dalam soal penjagaannya, tidak dinafikan En Suami adalah orang yang paling saya sandarkan harapan terutama soal memandikan dia.

Saya paling tidak boleh lihat parut yang akan melekat abadi di dadanya kerana setiap kali melihatkannya, hati cepat rapuh.

Waktu malam hari juga, saya akan sentiasa pastikan dan membetulkan gaya tidurnya supaya terlentang dan diampung dengan banyak sekali bantal di sisinya, demi untuk mengelakkan dia daripada tidur terlangkup atau menekan dada.

Setiap kali terdengar dia seperti mendengus dalam tidur (which I know that he was actually wanted to get up either to get some drinks or to the washroom) .. saya akan bangun, mendekat dan bertanya .. terus luluh jiwa dibuatnya & mata, jangan kau tanya jadi apa! hahahaha

Lelah, bersengkang mata untuk beberapa ketika memang terpaksa kami berdua lupakan sebentar demi kerana anak ini.

Kini, selepas 4 bulan, sebenarnya saya sangat serba salah memikirkan adakah apa yang saya lakukan dalam jangka waktu ini baik atau tidak untuk Imran Imtiyaz.

  1. Sehingga ke hari ini juga, dia tidak bersekolah kerana tidak sanggup lihat kalau-kalau apapun kemungkinan yang berlaku menyedari luka dan bahagian parut masih baru dan fragile.
  2. Saya a bit selective in finding types of games that he can do sebab again, takut-takut he can easily get tired. Mendengarkan ada satu ketika itu dia bercakap, “Ibu, Imran letihlah….” juga sudah cukup menggerunkan saya.

Apapun, Alhamdulilah … besar rahmat Tuhan kepada anak ini kerana setakat hari ini, ternyata keadaannya jauh lebih baik daripada dia sebelum hari pembedahan.

Jauh, jauh lebih baik. Walaupun terdapat kekurangan yang sesekali ada jugalah anak ini bertanyakan saya;

Ibu, kenapa operate Imran? I don’t like operation. Tak suka.

… sambil menggaru-garu manja kesan luka parutnya itu (sebab dah sudah terbiasa dijerkah, jangan disentuh kasar bahagian itu).

Sekian.

img_4537

A Visit…

Di suatu pagi Sabtu yang sedikit berkelapangan berbanding hari biasa, kakak dan seantero keluarga kecil decided to just rest easy with our routine and kids, thus ended up to be at this place for half a day there.

img_3966

Ini adalah KinderKaizen, cawangan Bukit Jelutong.

Sejenis mengundang dan menyeru betul tempat ini untuk kakak singgah dan tinjau keadaan dari sejak kali pertama cawangan ini diiklankan. Dan sejenis kakak juga yang sukakan perkara-perkara baru what more that has valueable, interesting point of views (and pictures as well) to be shared, keterujaan untuk berkongsi itu didorong oleh kedatangan kami ke tempat ini.

Mengenali Teacher Najmi, the owner of the BJ branch from this one creche handled by Haikal Outdoor Playgroup di PPAS Shah Alam at that time, I was actually excited to meet her again.

What more knowing her stories from Dr Putri’s updates, I know that the quality in her surely best suit the image or brand of Kinderkaizen BJ.

Undoubtedly, betul.

Graduated from the UK in ECE, sentuhan dan impiannya to championing childhood dizahirkan secara tidak langsung menerusi cawangan premis yang dikelola.

img_3979

The outlet’s layout is superb and very much attractive to grab the attention of whoever kids that come over to this place. In my point of view, kids will get very triggered looking at the place, what more to venture in at every corner of the place.

To me, kepelbagaian sudut yang ada di cawangan ini sebenarnya mencerminkan juga kepelbagaian minat yang ada pada diri anak-anak.

They can be the one who loves books, or arts, or games or adventures thus, keberadaan layout di cawangan Kinderkaizen yang satu ini membolehkan anak-anak menikmati dan mencuba setiap ruang yang ada.

Thumbs up, teacher Najmi and team!

Pada hari yang sama sebenarnya diadakan Open Day for selected KinderKaizen branches.

Justeru banyak jugalah parents yang datang dan bertanya itu dan ini. Ada yang pernah kakak berjumpa dengan segelintir daripadanya ketika Froebel Seminar Series minggu sudah.

img_3969

Tiada tips khusus maha dahsyat yang boleh kakak perincikan di sini, tetapi ada beberapa ciri-ciri yang boleh diutamakan dan diberikan perhatian oleh para ibu bapa sebelum memilih pra-sekolah (tadika) bersesuaian;

(Nota: Kakak senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman bersama anak teruna si II, maka keserasian dan kesesuaian yang dirasakan perlu sahajalah boleh anda ikuti ya?)

1. Utamakan keupayaan dan kecenderungan anak.

  • Maksudnya mudah. Bertanya terus kepada anak sama ada apakah yang dia mahu belajar atau peroleh daripada senarai tadika yang kita ada untuknya. Menyedari sikap ibu bapa yang terkadang  tiada punya pilihan lain tetapi terpaksa ‘bereksperimen’, justeru ya .. anda boleh memilih bagi pihak mereka, TETAPI sentiasa tanya adakah mereka seronok/bahagia/selesa di tadika tersebut. Kemestian yang tidak boleh dipandang ringan.

2. Tiada salahnya memilih tadika yang mengketengahkan pendekatan PLAY-BASED learning untuk kemasukan umur 3/4/5 tahun sekalipun.

  • Perlu diingat bahawa fitrah anak-anak itu bermain. Kalaupun tadika yang anda pilih dan suka, mahupun anak anda pilih dan suka itu TIDAK LANGSUNG BERTERASKAN AKADEMIK, let him/her be and choose. They will learn eventually walaupun berada di tadika yang menggunakan pendekatan sebegini. Percayalah!

