Sapporo Yang Belum Sudah …

Kejiranan di Sapporo pada jam 7 am. Masa snap gambar di atas, boleh terbau pula cucur bilis yang ya-ampun-bahagianya-hidup-mu-dapat-merasa-cucur-dalam-kedinginan-suhu-negatif3C-begini oit!!!

Sebagai orang Melayu sejati, pastinya menjadi adatlah untuk kita bangun pagi dan bertanyakan tuan rumah, “Ada apa-apa yang boleh saya bantu?”.

Hendak membantu di dapur, Okkasan macam sudah expert mengendalikan hal urusan makan tetamunya. Lalu, terpacullah soalan seperti, “Normally what do you up to at this very early morning in the winter?”

“Yuki-Kaki!!!”

Ah ha. Apakah?

Ini.

Sejenis pekerjaan buruh kasar yang terpaling sopan dan tidaklah mencederakan sebab berlakunya hanya ketika musim dingin sahaja.

Beku oit tangan dan muka! Buka sahaja pintu rumah pun tak mampu hendak acah-acah ambil udara luar sebab terlampau sejuk.

Pekerjaan di atas dilakukan kalau hendak menimbus salji yang tebal daripada terus menghalang laluan. Semalaman sahaja pun, menurut Okkasan, timbunan salji boleh menghalan terus laluan kereta di garajnya untuk keluar. Maka, aktiviti ‘yuki-kaki’ memang kena ada kerahan tenaga lebih dari seorang selalunya.

Iya, gambar makanan lagi. Jangan marah, jangan rasa hendak menabur kata-kata nista yang lain, please. Sedangkan gambar makanan sebegini elok susah hendak kau dapat di mana-mana pun di Jepun, haruslah kakak berkongsikan lebih lagi di sini untuk menceritakan betapa enak dan berkhasiat sungguh apa yang disajikan.

Like a friend said, Japanese food plating are all cute!

Siap minta resepi dari Okkasan on how to do that creamy soup in that bowl there. Kakak menambah dua mangkuk siap sebab yakin itulah satu-satunya hidangan yang best dihirup panas-panas untuk sekurang-kurangnya dapat bertahan sampai waktu makan seterusnya. Begitu (kononnya)!

Oh that Vietnamese roll there, also. Superb betul rasanya. The taste of vinegar with lots of crunchy vegies yang best .. ah, terngiang-ngiang jadinya.

Missing you Mii! …and your snowballs too!

Hari pertama kakak bersama keluarga angkat baru bermula dengan aktiviti jalan-jalan keliling kota. Mujurlah mereka sekeluarga kaki bergambar juga, makanya banyak jugalah sesi bergambar yang ada di antara kami sepanjang dengan mereka.

Aktiviti seharian kami di luar boleh dikatakan sangat biasa-biasa (kalau hendak dibandingkan dengan wakil media lain yang sakan jugalah pergi banyak tourism spots di tengah bandar itu walaupun semuanya serba putih sahaja di mana-mana). Memang impian dan mimpi untuk mencuba sukan ski punah begitu sahaja. Kakak lihat peruntukan masa yang diberikan oleh penganjur adalah tersangatlah terhad maka, tidak jugalah kami meminta-minta dari Okkasan kami.

Seadanya yang disediakan untuk kami, kami tadah tangan terima dengan gembira.

Pemandangan yang cukup ‘serene’ & ‘extravagant’ to me! An hour drive to the subskirt of Sapporo where the whole family of Ito and us went out shopping. We had good soba too!

Di Grand Park Otaru. I couldn’t imagine how beautiful this place is if it’s autumn. Seriously.

Finally, a picture of me with my Okkasan! In full! Bergambar di kaki gunung tempat orang gigih bermain ski dan kakak hanya bisa bergambar berlatarbelakangkan mereka sahaja. Tet!

Tetapi, antara yang terpaling epik di antara kumpulan kami yang menginap dengan keluarga angkat masing-masing, rasanya kakak dan teman serumah Ms JJ sahaja yang terpaling bertuah sebab untuk makan malam terakhir bersama keluarga Ito, kami disajikan sushi yang sangat sedap dan segar, bukan dari dapur Mrs Ito HEHEHEHEHE

Teruja!

Being in that sushi restaurant pun, sudah cukup membawa kakak ke dimensi yang lain.

Poyo sangat bunyinya, kan?

Meriah ucapan ‘Selamat Datang’ bila jejak masuk sahaja ke restaurant macam sambutan orkestra bersahutan gitu. Meriah teruk dan hampir terkejut kalau-kalau mereka ini benarnya menjemput masuk atau menghalau keluar! hahahahahaha

Adik-adik kakak berdua ini memang rasanya manusia paling seronok malam itu. Menambah berpinggan-pinggan dan bercawan-cawan juga minuman yakult yang free-flow itu.

Dan kakak terpaling enjoy the french fries (yang diyakini dan terpaling sedap boleh dihadam dalam kesejukan yang negatif itu) dan sepinggan raw sushi seperti di bawah:

Dekat Malaysia, walau berjuta lemon keluar masuk Sushi King pun … tidak pernah teringin dek tekak pula lah hendak menelan makanan mentah sebegini.

Di sana, huehuehuehue sunggah kontradiksi sekali sebab mampu pula tekak kakak ini menelan sepinggan yang begini. Mahal jangan cerita lah. Kelazatannya apatah lagi! Sejenis mentah yang sedap dan boleh buat kekenyangan serta-merta jugalah.

Satunya, mungkin sebab itu sahaja makanan di dalam restoran itu yang diyakini dan terjamin sedikit. Disusuli keyakinan itulah agaknya berani juga ditelankan barang yang mentah ini. Apapun, it was a great chance dapat ‘berjimba’ kami semalaman dengan sushi yang ada. Such a pleasant dinner we had that night!

To sum up overall visit of mine to the Japan land, adalah satu sahaja perkataan yang sesuai iaitu ….. AWESOME!

Tiada lagi yang dapat menandingi negara ini (menurut pendapat kakak) yang setanding majunya kecanggihan teknologi sambil ‘disulami’ dengan ciri ketimuran benua Asia yang utuh ada dalam sebahagian besar rakyatnya.

Pasti yang negatif dan selingkuh itu ada. Cacat cela dan kisah yang sumbing juga tentunya wujud, tetapi bukanlah sesuatu yang kakak peduli beriya sebab di mana-mana ceruk dunia sekalipun, elemen ini sudah tentu ‘perencah’ kehidupan yang pastinya wujud.

