‘Pearl’ Beyond Tomorrow…

Kalau ditanya samada aku minat permata atau tidak, jawapannya adalah “Ya, tidak minat,”.

Sangat-sangat tidak berminat tahap, boleh-jalan-dan-mata-boleh-tutup-sebelah-lah, ya!

Tetapi, Permata yang ini, adalah berkecuali. Sangat-sangat berkecuali.

image

The reason why I’m in love with this kind of PERMATA is because it evolves around the world and issues of childhood and surely, the children of this country.

Jadi, there’s always concrete reason why I fall in love with this effort, what more of its initiatives yang sekarang ini sudah mencakupi 7 areas of early childhood, which are Permata Negara, Permata Pintar, Permata Seni, Permata Insan, Permata Kurnia, Perkasa Remaja dan Permata Children’s Hospital.

 7 areas of ECE; sebenarnya terlalu banyak ruang lingkup, but .. suatu nikmat yang perlu rakyat Malaysia syukuri juga that at least we have such initiatives provided in the country.

Bersyukur, kerana disebabkan ada insan yang peka, ada manusia yang prihatin, ada manusia yang bijak pandai dan jujurnya diharapkan, ada yang ikhlas ingin melihat Malaysia maju kerana berani ‘melabur’ untuk anak-anak ini yang saling tidak tumpah bernilainya seperti ‘permata’.

image

Kanak-kanak ‘product’ PERMATA yang cukup saya kagumi. Sebagai seorang pencinta seni yang kaya dengan ciri ketimuran, persembahan pembukaan PIC2016 baru-baru ini cukup buat aku meremang bulu roma menyaksikan setiap seorang daripada mereka menzahirkan mimik serta kebolehan menari dan mengikut alunan muzik. Impressed, truly!

Dalam pada kesyukuran yang kita boleh panjatkan itu, sebenarnya tidaklah mencukupi untuk kita boleh mendabik dada dan bermegah dengan kelebihan yang ada.

PERMATA, kehadirannya muncul di kala negara terdesak dan mendesak akan keterampilannya.

Dalam pada Malaysia sedang gah dan giat mengejar arus pembangunan dan daya saing setanding negara-negara luar, PERMATA dilihat sebagai satu medium yang memangkinkan generasi anak-anak hari ini dapat dipersiapkan secara khusus demi kerana kelangsungan negara yang mahu mencapai status maju.

I haven’t gone into details of any PERMATA’s initiatives’ blueprints because in them, (I believe) laid a lot of information, measures and methods that will be implemented so that the future of those selected Permata children are guaranteed, along with the objectives.

Which is yang mana telah dikenalpasti bakat dan potensinya itu akan dipelihara dan dididik sebaiknya untuk target tertentu, which generally preparing them for a better path and future specifically.

Tetapi, hasil dari pemerhatian marhaen saya .. ECE di Malaysia ini belum mencakupi secara meluas.

Masih ada yang lompong, ‘berlubang’ dan tidak secara menyeluruh, tentunya.

I would love to refer you to this quote I wrote on an article that mentioned:

“Malaysia can begin implementing the 15-hour-per-week of free ECEC place policy and improve it on that yearly,” said Edward Melhuish, Professor of Human Development from the University of Oxford.

This professor said to me when he is asked to comment what Malaysia could do to utilise the ECEC sector for the country’s growth.

[Please find the full article here: http://www.beritadaily.com/news/2016-07-23/47144/longterm-benefits-to-good-early-childhood-education]

IMG_9896

From that quote above, ada pernah terfikir that one day our lovely land could offer such privilege to our children for a better tomorrow?

So that each and every single children born in Malaysia including the origins (orang Asli), those who live in the rural area, the poor, the underprivileged, the special needs …. could be able to attend schools, and learn like those who afford to and capable of getting the best education benefits for them?!

… if only this area is been taken necessary actions, empowered and applied to our education system, then I will be more than happy to say Permata has done more than it should.

Free ECEC, sounds a little bit impossible .. it seems. For now. In the country.

Betul?