3. Lokasi pra-sekolah perlu berdekatan dengan anda/ahli keluarga.

  • Be it you (the parents) atau penjaga, tadika yang dipilih perlulah hampir sekali dengan individu-individu ini. BUKAN dekat dengan lokasi/alamat rumah, semata. To me, perkiraan begitu sedikit silap dan perlu disemak semula, kalau sungguh terpaksa.

4. Once enrolled, berkomunikasilah selalu dengan anak-anak.

  • Komunikasi dua hala sebelum dan selepas enrollment anak-anak ke pra-sekolah, pasti ada bezanya! Get to know their feelings and how far have they coped at the kindy.  It is highlighted sentence there, thus read between lines of the meaning and message, please.

… dan banyak lagi, yang sekiranya ada faktor lain yang perlu diambil kira .. berbuatlah sesuatu demi anak-anak anda.

Terima kasih again, teacher Najmi. For the sharing talks and etc, I wish you and team the very best in shaping our small generations about the value of life and how they should do best with their gifted talents.

img_3963

It’s TOO Much TOO Soon!

Siaran tergendala terlalu banyak for many, many and many unavoidable reasons. Mohon maaf.

Itu sahaja yang mampu kakak luahkan for the long hiccups here.  Jangan ditanya apa dan mengapa, percayalah .. BLOG senantiasa menjadi dambaan pilu kakak untuk jenguk (baca post-post lama la selalunya), apatah lagi mahu kemaskini .. just right on time whenever I feel like doing it.

Tetapi keterbatasan masa dan waktu itu terlalu banyak, hence .. be ready for LOTS and lots of updates here from now on ya.

(Berbaur ugutan sangat! hehehehe excited much?)

On the past few weeks .. keterujaan membawa Imran Imtiyaz, my dearest son to a creche ever since he was discharged from IJN on last July, adalah sangat memuncak .. knowing the fact he’ll be meeting the public and other kids and started to go hyperactive or ‘wild’ again as he always does.

Perasaan berdebar dan was-was yang tidak pernah tenteram itu sentiasa ada dalam diri kakak ini sungguhpun 3 bulan dah berlalu dan tiada ketampakan yang tidak elok pernah ditunjukkan anak teruna ever since his open heart surgery itu.

Alhamdulilah (big time) for that, sebenarnya.

img_3433

To be honest, I am in love with this poster for its best picture captured there as well as for its design. Sejenis powerful yang macam mana entah. Schematic and attracting habis! (to me who really knows how to value designs, yang gempak disebabkan alasan yang jelas lagi nyata; kakak sejenis tidak pandai melukis .. that’s for sure bahahahaha)

Yes, we both went for this event. At it was my first time, stepped into KLMUC building. Awed by the ambience sebab yeah .. terfikir bila lagi boleh menjadi pelajar semula itu memang selalu sangat bermain-main di benak hati kakak ini.

Back to the event, maaf .. terlalu banyak interruptions kan?!

Seminar yang sebenarnya perlu direbut peluang menghadirinya oleh ramai ibu bapa di luar sana, tetapi sayang seribu kali sayang .. tidak semua betul-betul bersedia atau mungkin juga tinggi rasa ketidaksedarannya untuk ambil tahu apatah lagi berbuat sesuatu mengenainya … betul?

img_3572

Di Malaysia hari ini (I believe seantero dunia pun), situasinya sudah terlalu jauh berbeza.

Ya betul, kita hari ini adalah generasi yang terdidik dengan sistem yang sama yet still doing well now dalam segala segi.

Tetapi dalam konteks hari ini, kesan dan akibat kepada generasi Y or even Alpha dan seterusnya … implikasi dan kaedah tidak lagi boleh sama, dan perubahan di dalam sistem pendidikan pada hari ini juga sewajarnya PERLU seiring dengan perubahan trend di kalangan anak-anak.

It’s very too much too soon;

  1. … Kalau sehinggakan anak itu sudah memberontak atau kemurungan untuk melakukan apapun yang bukan minatnya.
  2. … Kalau sehinggakan anak itu sudah seperti robot, ikut dan buta-buta menerima apa jua arahan dan kehendak kita, si ibu bapa.
  3. … Kalau sehinggakan anak itu menzahirkan ketidaksediaannya untuk belajar (atau yang bukan minatnya), tetapi apa yang ibu bapa buat adalah terus mencuba dan mencuba, tanpa kalah … ??
  4.  … dan banyak situasi-situasi lain yang menjurus kepada creating the unhappy child of yours. Faham situasinya?

img_3578

Throughout that one whole day seminar, mesej yang ingin disampaikan oleh panelis pada hari berkenaan adalah sangat MUDAH. Literally, too easy to understand (kalau terbukalah minda dan hati anda untuk menerima apa yang disampaikan pada hari itu).

Apapun kaedah dan pendekatan yang mahu diterapkan terhadap anak-anak anda pada hari ini, pastikan … KEBAHAGIAAN dan KESEDIAAN mereka dalam menerima apapun bentuk pendidikan yang anda mahu berikan diambil kira 100 peratus dahulu sebelum mengimplementasikannya ke atas mereka.

I’ve said it clearly and using a very simplest term, of course.

Sebab utama juga … adalah ibu bapa harini mempunyai kepelbagaian latar belakang yang undoubtedly credible enough to give their very best for the children’s sake.

But in ‘assessing’ your children’s happiness, do you think you’re good at interpreting them?

Fikirkan.

Ilmu keibubapaan itu terlalu luas. Aspek penerimaan kritikan dan perubahan baru (like what KinderKaizen is doing currently to championing childhood by doing play-based learning) di kalangan ibu bapa di Malaysia hari ini juga adalah salah satu penyumbang lain yang menjadikan misi mengutamakan kebahagiaan anak itu kadang-kadang terabai.