Satu pengharapan yang tinggi .. adalah biar ada kesempatan lagi untuk kakak melangkah kaki lagi ke negara ini. Teringin sekali hendak bercuti lama di sana dan menulis banyak lagi hal yang positif dari sana. Seriously.

Dan ketelusan keluarga angkat baru kakak ini telah berjaya kakak abadikan dengan baik dan kemas sekali menerusi penulisan rasmi pada pautan-pautan di bawah:

English version: http://youth.bernama.com/v2/news.php?id=1338776

Malay version: http://mediapermata.com.bn/memori-indah-bersama-keluarga-angkat-di-sapporo-jepun/

Penghasilan rencana ini memang ambil sedikit masa, tetapi kepuasan menghasilkannya memang terbaik!

Banyak feedback yang kakak terima seolah-olah memangkin minat yang tinggi untuk lebih banyak lagi menulis rencana, berbanding berita.

For those colleagues who have helped and noticed, terharunya hati ini Tuhan sahaja yang tahu.

Till we meet again, Japan!

Sincerely,

Yang-Tidak-Akan-Pernah-Puas-Mengumpul-Cas-Positif-dari-Traveloguenya

It’s TOO Much TOO Soon!

Siaran tergendala terlalu banyak for many, many and many unavoidable reasons. Mohon maaf.

Itu sahaja yang mampu kakak luahkan for the long hiccups here.  Jangan ditanya apa dan mengapa, percayalah .. BLOG senantiasa menjadi dambaan pilu kakak untuk jenguk (baca post-post lama la selalunya), apatah lagi mahu kemaskini .. just right on time whenever I feel like doing it.

Tetapi keterbatasan masa dan waktu itu terlalu banyak, hence .. be ready for LOTS and lots of updates here from now on ya.

(Berbaur ugutan sangat! hehehehe excited much?)

On the past few weeks .. keterujaan membawa Imran Imtiyaz, my dearest son to a creche ever since he was discharged from IJN on last July, adalah sangat memuncak .. knowing the fact he’ll be meeting the public and other kids and started to go hyperactive or ‘wild’ again as he always does.

Perasaan berdebar dan was-was yang tidak pernah tenteram itu sentiasa ada dalam diri kakak ini sungguhpun 3 bulan dah berlalu dan tiada ketampakan yang tidak elok pernah ditunjukkan anak teruna ever since his open heart surgery itu.

Alhamdulilah (big time) for that, sebenarnya.

img_3433

To be honest, I am in love with this poster for its best picture captured there as well as for its design. Sejenis powerful yang macam mana entah. Schematic and attracting habis! (to me who really knows how to value designs, yang gempak disebabkan alasan yang jelas lagi nyata; kakak sejenis tidak pandai melukis .. that’s for sure bahahahaha)

Yes, we both went for this event. At it was my first time, stepped into KLMUC building. Awed by the ambience sebab yeah .. terfikir bila lagi boleh menjadi pelajar semula itu memang selalu sangat bermain-main di benak hati kakak ini.

Back to the event, maaf .. terlalu banyak interruptions kan?!

Seminar yang sebenarnya perlu direbut peluang menghadirinya oleh ramai ibu bapa di luar sana, tetapi sayang seribu kali sayang .. tidak semua betul-betul bersedia atau mungkin juga tinggi rasa ketidaksedarannya untuk ambil tahu apatah lagi berbuat sesuatu mengenainya … betul?

img_3572

Di Malaysia hari ini (I believe seantero dunia pun), situasinya sudah terlalu jauh berbeza.

Ya betul, kita hari ini adalah generasi yang terdidik dengan sistem yang sama yet still doing well now dalam segala segi.

Tetapi dalam konteks hari ini, kesan dan akibat kepada generasi Y or even Alpha dan seterusnya … implikasi dan kaedah tidak lagi boleh sama, dan perubahan di dalam sistem pendidikan pada hari ini juga sewajarnya PERLU seiring dengan perubahan trend di kalangan anak-anak.

It’s very too much too soon;

  1. … Kalau sehinggakan anak itu sudah memberontak atau kemurungan untuk melakukan apapun yang bukan minatnya.
  2. … Kalau sehinggakan anak itu sudah seperti robot, ikut dan buta-buta menerima apa jua arahan dan kehendak kita, si ibu bapa.
  3. … Kalau sehinggakan anak itu menzahirkan ketidaksediaannya untuk belajar (atau yang bukan minatnya), tetapi apa yang ibu bapa buat adalah terus mencuba dan mencuba, tanpa kalah … ??
  4.  … dan banyak situasi-situasi lain yang menjurus kepada creating the unhappy child of yours. Faham situasinya?

img_3578

Throughout that one whole day seminar, mesej yang ingin disampaikan oleh panelis pada hari berkenaan adalah sangat MUDAH. Literally, too easy to understand (kalau terbukalah minda dan hati anda untuk menerima apa yang disampaikan pada hari itu).

Apapun kaedah dan pendekatan yang mahu diterapkan terhadap anak-anak anda pada hari ini, pastikan … KEBAHAGIAAN dan KESEDIAAN mereka dalam menerima apapun bentuk pendidikan yang anda mahu berikan diambil kira 100 peratus dahulu sebelum mengimplementasikannya ke atas mereka.

I’ve said it clearly and using a very simplest term, of course.

Sebab utama juga … adalah ibu bapa harini mempunyai kepelbagaian latar belakang yang undoubtedly credible enough to give their very best for the children’s sake.

But in ‘assessing’ your children’s happiness, do you think you’re good at interpreting them?

Fikirkan.

Ilmu keibubapaan itu terlalu luas. Aspek penerimaan kritikan dan perubahan baru (like what KinderKaizen is doing currently to championing childhood by doing play-based learning) di kalangan ibu bapa di Malaysia hari ini juga adalah salah satu penyumbang lain yang menjadikan misi mengutamakan kebahagiaan anak itu kadang-kadang terabai.

Justeru .. there, up above .. saya sudah menyatakan apa yang saya rasa terbuku, dan rumusan paling mudah boleh diuar-uarkan kepada umum di luar sana.

It’s very too much, kalau;

  1. .. daripada kajian yang dibuat, hanya 2 sahaja indikator untuk faktor kebahagiaan anak dalam memilih pra-sekolah bersesuaian. Berbanding 28 indikator yang lain, semuanya menjurus kepada kecemerlangan akademik (academic success), prospektus/falsafah sekolah dan lain-lain.
  2. .. sekiranya perkembangan kognitif otak (10%) ditekan habis-habisan sedangkan 90% lain bahagian otak ditolak tepi perkembangannya, sungguhpun (that 90%) should be given priority at the first six years’ life of a kid?

I would love to quote my son’s case for example.