But it’s going to be really MAJOR sebab that free ECEC for kids 3 years above sebenarnya adalah terpaling damba diwujudkan dalam negara kita, untuk setiap seorang anak itu. Kenapa? Sebab-sebab berikut:

  1. Tidak semua ibu bapa itu ‘celik’ atau secara kasarnya prihatin enough that 3 years and above are such critical years for a child’s growth and development, physically, mentally & emotionally. Ada penekanan perkataan di situ, tolong fahamkan maksudnya secara total.
  2. Dari sudut kesediaan untuk melabur (what more financially-ready) terhadap pendidikan anak-anak di peringkat usia kritikal (bawah 4 tahun, in general even) terlalu dipandang ringan. Not all, but most of them. Setuju? Ini belum diambil kira soal kemampuan ibu bapa secara kewangan ya.
  3. Ini belum lagi soal cara pemikiran atau tahap intelektualiti pasangan ibu bapa (or any of them) dalam menerima segala bentuk perubahan anjakan paradigma dalam sistem pendidikan sedia ada. Bahasa mudahnya; (Situasi 1) “We need to expose him with those flash cards/books, not only toys, clay etc. They need to learn so that he’ll catch up with the rest,”. (Situasi 2) “Why is this boy only play all day. Doesn’t he supposed to learn and get to speak few words by this age?” …. dan banyak lagi situasi lain yang sebenarnya pusing balik cerita, TIPIKAL sangatlah hai pemikiran begini kalau masih wujud lagi di zaman era hari ini.
  4. …. dan banyak lagi alasan-alasan enteng dan prejudis yang tidak pernah berkesudahan kalau Abby dah mula buka cerita bahahahahaha.

Tipikal tentang umur, jantina, keupayaan yang pelbagai (multiple intelligences) dan judgemental bahawa ‘budak pandai baca buku sahaja boleh ‘hidup’ atas dunia ini!’ sebenarnya sudah terlalu basi untuk dijadikan bahan debat hari ini.

Kena belajar buka tingkap sedikit, tuan puan. Anda beruntung punya anak cukup sifat, dan bukan dalam kategori ‘special needs’. Anda tahu apa pula cabarannya kalau dikurniakan ‘permata’ bernilai begitu? MasyaAllah. Seronok! Ambillah tahu.

Again, ECEC isn’t just the world for kids to explore for free, but also for them to value life for their own secured future.

Mereka perlu bersedia secara fizikal, mental dan teramat penting, secara EMOSInya jitu .. barulah they’re perfectly raised and ready to face whatever challenges upon them.

ECEC shouldn’t be a burden, but it should be the most treasured asset to a country.

Let’s hope and pray that one day, Malaysia can do what UK is doing now. In ECEC.

PERMATA dah OK. Cuma kena lebih OK, alright?

image

Masih ingat post IG saya di atas? Curious about the ‘hazardous’ part? Let me write in short here:

  1. It was an international conference with good, excellent line of speakers and research presentations. But event management-wise, it was not properly arranged. Most probably, due to (too) many of Permata initiatives in one single conference. This year’s conference is somehow different from 2014 forum that concentrated only on Autism, SOLELY. That year was a GOOD one and more focus! This aspect highly needs attention by the organiser, so, please.
  2. Venue. Havoc. Messed up. I don’t really like the venue to ‘handle’ such big audience like this one.
  3. This time around, the First Lady of African countries were the VVIPs throughout the event. Didn’t really manage to get them to speak (for me to interview them either) because of communication barrier (the language somehow). Suatu kerugian sebenarnya cause we might know and get to know ECEC in their countries.
  4. Organiser; carca marba. Not media-friendly. Sorry.

Sekian,

#luahanrasadotfm #ibuprihatin

To Forget IG Soon?

  • This isn’t a review.

At least, not a paid one apatah lagi disuruh-suruh oleh sesiapa untuk melakukan, but I’m doing this at my willing to spread all good news that I’ve gained and learnt to date.

So as for this time, there’s a new app in town, which is really NEW to me.

Quite happening, soon-to-booming and pretty brilliant for us to venture cause we’re indirectly trained to be creative and tend to do extra miles to display best pictures and storylines that you have in mind.