Justeru .. there, up above .. saya sudah menyatakan apa yang saya rasa terbuku, dan rumusan paling mudah boleh diuar-uarkan kepada umum di luar sana.

It’s very too much, kalau;

  1. .. daripada kajian yang dibuat, hanya 2 sahaja indikator untuk faktor kebahagiaan anak dalam memilih pra-sekolah bersesuaian. Berbanding 28 indikator yang lain, semuanya menjurus kepada kecemerlangan akademik (academic success), prospektus/falsafah sekolah dan lain-lain.
  2. .. sekiranya perkembangan kognitif otak (10%) ditekan habis-habisan sedangkan 90% lain bahagian otak ditolak tepi perkembangannya, sungguhpun (that 90%) should be given priority at the first six years’ life of a kid?

I would love to quote my son’s case for example.

He loves to play. Terpaling dan teramat suka. Playful, hyperactive kid .. you name them. He really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he turned out to be really matured (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

But, he really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he can turned out to be a really matured boy (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

In his case yang saya sendiri rasakan he’s somehow a year lagging from his peers, KinderKaizen terlalu banyak mengubah dia.

Walaupun demikian, perasaan untuk mencuba dan melihat keupayaan anak yang lain tetap ada dalam diri kakak ini. Being typical Asian mother (like I’ve always said), cuba juga lihat kalau-kalau ada ruang akademik yang dia boleh terima dan get blend into it.

Surprisingly, he can! He really can … if only, he’s ready and happy to learn which eventually I could sense he has achieved or learned really well from what teachers or friends in KinderKaizen have taught him.

See!

Ingat, anak-anak zaman hari ini .. bukan setakat fizikal dan mentalnya sahaja kita perlu tackle dan kenal, tetapi EMOSInya juga adalah perkara terutama yang perlu diberikan perhatian sama rata.

Di Malaysia, saya kurang pasti kalau ini pernah terjadi. Di Singapura (lihat di bawah), sudah.

You want it to happen to your own child?

img_3594

Please, fikir-fikirkan semua.

More to come on this issue here, on my blog.

Please continue to support and embrace this kind of approach and message for your children’s sake.

Sekian,

Ibu Prihatin yang Selalu Mencuba Mengajak.

Perihal Pendidikan…

At this current state of my mind, terlalu banyak rasanya perkara hendak ditintakan dan diperincikan satu persatu di sini.  Khususnya yang berkaitan tajuk post kali ini.

Cause I have always feel my blog is another baby that I will need to take good care of, thus ‘A Post A Day’ is compulsory for me to do. Tetapi ……

…… (banyak pula alasannya, kan?) masih belum boleh tertuntas, but a baby step will do, for sure. So, please stay with me at your willing ya.

Bila bercakap soal pendidikan, as a mother of two, duduk dan bermastautin pula di negara tanahair tercinta Malaysia, it’s a must for me to have always embrace every single news focus or articles on latest development that evolve around the issues of education.

Pendidikan, as in the general term sebenarnya terlalu luas kalau hendak diajak berbincang. But what’s best that you can learn or get the overview scenarios is from reading this one piece here, written by 30-year-old Azmira Amran:

bukan_salah_cikgu_cover

Mula mengenali Azmira adalah menerusi Facebooknya. She has been too active and productive as well, in alerting us about any education issues that’s happening in the world, most specifically in Malaysia (her hometown) and Finland (a place where she pursued her studies, currently).

Dan aku masih ingat .. dalam pada keterujaan membaca dan mengikuti apa jua yang Azmira tulis, I accidentally told everything about her posts to this one Finnish lady at a reception held by the Netherlands’ embassy.

Ahaks. Jangan marah ya, Mira (if you’re reading this).

As far as I can still remember, that Finnish lady who’s working with the embassy was also looking for a scope for her focus and report (maybe) about Malaysia’s education since she’s in charge of the education sector. By giving Mira’s name, hopefully she got what she wants.

******

 [Ini adalah siaran tertunda lama sangat, so here’s some new insights for this particular book review]

This book is practically an opinion-based book. Solely, an opinion-based book.

Sejenis buku yang mengetengahkan penulisan sebegini sebenarnya beri banyak kelebihan kepada pembaca, antaranya:

  1. Bahasa yang digunakan mudah. Mudah ayatnya dan mudah dihadam juga mesej yang dicuba untuk disampaikan bagi mereka-mereka yang mungkin ‘bingung’ atau ‘bengong’ sangat lalu tertanya-tanya ‘what’s so big deal with Malaysian education system now, that we previously hadn’t face any of those difficulties? … ‘. So this particular piece can be your best reference, in summary.
  2. Bukan sahaja opinion-based, tetapi hands-on and real experience-narrative-kind of storyline yang cuba author deliver from one chapter to another. Bila menulis berdasarkan pengalaman ini, pada kakaklah .. I believe in such approach is more adaptable (like analysis kind of book juga) and boleh dipercayai. Well, nak kata boleh senang terpengaruh pun iya, sebab it sounds so real — walaupun hanya menerusi buku senipis 155 pages sahaja.
  3. Buku ini sebenarnya suatu bentuk pujukan, dan juga seruan. Trust me, sebenar-benar rayuan yang sebenarnya berbunyi #luahanrasadotfm. Apa yang Mira dan Early Childhood Practitioners/Reliable Teachers are doing at this very moment sebenarnya lebih kepada mengajak masyarakat untuk LEBIH terbuka, LEBIH berlapang dada dalam menerima pembaharuan yang dapat mempersiapkan anak-anak hari ini untuk lebih BERSEDIA dengan cabaran di masa akan datang.