He loves to play. Terpaling dan teramat suka. Playful, hyperactive kid .. you name them. He really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he turned out to be really matured (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

But, he really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he can turned out to be a really matured boy (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

In his case yang saya sendiri rasakan he’s somehow a year lagging from his peers, KinderKaizen terlalu banyak mengubah dia.

Walaupun demikian, perasaan untuk mencuba dan melihat keupayaan anak yang lain tetap ada dalam diri kakak ini. Being typical Asian mother (like I’ve always said), cuba juga lihat kalau-kalau ada ruang akademik yang dia boleh terima dan get blend into it.

Surprisingly, he can! He really can … if only, he’s ready and happy to learn which eventually I could sense he has achieved or learned really well from what teachers or friends in KinderKaizen have taught him.

See!

Ingat, anak-anak zaman hari ini .. bukan setakat fizikal dan mentalnya sahaja kita perlu tackle dan kenal, tetapi EMOSInya juga adalah perkara terutama yang perlu diberikan perhatian sama rata.

Di Malaysia, saya kurang pasti kalau ini pernah terjadi. Di Singapura (lihat di bawah), sudah.

You want it to happen to your own child?

img_3594

Please, fikir-fikirkan semua.

More to come on this issue here, on my blog.

Please continue to support and embrace this kind of approach and message for your children’s sake.

Sekian,

Ibu Prihatin yang Selalu Mencuba Mengajak.

Komik ‘PRISMA’…

Sehari sebelum usia bertambah 1 angka.

Ada dedikasi khas yang hendak dibuat hari ini.

Dalam perjalanan yang superlicious ‘best’ pagi tadi seperti laporan Waze di bawah, tiba-tiba idea ‘best’ juga muncul dalam kepala untuk berbuat sesuatu dan menulisnya di sini.

[Gambar 1: Kesesakan teruk yang bukanlah di luar kuasa kita juga untuk meramal apa yang akan berlaku bila melangkah keluar sahaja dari pintu rumah hari ini. Now, let’s see what awaits me esok]

IMG_9823

Kalau ada sesiapa noticed, ada satu apps ‘best’ terbaru di pasaran yang sudah menjadikan diri ini ketagih. Setiap masa kalau boleh mahu muatnaik segala koleksi gambar yang ‘best’, yang belum pernah lagi diletakkan di mana-mana. [Tet!]

PRISMA.

Terbaik. Cubalah download.

But, I do believe ada sebab dan kenapa gambar-gambar anda boleh kelihatan ‘best’, exclusive dan cantik untuk layak dipadankan dengan app bernama Prisma ini.

In short, if you do have the eyes of photography, you’ll value this app wholeheartedly that your pictures which get filtered by this app will satisfy to bits.

[Begitu sekali!]

Well, I am not the one who loves filter ‘machines’. Sekalipun banyak, to me, too many ‘cheapskate’ one. [Sorry!]

On this, I’m very selective. Antara yang betul-betul menambat dan menjerat hati untuk meng’download’ apps yang bersesuaian untuk tujuan ‘menjadikan’ gambar-gambar menjadi lebih ‘best’ adalah DUA sahaja iaitu : VSCO Cam & Snapseed.

I’m using VSCO Cam kalau untuk gambar potrait dan manusia, dan Snapseed untuk sceneries. Strictly.

As for this PRISMA, this app really gives an added-value to your picture.

I’ve tried once, and I found it really attractive if you wish to give some impact & drama to your picture.

I began my experiment with this picture.

IMG_9710

I captured this two months ago. Originally, this picture alone (without been filtered) itself already contains an ecstatic-kind with that sentimental value I have in mind, along with the so-called-nice-mellow-caption (who knows me, they are well-known of my captions too huehuehuehue).

Prap! Sekali bila diacah-mainkan dengan Prisma, it turned out really really really well. Kakak suka teramat! Terus caption bertambah-tambah mellow tidak hengat!

It looks like someone animated it (with that some narrations that can tell a story).

Next, I played around with this picture.

IMG_9725

Bahahahaha cuba beritahu alasan apa yang boleh buat anda tidak jatuh cinta dengan app se’cool’ ini!?

One of the main tips: Snap a well-composed picture. So that your ‘Prisma’ed picture will look extremely better than the original. This is serious.

Sejak dari percubaan pertama dan kedua inilah, banyak betul gambar-gambar yang ada dalam koleksi telah berjaya diubahsuai dan membuahkan kepuasan yang ‘smirky’ dalam hati. Nyet!

Pagi ini sahaja, saya snap beberapa pictures to kill the mood that badly affected by the heavy traffic jam this morning:

IMG_9826

Tak cukup dengan pemandangan hadapan, aku snap ini juga:

IMG_9827

Si kecit manis yang tidak pernah sunyi daripada menjadi teman hidup kami sebagai suri hati. Sedang dalam percubaan imitation yang ‘terlampau’ which is really entertaining-rasa-hendak-dush-tampar-manja aja mukanya tu hehehehe.

Being me who is always enthusiastic about photography, I did this as well;

IMG_9806

 The new piece of cloth for work attire today!

Itupun jadi bahan. Asal boleh dan asal boleh dicantikkan oleh Prisma, I will do it right away! hahahaha

So do you think you would fall for Prisma, like I did?

Not sure now whether to share them all here. But will slowly do through my Instagram account, for sure.

For those who’re as crazy as mine in taking pictures or has that high interest to be a photo shooter by nature, also to whom who has already inspired me to always endure life the way I used to, so here’s the way I’m  telling you to do the same and this is also how I’m doing it to chill myself.

Kamsahanida!

But one thing for sure, this Prisma app won’t ‘do so much justice’ for selfie pictures! Like seriously.

A portrait is good and it may turn to be extremely good also .. but not selfie.

BUROK!

Sekian, tips mudah dan senang hati dibawakan oleh;

Yours truly-who-is-turning-30-tomorrow!

IMG_9708

Sibuk kah?

[This article was written somewhere last two years. It was based on my invaluable experiences I had with the experts in Early Childhood Education that has been succesfully inspired me to produce two-series articles. Please make yourself comfortable to read this, although it might be a little bit overdue]

*****

Headline yang poyo.

Tiada unsur keterlaluan cuma poyo, tiada yang poyo melainkan yang poyo-poyo belaka mengenai headline di atas.

Eceh. Inilah keseronokan menulis secara membabi-buta, menerajang tuli di blog. Dan bukannya skema macam di aliran perdana penulisan-penulisan berita hari ini. Sungguh ketiadaan cabaran yang menggiurkan di situ, setuju?