Sounds appealing enough? 😄

image

image

Pernah jugalah sejarah tercipta sebab one of the story I did reach higher viewership daripada kebiasaan (so far that’s my personal record, that’s the best dan termampu) yang entah bila boleh berulang lagi 🤓

To me, why Steller is in the picture now is because … it try to tell us that our smartphones can do more than serve as our cameras or a quick way to post images to social networks like Facebook or Instagram.

Our smartphone are way capable of being creative devices. So if you think your creativity isn’t channeled good enough, give Steller a try.

Tentang sejarah kewujudan Steller ini, silalah Google untuk kesahihan dan kefahaman sendiri. Salah maklumat, salah pula pembawakannya. But as you know its background, am sure you’ll fall for it straightaway!

image

There’s no specific aim why I do Steller, except for my passion and ability in capturing pictures. Masih berlabel amatur, of course.

I mean, this is the only way I can ease my stress and yeah, to show a little bit of the talent in narrating stories (walaupun not at all bagus dalam penyampaian cerita gaya ringan begini, but will slowly learn how to do it, for sure).

Yang penting, I have tonnes of pictures yang sayang kalau tidak diabadikan di mana-mana. Internet juga senang jadi bahan rujukan anak cucu cicit nanti nak lihat apa yang kita buat hari ini, kan?

So I did a few and enjoying myself stumbling it. Memang semacam berkobar dan meluap-luap rasa untuk sentiasa update dan come out with any new stories each day.

Apakan daya, belum mampu dan belum juga berupaya untuk aktif 5 Stellers sehari (mungkin) sebab ada sahaja kerja-kerja hakiki yang selalu menanti. Suatu kekangan yang hellyeah, kalau boleh dapat escape sekurang-kurangnya barang seminggu dua juga .. lebih dari yang terbaik dan MENARIK, akaun Steller kakak ini mampu berfungsi. (Puiiii!)

Another nice feature about this Steller juga adalah challenge-challenge tertentu yang diwujudkan bagi memangkin lagi aktiviti kreativiti di kalangan sesama account members. There’ll be days where you are encouraged to do #stellerhero #stellerplaces #stellermom and many more!

Dare to be challenged?!

To me, trying will bring no harm. Kalau suka, please give it a try!

Afterall, IG is already overrated … don’t you think? 😜

1H 2016

Pejam celik, pejam celik …

(Wait, too cliche to start with something that has been repeated too many times)

Thus, let me begin with …

We’re about to enter the first half of the year.

(Yes!)

It also indicates that we’ve another 6 months more to accomplish whatever targets that we’ve set the bar and points to achieve by end of this year.

I’m also included, in this regard and therefore amongst those is the development that I wish my son, Imran Imtiyaz could potentially do at his biological ability and year of birth (because these two have always been the factors for me to study his pattern and preferences).

And for this purpose, KinderKaizen has apparently become the first to come out with their approach and as always, I’m anticipated by all of their programmes and activities that very much likeable by my boy!

image

Yesterday (May 22), was a Parents-Teachers’ Meeting Day for Phonics Learning class. As you may aware, II has been attending the class consistently every Saturday ever since it’s launched back in January.

This is an awaiting event for me, cause I have been always asking and curious about his progress on learning phonics.

Since I’m alone with the kids from the beginning till the end of the session, to be honest, I was too knackered entertaining my kids’ ‘aggressiveness’ at the play centre but overjoyed knowing II has actually done some impressive progress as what I’ve expected from him.

image

image

‘Expected’ di dalam konteks ayat di atas kedengaran sangat tipikal for an Asian mother like me to have always such expectation in mind. Not just one, maybe tremendous number of them. Erk.

I am an Asian woman (obviously), a Malaysian mother in fact .. thus inilah yang sebenarnya mentaliti klise yang berkali-kali aku juga selalu mengingatkan diri to be as cool as I can be, towards my children’s growth milestone.

Sedangkan dalam konsep KinderKaizen itu sendiri juga ada memberitahu that we couldn’t really expect atau menjangka apapun jua perkembangan anak-anak ini boleh memenuhi syarat yang sudah kita (the parents) tetapkan untuk mereka.

In this case, rest easy, parents! Rest easy, jugak kau Abby oit!