Kalau diikutkan point nombor 3, ya .. I will certainly agree that apa yang author cuba buat ini pun mungkin sebenarnya baru hendak mencapai usaha tidak sampai 10% masyarakat kita di luar sana.

Itu belum menyentuh soal ketersediaan dan kesiapsagaan para guru di dalam sistem sedia ada untuk berubah, menerima perubahan dan melakukan perubahan.

I don’t blame all. Bare with me, bukan semua.

Tetapi kalau ada pun guru-guru hari ini yang merungut, lelah dan merintih lebih, the root causes are needed to get rechecked so that permasalahan ‘walhasil balik asal’  and kaedah bekerja ‘asal ada, asal jalan’ ini dapat ditangani daripada terus berleluasa.

………… kerana impaknya pada 15-20 tahun masa akan datang itu?! Fuh. I really don’t wanna imagine that.

Back to the book.

Apa yang penulis cuba gambarkan sebenarnya adalah gambaran awal atau masih secara basic lagi. So that the readers are generalised of the concerns and issues that are highlighted as a whole.

Negara Finland menjadi paksi.

From this one point of view … ingatlah bahawa;

Bukan jatuh hukum salah atau talak tiga bila perbandingan mula dihuraikan satu-persatu apa, kenapa dan bagaimana perbezaan sistem pendidikan Malaysia dan Finland itu umpama bumi dengan langit. Bila dibaca helaian demi helaian, fikiran kita (kalau kakaklah) jadi terikut sama terdetik seperti;

  1. “Yes, why not we just have less hours on formal teaching session but instead focusing on more hands-on experience?”
  2. “Why only depending on rankings, charts, examinations to move on? What’s the big deal of having many As and be in the top PISA ranking? Is this how education path should be for every single kids/student here?”
  3. “Why they can provide free education from 0 – 16 years old, and not here in our land? How do they survive? How about the amount of funds needed to support those Finnish kids and the whole sectore? How is it even possible for them to implement them, for years now?”
  4. … dan banyak lagi.

Kakak lebih senang untuk menyatakan only snippets here as you can always refer to the book to get the whole idea. Rajin sikit, please.

Pendek cerita, buku kakak Mira ini adalah sejenis wadah pembuka mata & minda.

As one of many followers who is always on track of such issues (cuma belum berpengalaman luas sahaja lagi sebab belum berkesempatan lagi menjejakkan kaki ke negara-negara yang sektor pendidikannya sangat sangat sangat bertaraf ‘world class’),  penulisan kakak Mira sememangnya saya damba dan penuh pengharapan juga untuk saya lihat ada ‘kewujudan’nya di dalam negara.

Contoh mudah:

  1. Persekitaran P&P dalam kelas yang jauh lebih santai. Tengok layout kelas mereka sahaja sudah mendamaikan jiwaku, cause kids/children/students will definitely interact to each other and sharing more insights easily. Bukan stringent macam yang kita duduk waktu di sekolah-sekolah dulu. Erk.
  2. Project-based homework and P&P session. Kalau beri pada kakak and sekalian umat especially those 90s babies, kakak rasa ketaq lutut kut nak duduk berbincang, apatah lagi present kertas cadangan/projek. But to those yang dah terbiasa dididik sedemikian, I’m sure …. wallaaweih, the confidence and speaking proficiency level pastinya, tiada tanding.
  3. Persepsi dan tanggapan yang senantiasa mengiktiraf kerjaya perguruan adalah terpaling dipandang tinggi berbanding kerjaya lain (di negara itu). Fuh, speaking on this .. you should have know now that on what basis they are taught and ‘colonised’ that way. Bila golongan ini dikatakan sebagai penyumbang terbesar dalam perkembangan individu dalam negara mereka … you tell me, what makes them at large when it comes to education? FIKIRKAN.

Bila menulis begini, ramai pasti menuduh yang kakak menulis besertakan emosi.

Tetapi for those yang mengenali, tidak .. this is not one emotional post. Instead, ada gesaan yang Ibu anak dua ini harapkan, ramai lagi di luar sana segeralah berubah dan bersedia menerima perubahan demi kerana kehendak semasa.

Itu belum lagi soal isu-isu yang cukuplah buat kakak panas punggung baca sejak dua menjak ini;

  1. Pedophile cases yang mencanak seram naik kejadiannya dilaporkan perkongsian di sana sini.
  2. Kes buli, tidak kenal umur dan maksud kemanusiaan (well, bukan patut di usia muda beginilah patutnya nilai begitu sewajarnya tinggi dalam diri?)
  3. Kecelaruan pentadbiran dan campur tangan pihak-pihak yang tidak berkenaan, seperti dalam tulisannya www. saifulislam.com

Kalau anda nampak perkaitannya kepentingan early childhood education (ECE) and education itself untuk duduk dan berlangsung mengikut kaedah yang ‘benar’, isu permasalahan-permasalahan berbangkit seperti di atas seharusnya tidak berlaku dan sememangnya pasti boleh dielak.

Maka, sekian sahaja.

Semoga pembacaan panjang lebar ini bawa manfaat, celik mata ramai lagi pihak. Silalah berkunjung ke FB Mira untuk anticipating lagi perjalanannya memudahcara dengan membuat ringkasan mengenai isu pendidikan negara hari ini.

Keep it up, Mira!

You have my 200% support.

… D-Day (Bahagian Akhir)

(… sambungan dari Bahagian 1)

Selepas lebih 4 jam menunggu, we received the news that the operation is done.

Suatu tempoh yang terlalu lama dirasakan dan bila waktu mula menjengah detik jam keempat, buat aku dan suami betul-betul resah dan cukup mendebarkan untuk tahu apa yang sebenarnya berlaku dalam bilik bedah itu.