Jadual sebagai Ibu kepada II (waktu itu …) sebenarnya yang teramat-amat sibuk.

I have tonnes of activities listed for him. For us to do together, for the three of us to venture together.

I am not hiding something big or trying to be secretive. It’s just that I am rest easy like this and it’s preferably if I can just share or educate this through the mainstream media where I am working now.

Bukan apa, saya sendiri dalam ketidakpastian yang tidak berapa crucial untuk didedahkan, barangkali takut ada pihak-pihak yang mudah tersinggung. Cuma, lebih senang bagi saya untuk ambil langkah berjaga-jaga-sambil-ambil-pendekatan-yang-wajar dalam menghadapi satu lagi ujian Tuhan (barangkali) ditujukan khas buat saya.

Kesabaran is the best key word, if I can hint you more.

Well, all mothers are always tested, aren’t they?

Alhamdulilah, be grateful for what you have mothers. For what you do not have at the moment too, please also be grateful as Allah s.w.t might have a bigger plan for you. So rest easy with that, insyaAllah.

So that’s what my ‘Sibuk kah?’ entry is all about. Nothing much fancy.

But if I can share with you with what my son has done or trying to do for the past 6 months, I am highly suggesting all mothers out there to be ready to equip yourself with more of early childhood education.

Bukan baru sedar, dah lama sedar. Cuma, terasa kesedaran itu melimpah ruah bila mana ‘dipertemukan’ Allah s.w.t kepada saya dengan banyak insan-insan yang tinggi tahap keprihatinan mereka.

If I can share with you each and every single person I met in order for me to complete these two write ups here, I would love to share with you more than the one I wrote for the articles.

Betul. Sangat-sangat mengujakan. Let me start with Urbane Ethos Founder, Dr Norizan Rajak who I met somewhere in early March at her centre in Shah Alam.

early intervention

From what I can see, this humble-polite-soft-spoken lady is truly a fighter in her own field. Surviving in her own world of expertise, I am sure she had encouraged many parents and individuals out there with her own way.

Selepas tiga jam interview bersama Dr (bertudung hitam dalam gambar di bawah) dan petugas di Urbane Ethos, saya rasa macam baru lepas dipertemukan dengan keluarga angkat. Berjumpa (sambil bertanyakan bantuan yang boleh saya dapatkan untuk II) dengan pakar-pakar terapi yang ada di situ, seperti Occupational Therapist dan Speech Therapist yang jauh lebih muda dari saya, buat diri saya macam terkagum, terkedu sekejap dengan kemampuan mereka.

IMG-20140507-WA0002

Respect them for what they have learnt throughout their universities’ time.  Adik-adik yang saya jumpa ini semua those with high passion. Susah nak jumpa dah anak muda yang semangat satu macam macam diaorang nieh.

Jangan ingat hanya yang pakar, yang berumur dan lebih senior itu sahaja yang jenis ‘ada akal’. Sesekali yang muda-muda ini juga boleh diterima pakai idea mereka.

Tujuan perjumpaan saya dengan Dr Norizan adalah untuk mendapatkan sumber berita untuk penulisan saya. She spoke a lot about early childhood education and matters related to ECE especially about how early intervention centres like Urbane Ethos operates. Dari titik awal sesi temubual sampailah selepas 3 jam berakhir, I’ve gained a lot from her who has vast experiences about ECE in the United States and Europe countries.

Selepas perjumpaan dengan mereka, rasanya minda dan pendirian saya lebih terbuka untuk menerima sekaligus membuat sesuatu perubahan yang perlu saya segerakan untuk anak teruna saya.

Ternyata, ‘sibuk’ saya adalah sibuk yang membawa makna. Mungkin nampak picisan pada sesetengah mata kasar yang lain, tetapi this is something BIG for me and husband. Dan untuk kami memukul canang dan meuar-uarkan ia kepada ibu bapa lain yang juga kenalan kami, ternyata bukan mudah. Even to persuade them to join any playgroup centres nearby them available in town pun belum tentu ‘terkesan’ dalam hati and kepala mereka.

Parenting parents is not an easy task. Sebab itu, saya ambil pendekatan membuka minda  mereka dengan hebahan penulisan saya di media cetak or website. Sekurang-kurangnya, I am doing something and not doing nothing with those knowledge I’ve gained throughout the interview.

This is not something about my-son-is-not-your-son-so-mind-your-own-business-of-teaching kind, but this is something for all parents to use it for their lifetime.

Bergaduh, ketegaq pasal anak bagai memang takkan membantu sesama kita mak bapak tidak bersedia untuk berkongsi cerita dan pendapat-sambil-tidak-show-off-or-cuba-buat-perbandingan. Try to rest easy and just consider that every child is different, thus don’t judge them too soon.

Some BLOOM later than others. Easy right?

*****

So that was the whole story and cerita I had and still fresh, in my mind. Semoga Dr Norizan kekal istiqamah dengan usahanya.

Rindu juga momen berhujung minggu dengan Ms. Aini Rozita, a very petite speech therapists that entertain Imtiyaz’ case. Baru-baru ini Whatsapp, and she is still doing her business and yes, we’re still on the same boat talking, chatting about the issue.

I thanked them and really value the moment I had with them. Sejenis kematangan yang hanya mengenali mereka dan mendekati dunia mereka inilah, buat aku sedar there’s always reasons why we should be grateful with what we possessed today.

So, please do. Always.

Mudah Lupakah Kita?

Sekali lagi, ada perkongsian best yang boleh diulang-siar di sini.

Sebab Melayu itu mudah lupa, dan perlu dan sentiasa terus untuk perlu diingatkan setiap masa .. justeru, terkadang perkara ini mengingatkan aku pada melodi yang boleh membangkitkan kesedaran itu setiap hari.

I would prefer this to be a good reminder for all, as well.

And here’s a recap which I’ve written somewhere.

*******

Rasanya sudah berulang-ulang kali klip video di atas saya titipkan di dalam post-post entri saya di blog ini. Tidak akan pernah bosan dan tidak akan pernah rasa mahu meminggirkan lagu ini sampai bila-bila. Kalau boleh hendak diperturunkan ke beberapa generasi akan datang pun saya tidak kisah. Mahu tahu kenapa?

Jawapannya mudah sahaja. Kita, Melayu mudah lupa. Tersangat-sangat mudah lupa.

Maka dengan adanya melodi dan penghasilan lirik seindah seperti dalam lagu di atas sememangnya wajar ditiupkan semangatnya ke dalam diri manusia-manusia pelupa macam saya (terutamanya) supaya kita-kita ini tidak alpa dan tidaklah pula tersenang alpa dengan perkara yang kita punya yang sebenarnya dipinjamkan Tuhan untuk sementara.