What makes me too comfortable with KinderKaizen concept and team members is that their consistency in educating the parents over and over again, selagi berkesempatan dan berpeluang!.

image

Though I’ve attended few of their parenting classes before, another session with them last Saturday wouldn’t cost any harm for me to get refreshed.

Dan buat pertama kalinya juga, Nawal terpaksa ditinggalkan bersama KinderKaizen teachers yang ada, while I went to the upper level to attend the briefing.

Pertama kali juga rasa impressed, teruja dengan anak sekecil itu mampu bawa diri macam burung yang dilepaskan bebas dari sarang sahaja gayanya ha! KinderKaizen is definitely born for a precious child like Nawal Najah too, wehoooooooooooooooo!

image

In short, I am satisfied with II’s first half, as well as mine in the working field. The first half that is super blessed with small achievements that last thousands of memories for us to remember.

Now, II is having his assessment week at his Little Caliph kindy. There’ll be one day exactly the same like we had last Saturday.

But hey, who really cares?

II has already impressed me, enough! Hiks!

image

#Kelabu

Selalunya, kebiasaannya atau dalam kebanyakan masa, aku sememangnya seorang yang jenis mengamalkan keterbukaan dan selalu embrace (what is the best Malay word to replace this?) konsep keterbukaan dalam apa jua pelaksanaan kerja atau interpretasi akal dan perbuatan.

Jenis tidak suka mahu membataskan akal kepada satu-satu perkara atau judgemental yang belum tentu bagus, selamat atau ‘bajet bagus’ kinda-type. Tidak suka. Kalau secara tiba-tiba ada perasaan begitu, aku cuba kembali (dengan laju-laju) kepada kewarasan akal dan mengambil kira kalau-kalau apa jua perkara baru itu mungkin sebenarnya ada manfaat atau kebaikannya tersendiri.

Walaupun demikian, keterbukaan aku jenis berbatas juga. Tidak semuanya aku boleh hadam, tidak semuanya aku boleh telan. Dan bila dijumpakan dengan insiden-yang-tidak-boleh-kita-bukakan-minda-kita-untuknya, aku mengambil dasar ambil-dan-belajar-mana-perlu sahaja. Tidak perlu, anggap sahaja ianya ‘mainan-sekali-lalu’ dan tidak perlu gusar atau menyusahkan kepala otak pikir dalam-dalam.

Situasi di atas jelas menggambarkan betapa itu yang aku rasa dan jiwai bila baca senaskhah novel terbitan syarikat penerbitan independent (tidak lagi popular sepertimana established publisher lain).

Aku mulakan bacaan dengan penulisan Nadia Khan ini:

Kelabu1

Terus jatuh cinta. Atas beberapa faktor:

  1. Penceritaan jalan cerita dari muka satu sampai akhir adalah lari dari skeptikal novel-novel sedia ada di pasaran hari ini, yang selambak dan mengetengahkan pendekatan tajuk yang panjang berjela. Sangat-sangat.
  2. Plot yang boleh mendatangkan pelbagai emosi, persoalan dan tanda tanya dalam diri. Diakhiri pula dengan jalan cerita yang juga masih boleh menimbulkan kemusykilan. Fuh. Dari awal sampai akhir, bermain emosi yang tidak terjangka. Mampu?
  3. Mengetengahkan isu semasa yang tersangat-sangat semasa. Pelbagai isu. Boleh jadi juga sebenarnya apa yang diceritakan cukup menggambarkan kenyataan ‘Life Is Drama’ itu sebenarnya wujud.
  4. Tidak menjemukan sebab there’s no scene that you could expect what will happen in the next, next chapter. Sebab itu jadi leka and you can even finish reading it within 4-5 days ONLY.

… dan banyak lagi sebab-sebab lain yang hanya kalau anda bersifat terbuka dengan sesuatu pembaharuan atau menerima kepelbagaian sebagai sesuatu yang baru, boleh alami menerusi novel ini.

Give yourself a try. It can turn out to be a good addiction iaitu membaca.

Tetapi …

Seandainya pada pemikiran anda di pertengahan (or even di permulaan cerita, sudah mula merasa jengkel, jelik dan dangkal), aku nasihatkan supaya terus-terusanlah membaca novel-novel cinta yang walhasil balik asal hanya bermotifkan jalan cerita dipaksa-kahwin (kebergantungan kepada kes bagaimana boleh jadi terpaksa, teraccident dan tertipu)-dan-akhirnya-bertukar-jadi-cinta-sejati-sampai-mati.