Saat diberitahu oleh seorang doktor Jepun (he was in extremely excited mode, I can tell you) that the operation was a success, mata, hati dan telinga aku ini macam dah ditulikan selagi tidak lihat sendiri duduk dirinya keadaaan si II.

… dan bila momen kebenaran melawat anak di ICU itu sampai, dari jauh .. aku sudah boleh meneka mana satu II. Saat itu, tangan sudah mendakap mulut, mata kedua-dua kami merah basah tanpa ada apa perkataan pun yang terkeluar dari mulut kami.

Nurses di unit ICU juga leka, tekun membuat kerja masing-masing tanpa mempedulikan kami yang tenggelam dalam emosi masing-masing.

Masih tidak berkelip mata ini mengingat rakaman detik itu dalam kepala bila banyak betul wayar yang ada di badan dan sekelilingnya, tidak kurang nafas jantungnya turun naik boleh kami lihat dengan penuh tanda soal dalam fikiran, “Is his heart functions normally, now?”.

image

Dalam pada aku lihat II dari sisi sebelah katilnya, ada masa ketika berbisik juga kami ke telinganya minta agar dia bersabar dan kuat serta tahan dengan kesakitan yang ada, buat sementara.

Tiba-tiba, II bergerak dan ada pandangan matanya yang memberitahu he can see us. Tangannya yang berselirat wayar itu cuba hendak menanggalkan salur pernafasan yang ditampal pada mulutnya .. dan waktu itulah, the machines connected to him, beeped loudly.

Allahu.

Segera nurse capai dan mula perlahan-lahan memasukkan sesuatu ke dalam drip pointnya. I’m afraid it could be some sort of drug yang sebenarnya membolehkan II untuk lebih lama berehat, sebab due 4 jam ‘tidur’ selepas keluar dari bilik OT belum lagi mencukupi.

Buat seketika, kami terpempan dan berharap dapat keluar segera dari unit ICU sebab tidak dapat tidak untuk terus melihat II yang selalunya aktif dan sihat, terbaring begitu.

…. dan bermulalah pengalaman aku bermalam di hospital sebagai ‘mother-awaiting-his-dear-child-to-be-out-from-ICU’.

****

Apart from what evolves around the world of II in that ‘hotel’, as a mother myself .. I could say, I am also ‘living a life in a separate world’ as a mother to a child who has heart problems, with the rest of other patients’ mothers as well.

‘Dunia’ yang terlalu kecil dan sangat asing untuk mengenali setiap seorang dari mereka yang ternyata kuat dan lebih kuat lagi (I could tell that II’s condition might way better than the rest I met) berhadapan dengan masalah jantung anak masing-masing.

Dan dalam kebanyakan hal, aku lebih senang ‘membawa diri’. Sejenis yang tidak mahu dan tidak suka untuk berbicara-panjang-takut-takut-boleh-menyinggung-perasaan-ibu-yang-lain. Ya, sejenis aku selalunya.

Mengamalkan pendekatan untuk lebih banyak memerhati dan bertanya jika perlu, sejujur-jujurnya boleh aku katakan di sini adalah; there’re things that society must know about each and every single mothers’ stories in here, especially their struggle on how to face the fact that their children’s heart has problem (s).

Bukan mudah, I tell you.

Nampak mudah, tetapi tidak sebenarnya.

Mereka (the mothers) yang mencuba memudahkan hati mereka supaya akal dan riak wajah mereka nampak ‘mudah’ & easy-peasy sahaja di hadapan kita semua.

Salute.

Subhanallah.

****

Meanwhile …

 IMG_0290

II’s progress was quite fast, according to the doctors. He didn’t experience many difficulties ever since get discharged from the ICU unit and his recovery was quite impressive too.

Sungguhpun II melalui kepayahan yang bukan pernah dia lalui sebelum ini, I’m very much glad that he has passed the most critical stage. That’s already sufficient untuk aku dan keluarga berterima kasih banyak kepada semua orang yang mendoakan kesejahteraan anak ini.

The gratitude must goes to IJN and its staff cause from the moment we entered the institute selepas kelahiran II 6 tahun yang lalu, this place has always been the most complacent one especially their tip top services. During hospitalisation too, their utmost dedication in delivering the best are seen everywhere especially towards kids & their parents.

Keluarga dan sahabat handai, jauh atau dekat .. jasa dan ingatan itu yang buat saya ralat untuk sekadar mendoakan kesejahteraan anda semua kembali. Tetapi kalau itu sebaik-baik ‘hadiah’ yang boleh saya hulurkan, saya mohon DIA perkenan apapun permintaan anda sehari-hari dalam doa yang anda utuskan kepadaNYA.

Husband and I are very much blessed to live in your circles that we owe big time for our kid’s most difficult time, thus … TERIMA KASIH.

P/s: Kakak kalau bercerita memang boleh larut ke mana-mana, dan jauh perginya. Tetapi niatnya hanya dua; to thank and to share what’s good for the mutual benefit to other readers. At least, these two posts on my humble experiences could give you some ideas on how we should value, appreciate life more … always.

Sentiasalah bersyukur dengan kurniaanNYA yang anda punya, apapun. Dugaan kita itu berlainan dan tersimpan banyak 1001 alasan kenapa kita diduga sedemikian.

At least for this one test here, I knew now that .. there’s so much LOVE for II from so many people I’ve known out there.

Alhamdulilah.

IMG_9741

Amanah Yang Menguji (3) – D-Day…

Hari yang dinanti kunjung tiba.

Hampir sebulan persediaan dibuat, anak ini terpaksa juga berdepan hakikat itu pada 29 Julai 2016 yang lalu.