Sekali lagi ini juga tiada kaitan ceritanya antara hidup atau yang telah meninggal dunia. Tetapi I can guarantee the story that I am to tell you here is things that evolve around me. Things that I feel can be shared and at the same time would love to always remind my own self that this is one of many elements in life that you need to deal with.

Setiap manusia itu lumrahnya, Tuhan telah jadikan dan rencanakan perjalanan hidupnya. Perjalanan yang ada adakalanya mudah, senang, susah dan liku, serta beronak duri memang Tuhan pelbagaikan untuk manusianya yang juga pelbagai.

Disebabkan ‘kepelbagaian’ yang Tuhan ciptakan ini, Tuhan ciptakan juga akal fikiran supaya manusia itu dapat membezakan mana satu permata dan mana satu kaca, mana satu baik dan juga mana satu buruk. Malangya, tidak semua manusia itu bijak hati dan akal fikirannya untuk menggunapakai nikmat Tuhan yang satu itu dalam memberi penilaian ke atas hidup manusia lain.

In fact, golongan seperti ini bermaharajalela. Tersangat banyak ‘kuman’ macam ini dalam populasi manusia hari ini yang macam dewa dan macam tiada unsur kemanusiaan dalam diri. Allahuakbar.

Aku ini, manusia yang berumur 28 tahun. Allah, umur setahun jagung orang kata. Pengalaman pun ‘masinnya’ belum boleh terasa. Tetapi bila bercakap soal manusia yang macam tidak boleh sedar elemen ‘jatuh-bangun-ini-adalah-niche-kehidupan’, aku bukanlah tiada pengalaman langsung. ‘Masin’ berdepan pengalaman itu dah pernah saya rasa. Pernah jugalah beberapa kali merasa. Perit apatah lagi.

Bila ada sahabat yang dilanda badai yang sama, I would rather stand beside my dear friend and support him or her firmly so that my friend will feel easier and look forward to a better settlement and future. 

I will want to give consistent encouragement so that a good friend of mine will put aside the negative element from that ‘silly’ people or occasions but instead rise from the downfall and be grateful for what other life elements that he/she has now, which to me it’s mindful that we appreciate things that we less care before.

Begitulah. Sekecil-kecil alam, me or we could do to help and remind those who think they are great in many sense. Let us remind ourselves and let us be grateful for what we have rather than confronting the issue or the persons involved.

Susah mengingatkan sesama manusia. Walau sebangsa, susahnya ya rabbi. We can always try. Do try at your willing. But if you’re not and do not dare to ‘fight’ with those, always remember …. ‘Retreat doesn’t mean we’re lost’. Maturity plays big role in some sense.

Sekian.

APC 2015

Dengan apa yang terjadi hari ini, yang mana ianya ibarat macam suatu episod ‘hari ini dalam sejarah’ jugalah .. sebenarnya tidak berapa boleh hendak disangkal kebenaran di sebalik kenyataan; “Rezeki itu bukan aturan kita, tetapi DIA”.

Sejauh mana kita cuba melangkah, dan sebesar mana juga perancangan kita, manusia serba-serbi khilaf ini .. kalau bukan tertulis di Luh-MahfuzNya .. we can never know what is the best plan set by the Him, the Almighty. Sungguh.

Dan dengan keaktifan blog ini (secara tiba-tiba domain yang bertukar hosting), terus terasa hendak bercerita apa dan mengapa hari ini boleh terjadi dalam hidup seseorang bernama Nabilah Saleh.

Dalam beberapa tahun kebelakangan aku menjadi seorang penjawat awam, mengimpikan untuk mendapat sebarang pengiktirafan daripada pihak majikan apatah lagi kerajaan yang memerintah, bukanlah sesuatu yang aku aim sejak dari mula memasang niat hendak makan gaji sebagai wartawan.

Tetapi perancanganNya adalah sebaik-baik perancangan, dan di sini, hari ini adalah tempatnya aku berada.

Diberikan penganugerahan di atas khidmat kerja yang dikatakan ‘cemerlang’, I could say myself .. that I’ve done really nothing major or big for myself or towards my desk, the Foreign Desk.

Tidak sebaik mana yang mungkin pada sesetengah mata kasar manusia boleh menilai, “Apa aje dia buat di International Desk? Not like they do daily coverage like us?”. [P/s: Ini monolog sendiri, harap maklum]

Well, judgement atau perceptions yang beginilah kadang-kadang membunuh keaktifan dan minat seseorang. Berbekalkan pengalaman dengan cakap-cakap orang yang begini begitu ini jugalah, terkadang buat aku rasa macam ada banyak lagi perkara lain yang boleh diusahakan .. yang boleh membawa kita ke arah 1001 kebaikan lain untuk dikejar.

4 tahun adalah waktunya. Singkat, mungkin juga terlalu singkat untuk dianugerahkan sedemikian rupa.

Again …

Ini yang tertulis.

And I have nothing to say but to always thank those who have always believe in me, that I can accomplish whatever tasks given to me.

Susah, senang, kecil, besar, mustahil atau hampir tidak mustahil … semua pun arahan yang diterima diselesaikan sebaik mungkin.

Peduli sangat apa orang nak berkata. Memang tidak silap juga pepatah menyebut, ‘Sabar itu punya hikmahnya’.

Menyentuh mengenai perihal yang sama, tahun 2015 adalah tahunnya di mana aku punya hanya 6 bulan sahaja waktu untuk bertungkus-lumus bekerja, capai KPI dan segala apa jua target yang perlu … disebabkan hanya kembali bekerja pada bulan 4 selepas cuti bersalin 3 bulan lamanya.

Sungguh, berbalik kepada lumrah kenapa kita perlu menghargai orang perseorang di sekeliling kita adalah kerana mungkin ini juga yang dinamakan sebagai ‘rezeki anak’. Alhamdulilah.

The feeling, semasa menerima anugerah hari ini adalah sama hebatnya dengan what I’ve felt masa mula-mula Nawal Najah diletakkan di dada selepas lahirnya dia.

Sangat-sangat tiada tandingnya.

Thus, terima kasih.

Terima kasih kepada sumber kekuatan, keluarga dan rakan-rakan. Sokongan dan kata-kata jenaka yang banyak besarnya dalam menyumbang kepada ‘kelegaan’ dan ‘kegelisahan’ hati bila dilanda masalah waktu bekerja itulah .. yang memangkin kepada siapa aku hari ini.

For more hardworking, excellent & prosperous-in-career years to come …. insyaAllah, this is the REAL stepping stone.

