MrMamaFood Menu …

Although as a small entrepreneur, I could say husband has done (to date) extra miles to invent his own menu for his baby’s business.

Now, almost into 3 months of operation, the menu themselves are consists of things or stuff that he do it from scratch, which this is unlikely to what he had used doing at the early stage.

In short, if he’s about to prepare daily stock or prepping stuff before bringing them to the kiosk, everything will be done from scratch and raw and then breaded, marinated and frozen them properly before inserting them into plastic packs.

It’s not an easy job for him to do it alone though, but he’s managing it and adapting to it slowly Alhamdulilah.

Both pictures below are two menu where he breaded them himself.

It’s a thumbs-up menu and I rated it as 4 over 5 marks.

Keep it up, honey!

The only reason why our baby MrMamaFood is here, only the two of us know. Thus, let’s make it this happen, smoothly and ambitiously.

Insyallah.

Tahun Ketiga …

Ya, tahun ini adalah tahun ketiga aku kembali bekerja ke ‘daerah’ ini. Kalau dahulunya, hampir tiga tahun juga aku bergelar kakitangan sambilan di ‘daerah’ ini, tetapi ini tahun ketiga aku di sini sebagai kakitangan tetap sekaligus penjawat awam yang berkhidmat untuk negara demi kelangsungan hidup & minat yang menebal terhadap penulisan dalam diri. Thus roughly, apa yang aku dapat selepas hampir enam tahun bergelumang dalam alam pekerjaan?

Pengalaman.

Cikgu kepada segala cikgu yang ada. Angka tiga dalam terma perjawatan ini pun sebenarnya diuar-uarkan sebagai satu angka yang macam penentu kepada duduk diri engkau di dalam dunia kewartawanan ini — menurut seorang senior reporter yang pernah menyatakan kenyataan sedemikian kepada aku.

Dan kembalinya angka tiga itu kepada ku dalam perjawatan kali ini, semestinya sesuatu yang ada perubahan dan bezanya kalau hendak dibandingkan dengan kali pertama aku mulai sertai daerah ini semula.

In short, selepas tiga tahun ini jugalah … aku boleh rumuskan (sedikit) yang dengan kenaikan pangkat baru-baru ini, I feel I am a little bit more secured and guaranteed of my current position. Flexible and still getting used of myself to the international affairs every single day I am here attached to the desk, overall I could say and sum up that I’m still in the learning process to be better each day.

Ibaratnya … sudah terbentang peluang dan kepercayaan di ‘daerah’ ini that I think if I am doing better and good each day, on each assigments given … insyaAllah and with His bless, I can earn more money and experiences within this space.

Jenis aku bukanlah berharap sesuatu yang super mega menanti di hadapan. Cukup sekadar dapat menggembirakan hati anak-anak, suami dan keluarga, aku sudah lebih dari bersyukur untuk memajukan diri, anytime anywhere. Dan perlulah dengan adanya kesihatan dan sedikit duit bersama.

Jangan ditanya, “Tidak mahu ke jelajah dunia?,” atau “Tidak teringin ke merasa guna kereta mewah?” atau segala seangkatan yang melibatkan darjat dan pangkat di petala entah ke berapa tingginya.

AKU juga marhaen. Angan tetap dipasang, kalau-kalau ada rezeki yang boleh dicari dan datang kepada kami sekeluarga. Tetapi … biarlah atas usaha kaki sendiri dan dengan adanya keizinan dariNya … insyallah angan-angan si marhaen macam aku inilah yang kadang-kadang nanti buat orang lain cemburu tidak memasal, ye dok?

And berbalik kepada angka tiga di atas, tidaklah pula memasang cita-cita mahu menimang anak ketiga lagi walaupun si Nawal sudah jangkau umur 8 bulan bulan ini. Allahuakbar those kids yang aku punya sekarang ini, entah dari mana datangnya  .. terlalu comel dan berharga untuk aku melupakan atau meluangkan masa bersama-sama kalau-kalau ada lagi adik ketiga mereka muncul kelak.

Makanya, this is not a good time and not a good idea at all. For the time being. Ahaks.

Speaking on the word ‘three’, our MrMamaFood also has entered its 3 month-operation this August. Alhamdulilah. Air tangan suami memang ada golongan penggemarnya sendiri. Am blessed and honoured to be given him, by my side. Semoga terus sukses, dan semoga terus menjana pendapatan yang lebih lagi untuk keluarga.

Semoga angka ‘tiga’ dalam hidup anda juga membawa tuah. Hargai kelebihan dan rezeki yang anda punya, dan jangan sekali-kali membandingkan diri dengan orang lain. You can never feel satisfied and grateful, then. Thus, let’s live our life to the fullest even more better from now on, insyaAllah.

All the best!

MrMamaFood is the name …

Ya, setelah rasanya bertahun-tahun memendam rasa dan berfikir secara kritikal akan bila masanya sesuai untuk salah seorang daripada kami memulakan perniagaan atau dalam erti kata lainnya ; bekerja sendiri, akhirnya … we end up with establishing one in March this year.

Alhamdulilah for this strong will, determination and ‘force’ given by Almighty for us to finally come out with the idea. We’ve given this new baby of ours as MrMamaFood — bercirikan dengan hanya seketul kiosk sahaja di Kepong Baru.