Proudly say, this one piece of Nadia Khan makes me wanna read more and more of the-same-type-of-novel-writing which is independent, sedikit loose, ringan dan penggunaan bahasa yang niche dengan bahasa yang separa formal & seperti-ayat-blog. I am kinda embrace this kinda of coolness and I would love to share more if I find it suitable for other readers to read.

Pada aku, tiada propaganda besar cuba diperkotak-katik atau ‘ditanamkan’ dalam jiwa pembaca, cuma, some (I could predict this) will or might find it awkward sebab dek kerana isu semasa yang aku senaraikan di bahagian faktor-jatuh-cinta di atas. Nak tahu? Kena bacalah. I am sure you’ll  find a lot of reviews about this one novel, so up to you all to decide and have your pleasant time reading.

Reading will bring no harm to you in neither way. Still, bergantung kepada penerimaan. Take things that you can learn and do something with it to others (in Malay word, amal).

Surprisingly, you will feel way better, way with easy mind and easy satisfaction too.

More book reviews to come, and amongst those are Gantung by Nadia Khan dan Kombo! Kougar & Tabu by Shaz Johar.

Banyak sebenarnya. Banyak dan banyak aku dah baca sampai tidak pasti mahu mulakan yang mana kalau about to make #bookreviewbyabby comes alive pula.

Tetapi, akan cuba. Hopefully it won’t cause you pain while waiting. Peace!

APC 2015

Dengan apa yang terjadi hari ini, yang mana ianya ibarat macam suatu episod ‘hari ini dalam sejarah’ jugalah .. sebenarnya tidak berapa boleh hendak disangkal kebenaran di sebalik kenyataan; “Rezeki itu bukan aturan kita, tetapi DIA”.

Sejauh mana kita cuba melangkah, dan sebesar mana juga perancangan kita, manusia serba-serbi khilaf ini .. kalau bukan tertulis di Luh-MahfuzNya .. we can never know what is the best plan set by the Him, the Almighty. Sungguh.

Dan dengan keaktifan blog ini (secara tiba-tiba domain yang bertukar hosting), terus terasa hendak bercerita apa dan mengapa hari ini boleh terjadi dalam hidup seseorang bernama Nabilah Saleh.

Dalam beberapa tahun kebelakangan aku menjadi seorang penjawat awam, mengimpikan untuk mendapat sebarang pengiktirafan daripada pihak majikan apatah lagi kerajaan yang memerintah, bukanlah sesuatu yang aku aim sejak dari mula memasang niat hendak makan gaji sebagai wartawan.

Tetapi perancanganNya adalah sebaik-baik perancangan, dan di sini, hari ini adalah tempatnya aku berada.

Diberikan penganugerahan di atas khidmat kerja yang dikatakan ‘cemerlang’, I could say myself .. that I’ve done really nothing major or big for myself or towards my desk, the Foreign Desk.

Tidak sebaik mana yang mungkin pada sesetengah mata kasar manusia boleh menilai, “Apa aje dia buat di International Desk? Not like they do daily coverage like us?”. [P/s: Ini monolog sendiri, harap maklum]

Well, judgement atau perceptions yang beginilah kadang-kadang membunuh keaktifan dan minat seseorang. Berbekalkan pengalaman dengan cakap-cakap orang yang begini begitu ini jugalah, terkadang buat aku rasa macam ada banyak lagi perkara lain yang boleh diusahakan .. yang boleh membawa kita ke arah 1001 kebaikan lain untuk dikejar.

4 tahun adalah waktunya. Singkat, mungkin juga terlalu singkat untuk dianugerahkan sedemikian rupa.

Again …

Ini yang tertulis.

And I have nothing to say but to always thank those who have always believe in me, that I can accomplish whatever tasks given to me.

Susah, senang, kecil, besar, mustahil atau hampir tidak mustahil … semua pun arahan yang diterima diselesaikan sebaik mungkin.

Peduli sangat apa orang nak berkata. Memang tidak silap juga pepatah menyebut, ‘Sabar itu punya hikmahnya’.