Bismillah …

image

image

image

Keliling Laos …

Alhamdulilah dan akhirnya, diari 2015 ku berakhir dengan suatu episod dan persinggahan yang amat manis sekali untuk dikenang dan menjadi lipatan sejarah kerana berpeluang dan dipinjamkan kesempatan untuk bertandang ke salah sebuah negara Asean iaitu Laos.

Masa diberitahu (or in softer words I could say, ‘diminta untuk buat coverage’) sebenarnya hati kuat berbelah bahagi hendak tinggalkan Nawal yang sudah pun masuk umur 11 bulan waktu (last month baru je pun, kenapa rasa lama benar dah aku pergi Laos but the memories are still alive in me).

Dulu, Imran Imtiyaz juga ditinggalkan masa aku ke Uzbekistan. Waktu itu sudah lebih 2 tahun pun umurnya, so this one was kinda more early than her brother. Manalah tidak hati ini gundah gulana memikirkan macam mana makan dan yang pentingnya, tidur malamnya tanpa ketiak dan bau saya.

Suami mengizinkan, keluarga juga. Maka saya percaya restu yang tersayang mengiringi perjalanan karier saya ini, harapnya lebihlah diberkati dan memudahkan juga.

Bertolak saya ke Laos, lone ranger (ala-ala), dengan ditemani seorang kakak dari RTM.

Kisahnya perjalanan ke Laos, adalah bukan mudah dan nampak-mudah-apatah-lagi-mewah-sungguhpun-ditaja-sepenuhnya.

Mengenali Laos yang hanya pada nama, dan bukan sesuatu yang kita hari-hari anticipate atau mahu dengar, Laos hanyalah negara landlocked kecil dan mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 6.5 juta.

Mempunyai beberapa daerah kecil yang lain, lawatan kerja aku ke sana hanyalah sekitar Vientiane sahaja, its capital. Pengalaman lebih kurang 5 hari 4 malam di sana macam bagi satu kelaianan sikit dalam hidup, sebab aku jadi mula menghargai sekecil nilai-nilai murni seperti mengucapkan ‘Terima Kasih’ kepada orang yang tidak dikenali dan terus senang membuat kawan dengan wakil delegasi negara Asean yang lain dengan mudahnya.

Kisah perjalanan ke sana.

Well, semasa diberitahu oleh pihak Akaun yang aku perlu transit BEBERAPA buah negara sebelum betul-betul dapat mendarat di Laos, aku sebenarnya tidak berapa ambil port sangatpun.

Layan dan angguk sahaja sebab yang penting, bukan aku yang kena keluar duit sendiri purchase ticket. Makanya, yes yes OK OK.

Sampailah itenary/check in receipt aku terima dalam email.

3 countries, 4 airports in almost 9 hours journey to Laos?! Sumpah kelakar.

Perjalanan yang asalnya hanya ambil masa 2 jam, tetapi boleh jadi se lama itu untuk sampai? Rabak barai rasanya badan dibuatnya wei, bila difikirkan. Tetapi menyesal tiada guna .. tetap juga bersemangat dan terbanglah aku ke negara itu selepas 9 jam lamanya.

 

Pengalaman menyinggah sampai lebih 3 airports dalam sehari, termasuklah 3 kali depart and 3 kali landing adalah sebenarnya sesuatu yang best juger. Sebab dah lama sangat tidak fly, bila sekali dapat fly .. mmg Tuhan ubatkan kerinduan itu secara ‘lump sump’. Bertuah sungguh diri ini.

Di Ho Chi Minh, flight terpaksa delay hampir 2 jam gara-gara hujan lebat yang turun. Di satu airport domestik yang kecil tetapi sarat dengan pelbagai umat dari seluruh pelosok dunia, aku sebenarnya jadi tertanya-tanya memang beginikah senario biasa hari-hari di Ho Chi Minh? Atau sebenarnya waktu itu musim hujung tahun di mana banyak manusia gembar travel dan bercuti?

Dari sana, terbang pula ke Cambodia. Aku kira macam persinggahan (memang singgah-tapi-bukan-level-drive-tru) sekejap ajelah, dan tidak memerlukan aku keluar perut pesawat. Rupanya tidak.

Keluar sekejap, lalu Imigresen depa kemudian masuk balik dalam perut pesawat yang SAMA untuk ke Laos.

Aduh, berat, sengal dan geram berkecamuk. Mujurlah …. mujur sesangat hand-carry luggage aku tidaklah seberat mana dan masih boleh diusung dengan tenaga muda yang aku ada. Penat tak yah kata, tetapi senyum tetap ada di bibir juger — kasi sedap itu hati juger. Dergh.

Mendaratlah aku di Vientiane sekitar jam 9.30 malam. Capek wei.

Sampai sahaja di hotel, tiada lain aku minta kecuali dua benda masa hendak check-in tu. Sepinggan nasi dan seketul iron. Ini dua, pada aku adalah ‘nyawa’ untuk beberapa hari pertama aku di sini. So end of Day 1.

Day 2; The launching and first day of the Asean workshop.

Pertamanya, aku agak lost idea juga on what’s the meaning behind the workshop tittle which stated ‘ASEAN Journalists to Cover Biggest Cultural Event’. Dari Malaysia nieh, sakan jugalah aku buat research and soalan yang pelbagai angle, sebagai langkah persediaan. But Alhamdulilah it turned out really well yang aku sendiri puas lah juga hati (well because for some, this coverage may be too ‘chicken’ for them to do).

Episod membuat kawan baharu bermula dengan rakan delegasi dari Indonesia pada malam kami tiba di Lane Xang hotel. Ramah yang buat aku tidak rasa asing di bumi orang. Selepas itu dengan adik manis dari Brunei, yang ku sangkakan pada awalnya macam seseorang yang lebih senior taraf kakak-kakak, Ms. Rara.

Membuat kawan dengan rakan serumpun dari Indonesia dan Brunei bukanlah perkara yang terlalu baru untuk diberitahu.

Tetapi throughout days I had there, surprisingly rakan delegasi lain dari Thailand, Cambodia, Vietnam dan Laos juga adalah jenis mereka yang senang dirapati dan dibuat kawan.

Which to me, this was something really BIG and WARM that I found it cool dan tidak percaya kami boleh jadi serapat itu antara kami di sana. Belum pun sempat sampai ke hari terakhir workshop, sudah ada Whatsapp group yang wujud untuk kami. Oh am so loving and missing them!

Chatting and conversationing with them in very moderate English tidak menjadi halangan pun untuk kami understand each other well. We were really bonding there, you know!