Nothing big, fancy and giant about this initial small business of us. Tetapi syukurnya aku dan suami kerana dapat juga come out with the idea and that ‘strong’ will sebab serius mahu melakukan ia at last, tercapai.

It’s our baby which serves variety of western food, kepakaran encik suami yang aku kenali sejak mula kami bercinta lagi. Cause I can still remember he packed for me a box of mushroom soup together with roasted bread yang terpaling sedaplah aku pernah makan bila mana kalau tengah sakit demam.

Till today, I can still remember the taste though I am pretty sure he was not done it from scratch either (but from the can, instead) kah kah kah.

It has entered its three month of operation now, but of course (almost) a month absence due to husband’s condition being infected by dengue on the mid of Ramadhan recently.

For those who’re curious or not knowing of its existence, you may go and search us in Instagram, Twitter and Facebook. As the administrator incharged, I am fully responsible to promote and market our babies. Things that I’m good at and kinda forte of mine, kata encik suami.

Well, as newborn .. I am pretty sure we aren’t the best yet but we’re on our way to serve our very best delicacies for all. Walau banyak mana sekalipun persaingan di luar sana, I guess people will still need to eat everyday and will always endure good food anytime, anywhere … correct?

Label Mr MAMA

If you see this logo and design in Kepong Baru, make sure you drop by and give yourself a try peeps! It’s worth buying, I tell you!

See you after Raya, cause MrMamaFood is so gonna go wild after this. Ahaks.

Wanita Ini…

Pagi ini pagi hari minggu. Alhamdulilah, dipanjangkan umur saya sehari lagi. Awal bangun, walaupun hari Ahad. Yeay!Mari kita lihat apa yang boleh diceritakan.

Ya, sejak akhir-akhir ini saya gemar ber’tweet’. Jumpa ramai kawan baru dan twitter artis sedia ada. Kawan twitter, Dieyla juga kaki twitter. Asyik bila sudah mula ber’tweet’. Yang maha penting, boleh click and share so many latest information just right on time!Wee!Teknologi hari ini itu memang tanpa sempadan.

Antara rakan twitter saya adalah wanita ini.

Siapa tidak kenal wanita ini. Saya gelar dia Financial Advisor yang sangat meletup. Huhu…Ilmu kewangan yang dia punya bagai jarak sehingga langit petala ketujuh itu.

Wah3, apa deskripsi kamu itu Abby? Suka memperbesar-besarkan benda yang tersedia besar eh? Notty sungguh.

Tetapi, jujurnya memang Suze Orman kaya ilmu. Dia dianugerahkan bakat dan akal sedemikian tetapi tidak pula kedekut untuk berkongsi. She is also an author. This is the most interesting part.

Mana saya kenal wanita ini? Sudah tentu di Oprah Winfrey Show, gedung ilmu kita.

Wah3, tagline melampau. Hahahaha…Lagak seperti TOWS tu the best la. Tetapi memang best pun. * Maaf saya sudah dipengaruhi oleh lelaki bergelar Encik Suami. Sejak akhir-akhir ini, saya berlebihan bercerita mengenai Oprah. Saya sehingga subcribe Oprah newsletter dan sudah memasang angan-angan ‘Bestnya kalau dapat jadi sebahagian daripada penonton di dalam studionya itu’!!!!! Kalian cubalah tengok sekali. Hoho…

1 lg perkara mengenai wanita ini yang memang tidak lekang berbicara pasal kewangan, duit, ekonomi semasa, duit belanja anak-anak bersekolah dan kolej, yuran, cukai dan banyak lagi, sebenarnya boleh buat Abby naik bulu roma tatkala terpaku dan khusyuk dengar penjelasan dia.

Pendek kata, dia ni alert akan segala risiko dan kesan akibat ketidaktentuan ekonomi hari ini. *Wah, ayat waktu bekerja pun sudah dipakai di blog kah, Abby? Dashyat!.

Perkara-perkara mengenai risiko, kehilangan duit simpanan di pasaran saham dan penggunaan kad kredit yang berlebihan sudah tentu MENGGERUNKAN. Memang satu kesedaran automatik akan timbullah kalau kita dengar kata wanita ini. Sebagai seorang isteri, eksekutif dan yang paling penting PENASIHAT KEWANGAN terhadap keluarga baru saya iaitu Encik Suami, panduan dari wanita ini memang saya damba. Memang saya butuh la untuk dijadikan satu peringatan.

I am telling you about this woman for free, girls and women!Sebab saya suka, saya kongsi. Sebab ianya baik, saya kongsi. Cukup mudah kan?

Semalam separuh hari saya di Kinokuniya KLCC. Mencari wanita ini.

Dia baru sahaja launching buku baru, Women & Money. Ohh harus grab. Tetapi nampak gaya belum lagi ada di pasaran Malaysia. Maka saya grab dahulu 2009 Action Plan. Buku nipis tetapi sarat dengan banyak ilmu. Walaupun sudah 2009, saya pasti 2010 adalah satu tahun yang lebih getir lagi. Tunggu, kalau-kalau wanita ini ada 2010 Action Plan nya pula nanti.

Wee!Pagi minggu yang penuh kesedaran dan rasa ingin tahu. Baru lepas baca excerpt pasal buku itu. Wah, banyak betul ada kena mengenanya dengan kehidupan saya. Cepatlah!Mahu beli!Mahu baca!