[Ketika post ini ditulis, minggu satu baru sahaja berlalu]

Without properly telling him, secara sengaja, saya bawa dia keluar dari rumah dan beritahu ‘let’s check in into a hotel together, ya?’.

Dia sangat-sangat terpujuk.

Selesai urusan di kaunter (siap diberikan sebuah pouch lengkap berisi toileteries), anak teruna ini jadi terhibur. Bila betul-betul ‘check in’ dan diberikan katil ever since, hatinya berbunga-bunga sebab bakal tinggal di bilik yang serba selesa, apatah lagi berdekatan dengan bilik playroom sarat dengan segala macam permainan yang sesuai untuknya.

IMG_0160

IMG_0173

Semua nurses yang ada dia sapa dan dengan semua anak sebaya dia, dibuat kawan. That’s him naturally. Tiada yang perlu diajar tentang itu, sebab II is easily gel in dengan semua peringkat umur pun.

Menjelang petang, the traumatise moment came, satu-satunya perkara yang saya berulang-ulang kali doa supaya he doesn’t have to go through that. Disebabkan he’s so much intense with needles, I don’t have any choice but to leave it to the nurses and doctors in charged, unwillingly.

Perancangan untuk kemasukan awal ke wad adalah bagi membolehkan catheterization to be done on him, a procedure that anyone who will need to undergo a surgery must face with beforehand.

Menyedari hakikat ini berkali-kali, memang buat aku susah sekali hendak lelap mata waktu malam hari.

Sehabis baik cuba ditenangkan diri, dengan doa yang menggunung agar hanya kesakitan yang minima sahajalah dirasakan anak ini nanti.

IMG_0183

Dan apabila II disuruh berpuasa sebagai antara langkah persediaan sebelum melalui proses pembedahan (this is very standard too), sekali lagi hati Ibu ini seperti dilumat-lumat kecil kerana sedikit pun tidak betah untuk melihat anak ini diperlakukan begitu (…walaupun maha sedar ianya pasti untuk kebaikan dirinya juga).

Kalaulah hendak dihitung berapa kali hati ini disiat lumat, digasak sakan dan dibolak-balikkan dengan perasaan yang berkecamuk, tiada satupun rasanya terzahir di wajah dan perilaku aku di sepanjang ‘penginapan’ kami di hospital.

Apa yang diberitahu doktor pakar, kami telan sebaiknya. Apa yang kami lihat, di persekitaran khususnya, kami hadam semahunya.

IMG_0203

Sebab percayalah … di ‘hotel’ inilah, satu antara seribu tempat yang dapat membuka mata dan minda seseorang tentang kebesaran DIA dengan mengenali 1001 perkara mengenai organ bernama JANTUNG.

Subhanallah, untuk pengalaman ini sebenarnya. Apatah lagi dikelilingi hamba-hambaNYA yang lain yang turut diuji perkara serupa.

Catheterization went well, AND next to come is D-Day. Just a day after.

****

Selepas diberitahu doktor pakar tentang apa yang bakal dibuat pada jantung II dan sekaligus bersetuju untuk dilakukan open-heart surgery ke atasnya, antara sebaik-baik usaha aku buat antaranya cuba melapangkan diri dengan memberitahunya secara lebih terbuka di laman-laman sosial yang ada.

During this moment, tiada yang kuat dapat hati ini cekalkan melainkan mengharapkan ihsan dan pertolongan dalam bentuk doa dari orang perseorangan yang mungkin diperkenanNYA untuk dimakbulkan. Sesuatu di luar bidang kuasa aku, suami mahupun doktor pakar yang ada untuk memberi jaminan segalanya bakal okay, now or hereafter .. justeru doa dianggap mampu jadi mujarab dalam hal ini.

image

Momen ketika dipanggil ke bilik bedah, anak ini masih terlalu santai fikirannya dan tiada apa pun riak perasaan yang jelas tergambar di wajahnya.

Turunnya dia dari ward, ditemani aku dan beberapa orang nurses juga, hanya berjalan kaki sahaja ya (walaupun ada iringan katil ke bilik bedah, yang macam selalu nurses are required to do). Slumbernya dia itu waktu itu .. seperti ..

Setibanya di ruangan menunggu bilik bedah itupun, dearest son of mine adalah clueless dan masih tidak mengerti apa-apa.

Kami bertiga beranak menunggu sambil menemaninya dia yang leka bermain iPad, merakam gambar dan video tanpa henti sementara tunggu dipanggil. Waktu itu, saya juga sudah berpakaian ala doktor bedah (macam yang diangan-angankan waktu kecil dululah, yang memang mustahil boleh saya sarung lagi selepas ini).

IMG_0241

Bila sampai masa dan detiknya II perlu melangkah ke OT room, II yang tetaplah clueless hanya ikut sahaja ke mana kaki aku melangkah. Jalan beriringan tangan, sambil di’escort’ kiri dan kanan semua pakar dan doktor berbaju hijau yang ada .. buat hati nurani aku sebagai Ibunya tersangatlah ngilu untuk dikenang.

Dalam pada berjalan menuju ke bilik itulah, I was somehow greeted by two foreign surgeons (whose I think was in-charged for the surgery) and told them, “Just let him walk and think he’s going to watch a big screen inside,”.

Itu yang terpacul dari mulut, waktu itu.

Wanna rate how bad I am for not telling II the truth?

Sampai sahaja di katil bedah, II diminta duduk. Waktu itu he has started crying, bila mana ada doktor yang tanpa sengaja menyebut perkataan ‘cucuk’ (cause he’s too traumatised and that doc wanted to give the bius dose through the drip point).

One thing that surprised me adalah … in few seconds, once the bius drug was shooted in through the drip at his hand, II terus senyap, bisu dan mula pengsan.