Pengamatan di sepanjang aku berada si sana, Laos adalah negara yang serba sederhana dalam segenap hal. Kenapa? Baca entry ini sampai habis. Bluek.

Dan masuk hari ketiga, kesemua delegasi dibawa for a field trip, melawat dan melihat sendiri dengan lebih dekat bagaimana sambutan terbesar di negara ini diraikan di kalangan masyarakatnya.

‘That Luang’ adalah perayaan Buddha diraikan pada November setiap tahun. Ibarat macam a holy place, tempat ini juga (the Stupa temple) jadi tumpuan dan tempat mereka bersembahyang, memanjatkan doa dan ‘menyembahkan sumbangan’ dengan harapan ada merit yang mereka peroleh untuk menempuhi kehidupan seharian.

Ada perkara menarik yang boleh aku ceritakan di sini.

Bagi wanita yang ingin memasuki kawasan kuil, mereka dikehendaki memakai Sinh skirt yang letaknya paras lutut sebagai salah satu ritual for any women who wants to perform their prayers. Sebab pada mereka, kalau bertutup habis dan labuh sehingga ke kaki, ianya dianggap ‘berdosa’.

Dan bila aku disuruh untuk melipat seluar sehingga ke paras lutut (sebabnya aku berseluar), ada ketidakselesaan di situ yang buat aku ralat betul nak melipat seluar. Acah acah juga buat, demi kerana henda k menjaga hati dan menghormati  budaya orang.

Apapun, tidaklah strict mana. Selesai tiga pusingan (sebab yang wajib pada mereka adalah 3), seluar aku pun dah kembali melurut macam biasa. Dan tidaklah gaya aku melipat tu sungguh-sungguh sampai nampak betis segala. Mujur tourist guide kami juga memahami and yes, we went through the procession happily!

Hari keempat juga adalah harinya kami berjalan-jalan tengok kawasan. Ada suatu insiden ‘menarik’ terjadi semasa kami melawat Patuxai, the Mini Paris yang memang antara lokasi wajib datang bagi pelancong, letaknya di tengah bandar Vientiane.

Bila diberitahu yang delegasi boleh naik ke tingkat paling atas dan tengok sendiri Vientiane dari pandangan paling tinggi di bandar itu, aku tidak berapa kisahlah sangat untuk mendaki tangganya (yang confirm tinggi & confirm pancit tengah jalan menuju ke puncak tu).

Maka, bawalah juga diri menapak ke atas tu (more or less macam naik tangga sampai tingkat 14 sebab perkiraanya berdasarkan jumlah tangga kecik dan halus). Dengan semangat ala haih-bukan-selalu-dapat-datang-Laos-maka-kenalah-cuba, sampai juga aku ke kawasan tinggi itu.

Pancit jugalah dalam pada menapak itu. Kemudiannya, bila dah sampai di atas itu, cubalah juga ambil masa bertenang dan snap gambar sana sini, siap dengan video time-lapse 3 saat dapat aku buat di atas itu.

Alih-alih diri macam tidak berapa hendak stabil, pandangan macam dah mula kelam kebiruan dan diri pun macam mencari-cari ruang kalau-kalau boleh sedut udara lebih sikit. Ini sebenarnya menjurus ke arah pitam sudeh nieh.

Dalam pada kelam dan separuh sedar, sempat seru dan bertanyakan kalau ada manisan yang dia bawa. Aku takut kurang gula sahaja dalam badan, sebabnya seingat berada or jejak sahaja di Laos, memang sayur dan nasi sahaja jadi ruji.

Air manis pun tidak aku minum sangat sebab nak mengelak dari ulang alik masuk keluar toilet tanpa yang tanpa hos air itu. Sudahnya, memang boleh agak apa sahaja yang aku makan dan consume waktu di sana.

Cumanya, I could say that sepanjang berada di sana, perut or tekak yang memang sentiasa mendambakan makanan halal macam aku ini tidaklah lapar beriya. Memang tidak akan rasalah nikmat makanan itu, tetapi kenyang is guaranteed. Kau masih boleh bergantung harap pada nasi putih, tetapi just be cautios on the lauk/food selection. Itu sahajalah.

Berbalik cerita di Patuxai tadi.

Dalam pada kekalutan mencari manisan untuk ditelan, sebenarnya pandangan masih kelam dan mulalah terkapai-kapai macam nak minta sokongan sebelum aku tersembam cium bumi.

Mujur ada mereka memang sentiasa di sisi, dan merekalah yang memulakan segala steps yang perlu for me to regan conciousness. Aku dah macam mencari nafas, dan macam fikir mungkin this is something to do with low blood pressure, as well.

Hendak buka tudung, rasanya macam tidak perlu.

Dalam pada itu, rakan delegasi lain yang sakan la bergambar pun dah macam semuanya berkumpul dan mulalah beri perhatian pada aku yang terduduk lesi. To my surprise, semuanya kerumun  (YA, SEMUA) dan sama-sama sua botol balm dan minyak angin masing-masing kalau-kalau dapat membantu aku kembali stabil.

Ya ampun, terharu menangis kakak kalau diingatkan balik peristiwa itu. Terlalu drama (ya, sedikit) dan terlalu kasih betul mereka pada kawan baru mereka yang seorang ini ya.

Dalam pada kekalutan itu, I was grateful for their concerns in offering help. Considering I am a Muslim & one who’s wearing hijab and get covered all the time, mereka jadi serba salah mahu membantu sebenarnya, tetapi their attentions that matter most in this case.

Bila aku pun sudah mulai okay, tiada pening dan pemandangan kelam itu pun fade away, I felt so fortunate that nothing is serious on me. Di Laos kut, memang tidak terbayang kalau ada apa yang pelik jadi pada diri ini kalau di tempat orang. Alhamdulilah.

 

Speaking further on Laos, there’s nothing much fancy about this less-developed country. Cuma what I can guarantee you is the purity and naturality that this country could offer you.

Kalaulah anda seseorang yang menghargai and highly value the element of simplicity, Laos is where you can give a try for a visit.

Keramahan penduduknya, their generousity is highly shown by the Lao actually. Dan di sepanjang kami di sana juga, this handsome Lao couple of Souk & Ni memang sangat membantu kami mengenali Lao people dan budaya mereka dengan lebih dekat.

Sesi malam terakhir lepak minum dengan mereka berdua juga sebenarnya lebih kepada perkongsian tentang hidup dan masa depan yang kami semua ingin capai in years to come. Phewit! Indah betul pengalaman bercakap dengan so many nationalities at one single time and spot in a night.

  

Dipendekkan cerita yang dah terlebih panjang ini, do expect the unexpected bila kau menjelajah ke negara seangkatan, serumpun macam Laos.