There goes my tears, yang deras sekali mengalir tanpa disangka-sangka.

I kissed him on his forehead lalu beredar keluar tanpa sedikit pun menoleh ke belakang, cause I know he’s definitely going to do great later on.

Itu, was the standard procedure when you have kids that need to undergo surgery. The fact that you’ll need to wait until he’s ‘asleep’, is a must for one of the parents to do.

Wanna guess now how strong I was at that time? Wanna predict how strong other mothers who face the same situation could be much stronger than I am for more complicated heart cases?

 ****

(to be continued…)

‘Pearl’ Beyond Tomorrow…

Kalau ditanya samada aku minat permata atau tidak, jawapannya adalah “Ya, tidak minat,”.

Sangat-sangat tidak berminat tahap, boleh-jalan-dan-mata-boleh-tutup-sebelah-lah, ya!

Tetapi, Permata yang ini, adalah berkecuali. Sangat-sangat berkecuali.

image

The reason why I’m in love with this kind of PERMATA is because it evolves around the world and issues of childhood and surely, the children of this country.

Jadi, there’s always concrete reason why I fall in love with this effort, what more of its initiatives yang sekarang ini sudah mencakupi 7 areas of early childhood, which are Permata Negara, Permata Pintar, Permata Seni, Permata Insan, Permata Kurnia, Perkasa Remaja dan Permata Children’s Hospital.

 7 areas of ECE; sebenarnya terlalu banyak ruang lingkup, but .. suatu nikmat yang perlu rakyat Malaysia syukuri juga that at least we have such initiatives provided in the country.

Bersyukur, kerana disebabkan ada insan yang peka, ada manusia yang prihatin, ada manusia yang bijak pandai dan jujurnya diharapkan, ada yang ikhlas ingin melihat Malaysia maju kerana berani ‘melabur’ untuk anak-anak ini yang saling tidak tumpah bernilainya seperti ‘permata’.

image

Kanak-kanak ‘product’ PERMATA yang cukup saya kagumi. Sebagai seorang pencinta seni yang kaya dengan ciri ketimuran, persembahan pembukaan PIC2016 baru-baru ini cukup buat aku meremang bulu roma menyaksikan setiap seorang daripada mereka menzahirkan mimik serta kebolehan menari dan mengikut alunan muzik. Impressed, truly!

Dalam pada kesyukuran yang kita boleh panjatkan itu, sebenarnya tidaklah mencukupi untuk kita boleh mendabik dada dan bermegah dengan kelebihan yang ada.

PERMATA, kehadirannya muncul di kala negara terdesak dan mendesak akan keterampilannya.

Dalam pada Malaysia sedang gah dan giat mengejar arus pembangunan dan daya saing setanding negara-negara luar, PERMATA dilihat sebagai satu medium yang memangkinkan generasi anak-anak hari ini dapat dipersiapkan secara khusus demi kerana kelangsungan negara yang mahu mencapai status maju.

I haven’t gone into details of any PERMATA’s initiatives’ blueprints because in them, (I believe) laid a lot of information, measures and methods that will be implemented so that the future of those selected Permata children are guaranteed, along with the objectives.

Which is yang mana telah dikenalpasti bakat dan potensinya itu akan dipelihara dan dididik sebaiknya untuk target tertentu, which generally preparing them for a better path and future specifically.

Tetapi, hasil dari pemerhatian marhaen saya .. ECE di Malaysia ini belum mencakupi secara meluas.

Masih ada yang lompong, ‘berlubang’ dan tidak secara menyeluruh, tentunya.

I would love to refer you to this quote I wrote on an article that mentioned:

“Malaysia can begin implementing the 15-hour-per-week of free ECEC place policy and improve it on that yearly,” said Edward Melhuish, Professor of Human Development from the University of Oxford.

This professor said to me when he is asked to comment what Malaysia could do to utilise the ECEC sector for the country’s growth.

[Please find the full article here: http://www.beritadaily.com/news/2016-07-23/47144/longterm-benefits-to-good-early-childhood-education]

IMG_9896

From that quote above, ada pernah terfikir that one day our lovely land could offer such privilege to our children for a better tomorrow?

So that each and every single children born in Malaysia including the origins (orang Asli), those who live in the rural area, the poor, the underprivileged, the special needs …. could be able to attend schools, and learn like those who afford to and capable of getting the best education benefits for them?!

… if only this area is been taken necessary actions, empowered and applied to our education system, then I will be more than happy to say Permata has done more than it should.

Free ECEC, sounds a little bit impossible .. it seems. For now. In the country.

Betul?

But it’s going to be really MAJOR sebab that free ECEC for kids 3 years above sebenarnya adalah terpaling damba diwujudkan dalam negara kita, untuk setiap seorang anak itu. Kenapa? Sebab-sebab berikut:

  1. Tidak semua ibu bapa itu ‘celik’ atau secara kasarnya prihatin enough that 3 years and above are such critical years for a child’s growth and development, physically, mentally & emotionally. Ada penekanan perkataan di situ, tolong fahamkan maksudnya secara total.
  2. Dari sudut kesediaan untuk melabur (what more financially-ready) terhadap pendidikan anak-anak di peringkat usia kritikal (bawah 4 tahun, in general even) terlalu dipandang ringan. Not all, but most of them. Setuju? Ini belum diambil kira soal kemampuan ibu bapa secara kewangan ya.
  3. Ini belum lagi soal cara pemikiran atau tahap intelektualiti pasangan ibu bapa (or any of them) dalam menerima segala bentuk perubahan anjakan paradigma dalam sistem pendidikan sedia ada. Bahasa mudahnya; (Situasi 1) “We need to expose him with those flash cards/books, not only toys, clay etc. They need to learn so that he’ll catch up with the rest,”. (Situasi 2) “Why is this boy only play all day. Doesn’t he supposed to learn and get to speak few words by this age?” …. dan banyak lagi situasi lain yang sebenarnya pusing balik cerita, TIPIKAL sangatlah hai pemikiran begini kalau masih wujud lagi di zaman era hari ini.
  4. …. dan banyak lagi alasan-alasan enteng dan prejudis yang tidak pernah berkesudahan kalau Abby dah mula buka cerita bahahahahaha.

Tipikal tentang umur, jantina, keupayaan yang pelbagai (multiple intelligences) dan judgemental bahawa ‘budak pandai baca buku sahaja boleh ‘hidup’ atas dunia ini!’ sebenarnya sudah terlalu basi untuk dijadikan bahan debat hari ini.

Kena belajar buka tingkap sedikit, tuan puan. Anda beruntung punya anak cukup sifat, dan bukan dalam kategori ‘special needs’. Anda tahu apa pula cabarannya kalau dikurniakan ‘permata’ bernilai begitu? MasyaAllah. Seronok! Ambillah tahu.

Again, ECEC isn’t just the world for kids to explore for free, but also for them to value life for their own secured future.

Mereka perlu bersedia secara fizikal, mental dan teramat penting, secara EMOSInya jitu .. barulah they’re perfectly raised and ready to face whatever challenges upon them.

ECEC shouldn’t be a burden, but it should be the most treasured asset to a country.

Let’s hope and pray that one day, Malaysia can do what UK is doing now. In ECEC.

PERMATA dah OK. Cuma kena lebih OK, alright?

image

Masih ingat post IG saya di atas? Curious about the ‘hazardous’ part? Let me write in short here:

  1. It was an international conference with good, excellent line of speakers and research presentations. But event management-wise, it was not properly arranged. Most probably, due to (too) many of Permata initiatives in one single conference. This year’s conference is somehow different from 2014 forum that concentrated only on Autism, SOLELY. That year was a GOOD one and more focus! This aspect highly needs attention by the organiser, so, please.
  2. Venue. Havoc. Messed up. I don’t really like the venue to ‘handle’ such big audience like this one.
  3. This time around, the First Lady of African countries were the VVIPs throughout the event. Didn’t really manage to get them to speak (for me to interview them either) because of communication barrier (the language somehow). Suatu kerugian sebenarnya cause we might know and get to know ECEC in their countries.
  4. Organiser; carca marba. Not media-friendly. Sorry.

Sekian,

#luahanrasadotfm #ibuprihatin

Amanah Yang Menguji (2)

At times like this, aku tahu ada yang cuba mendekat dan bertanya segala yang terperinci mengenai apa yang aku tulis dalam post sebelum ini.

Dan seperti biasa, menjadi aku, si Nabilah Saleh .. memang dalam segala banyak hal pun, lebih senang sebenarnya untuk tidak membuka mulut dan bercerita mengenainya berulang-ulang kali, atau apapun perkara yang aku rasakan tidak perlu jadi perkongsian ramai.

… lagi-lagi, untuk hal raih simpati. I simply dislike it.

(P/s: sejenis perangai dan sikap Abahnya si Nabilah itu jugalah. Maka, darah yang mengalir itu sememangnya sejati dan abadi huhuhuhuhu)

At this very begininning of another test by HIM, I could say that the only thing I appreciate most at this particular moment is any comforting words that a good friend/a friend/colleagues (besides my loved ones, of course) could offer me.

Itu sahaja. Tidak lebih.

Alhamdulilah, the least I can get and appreciate now is to be rest-assured on things that will go smoothly, walaupun sebenarnya gelojak rasa hati ini selagi hujung Julai tidak menjelma, memang nauzubillah …. seram, takut dan risau itu lebih lagi memuncak, rasanya.

Tidak mahu terlalu selesa dengan kata-kata, “Insyallah, II will be just fine,” .. aku tetap melakukan usaha yang wajar dilakukan di waktu-waktu begini untuk lebih tenang and rest-easy sendiri.

Apapun usaha yang semahu-mahunya aku lakukan …. 24 jam tanpa henti.

Nota penting: At this current state, please be informed that my II is doing fine and okay. As hyper as normal, as chaty as usual dan segala bentuk keriangan dan keceriaan yang wajar diekpresikan seorang kanak-kanak berusia 6 tahun itu sememangnya masih, dan senang dinikmati anak teruna saya. At this very moment, yes.

Suatu kenyataan yang aku sendiri susah and berat hati untuk gembar-gemburkan dengan ramai orang sebenarnya.

Disebabkan hal-hal tertentu yang tidak dapat dielakkan dan berdasarkan perancangan kami sebagai ibu bapanya, we’ve decided to stop him from going to kindergarten temporarily.

Ini bagi memberi ruang sebaik dan semahunya untuk II menggunakan segala upaya, keringat, kreativiti dan 1001 akal yang ada untuk enjoy sepuasnya, tanpa ada sekatan apapun. Thus, KinderKaizen Bandar Sri Damansara suits this criteria well for him to have such fun and ‘glory’ himself.

Hari ini sahaja sudah masuk hari keempat kami berulang-alik menghantarnya ke sana. Left another 1 week plus before admission day appears. [Dengan harapan, semoga akan ada rezeki dan kesempatan untuk II ke KinderKaizen itu lagi dan lagi, selepas sembuh kelak .. together with his sister, NN. Soon, insyaAllah]

Setakat hari ini, masih tiada lagi perkembangan sahih yang boleh kami kongsikan khususnya soal biaya kos pembedahan anak ini. Mohon didoakan kelancarannya menjelang 27 Julai nanti, tarikh kemasukan ke wad seperti dicadangkan doktor.

Sekian,

Salam Lebaran ke-9.

 image