Kalau sudah terbiasa dengan trip ala mewah, super luxury meletup kebabom, you shouldn’t have brought the same mentality with you whenever you’re entering Laos or the rest.

Apapun, Asean Community is establishing and herewith I feel, this second country in Asean that I have visited besides Singapore has opened my mind and perspective to be more grateful in every aspects of life that I am enduring now, at this very moment of time.

Till we met again, Laos.

Hidup Ber’masyarakat’ …

Aku sedang mengalami dilema ini.

Tersepit antara kehendak dan kerjaya.

Kalaulah dari segenap segi orang boleh faham, boleh tahu apa yang aku buat sekarang ini bukan lakonan semata-mata. Dan kalau boleh juga orang faham yang aku ini sebenarnya bukan sengaja pun mahu mengelak dari terus aktif dan menyumbang kepada ‘pembangunan’ persatuan.

Seingat aku la, sejenis orang macam aku dari zaman sekolah lagi aku dah aktif melibatkan diri dengan segala macam kegiatan ko-kurikulum dan luar kelas. Camping sana sini, program keluarga angkat dan etc.

Tetapi masa berubah. Komitmen juga berlainan dan bertambah.

Namun niat di hati dan keinginan yang membuak-buak untuk menyeimbangkan antara semua kegiatan dengan tanggungjawab hakiki sebagai seorang Ibu dan Isteri tetap ada dalam diri. Cuma apa yang diharapkan adalah secebis ihsan dan tolak ansur kerana ada masanya ‘keadaan’ dan ‘masa’ memang tidak mengizinkan, macam dalam keadaan yang aku alami sekarang.

Allah, kalaulah aku seorang yang masih bujan, sudah tentu tiada halangan waima ‘puting beliung’ yang sedia ada ini selalu menggegar aku pun, aku boleh tempuh dan lawan sengsorang. [Maksud ayat adalah sangat deep, hanya sesiapa yang mengenali dan memahami sahaja boleh tangkap maksud ayat ini … hehehe]

Pendek cerita, ‘restu’ tiada.

Dan pada aku, ‘restu’ itu adalah berkadaran juga. Tetapi kalau sudah nama ada insan yang tidak boleh nak terima logik akal yang ‘restu’ itu wujud … I am sorry, but with a happy note I am all ready to quit from the team.

Dengan mungkin pesanan terakhir, kalau boleh aku selitkan di sini:

Hidup kita ini tetap macam putaran roda. Walau ada yang merubah, putaran tetap akan menjadi putaran yang membulat laluannya. Sekalipun ini adalah mungkin dugaan dan waktunya aku diuji, tidak pernahlah terlintas di hati ingin mendoakan orang lain yang ‘tidak-berapa-memahami’ ini untuk diduga dengan ujian yang sama … cuma … beringatlah, putaran itu adakalanya sama adil, ada masa juga maha lebih hebat dari apa yang aku rasa.

Apapun, I am happy person to be tested with this thus look forward better life with a better team (or friends and colleagues) in the near future.

Sebab malas mahu mengeluh dan merintih bagai, sebab selayaknya I am well-deserved to be with more and much better people.

Sekian.

Malaysia Masih Aman ..

Bukan sekadar headline di atas atau hashtag #MalaysiaMasihAman yang digembar-gemburkan itu sepatutnya jadi bahan ejekan. Tetapi tinggi kewajarannya untuk dijadikan titik peringatan sekaligus doa supaya bukan hari ini sahaja Malaysia aman, tetapi selamanya-lamanya didoakan aman.

Begitu.

Hari ini terasa hendak menulis sesuatu yang ikhlas dari hati.

Hati seorang marhaen, boleh kau panggil.

Bila mengenangkan peristiwa yang berlaku pada negara sejak akhir-akhir ini, diri ini jadi cepat terusik dan terkesan dengan kata-kata yang pernah diutarakan oleh Datuk Mukhriz Mahathir dulu dalam suatu pertemuan kami, Rajawalianz dengannya.

Datuk pernah berpesan, “Awak semua ni bakal pemimpin anak-anak saya suatu hari nanti. Ingat tu.”

Allah. Terkedu sebenarnya dengan apa yang dikatakan tu. Betul, sebab itulah kenyataan yang sebenarnya saya dan rakan-rakan Rajawali lain perlu pikul dari titik mula kami tamat sekolah 12 tahun yang lalu.

Apa yang dipesan bukankah suatu seruan untuk kita sertai politik secara aktif, bukan juga seruan bangkit membuat perjuangan dengan alasan sendiri, apatah lagi menjadi agresif tidak tentu hala menyokong mana-mana parti yg ada dalam negara.

Tidak sama sekali.

Bila terkenang balik bait-bait ayat Datuk di atas, ditambah pula dalam situasi hari ini yang mana aku juga seorang Ibu kepada dua anak, ada semacam iltizam yang aku sematkan dalam diri untuk buat ‘sesuatu’ bagi menguatkan balik kesedaran ini di kalangan orang muda macam aku dan rakan-rakan lain.

Sebab apa yang kita punya hari ini, tidak akan selamanya kekal menjadi milik kita.

Termasuklah … keamanan negara hari ini.

Allahu. KuasaMU mengatasi perancangan kami hambamu. Apapun, doa kudus hambamu ini tetap hanya satu, hari ini esok dan selamanya, iaitu .. kurniakanlah ketenangan ini kepada negara kami, Ya Allah. Semoga kami terus-terusan terlindung dari cubaan menjatuhkan mahupun niat-niat manusia yang tidak senang melihat perpaduan yang sedia terjalin dalam negara.

Bukan hanya untukku dan keluarga, tetapi untuk kami yang hidupnya sepakat dalam satu negara.

Amin

MrMamaFood Menu …

Although as a small entrepreneur, I could say husband has done (to date) extra miles to invent his own menu for his baby’s business.

Now, almost into 3 months of operation, the menu themselves are consists of things or stuff that he do it from scratch, which this is unlikely to what he had used doing at the early stage.

In short, if he’s about to prepare daily stock or prepping stuff before bringing them to the kiosk, everything will be done from scratch and raw and then breaded, marinated and frozen them properly before inserting them into plastic packs.

It’s not an easy job for him to do it alone though, but he’s managing it and adapting to it slowly Alhamdulilah.

Both pictures below are two menu where he breaded them himself.

It’s a thumbs-up menu and I rated it as 4 over 5 marks.

Keep it up, honey!

The only reason why our baby MrMamaFood is here, only the two of us know. Thus, let’s make it this happen, smoothly and ambitiously.

Insyallah.