Menyentuh mengenai perihal yang sama, tahun 2015 adalah tahunnya di mana aku punya hanya 6 bulan sahaja waktu untuk bertungkus-lumus bekerja, capai KPI dan segala apa jua target yang perlu … disebabkan hanya kembali bekerja pada bulan 4 selepas cuti bersalin 3 bulan lamanya.

Sungguh, berbalik kepada lumrah kenapa kita perlu menghargai orang perseorang di sekeliling kita adalah kerana mungkin ini juga yang dinamakan sebagai ‘rezeki anak’. Alhamdulilah.

The feeling, semasa menerima anugerah hari ini adalah sama hebatnya dengan what I’ve felt masa mula-mula Nawal Najah diletakkan di dada selepas lahirnya dia.

Sangat-sangat tiada tandingnya.

Thus, terima kasih.

Terima kasih kepada sumber kekuatan, keluarga dan rakan-rakan. Sokongan dan kata-kata jenaka yang banyak besarnya dalam menyumbang kepada ‘kelegaan’ dan ‘kegelisahan’ hati bila dilanda masalah waktu bekerja itulah .. yang memangkin kepada siapa aku hari ini.

For more hardworking, excellent & prosperous-in-career years to come …. insyaAllah, this is the REAL stepping stone.

Bismillah …

image

image

image

Keliling Laos …

Alhamdulilah dan akhirnya, diari 2015 ku berakhir dengan suatu episod dan persinggahan yang amat manis sekali untuk dikenang dan menjadi lipatan sejarah kerana berpeluang dan dipinjamkan kesempatan untuk bertandang ke salah sebuah negara Asean iaitu Laos.

Masa diberitahu (or in softer words I could say, ‘diminta untuk buat coverage’) sebenarnya hati kuat berbelah bahagi hendak tinggalkan Nawal yang sudah pun masuk umur 11 bulan waktu (last month baru je pun, kenapa rasa lama benar dah aku pergi Laos but the memories are still alive in me).

Dulu, Imran Imtiyaz juga ditinggalkan masa aku ke Uzbekistan. Waktu itu sudah lebih 2 tahun pun umurnya, so this one was kinda more early than her brother. Manalah tidak hati ini gundah gulana memikirkan macam mana makan dan yang pentingnya, tidur malamnya tanpa ketiak dan bau saya.

Suami mengizinkan, keluarga juga. Maka saya percaya restu yang tersayang mengiringi perjalanan karier saya ini, harapnya lebihlah diberkati dan memudahkan juga.

Bertolak saya ke Laos, lone ranger (ala-ala), dengan ditemani seorang kakak dari RTM.

Kisahnya perjalanan ke Laos, adalah bukan mudah dan nampak-mudah-apatah-lagi-mewah-sungguhpun-ditaja-sepenuhnya.

Mengenali Laos yang hanya pada nama, dan bukan sesuatu yang kita hari-hari anticipate atau mahu dengar, Laos hanyalah negara landlocked kecil dan mempunyai jumlah penduduk lebih kurang 6.5 juta.

Mempunyai beberapa daerah kecil yang lain, lawatan kerja aku ke sana hanyalah sekitar Vientiane sahaja, its capital. Pengalaman lebih kurang 5 hari 4 malam di sana macam bagi satu kelaianan sikit dalam hidup, sebab aku jadi mula menghargai sekecil nilai-nilai murni seperti mengucapkan ‘Terima Kasih’ kepada orang yang tidak dikenali dan terus senang membuat kawan dengan wakil delegasi negara Asean yang lain dengan mudahnya.

Kisah perjalanan ke sana.

Well, semasa diberitahu oleh pihak Akaun yang aku perlu transit BEBERAPA buah negara sebelum betul-betul dapat mendarat di Laos, aku sebenarnya tidak berapa ambil port sangatpun.

Layan dan angguk sahaja sebab yang penting, bukan aku yang kena keluar duit sendiri purchase ticket. Makanya, yes yes OK OK.

Sampailah itenary/check in receipt aku terima dalam email.

3 countries, 4 airports in almost 9 hours journey to Laos?! Sumpah kelakar.

Perjalanan yang asalnya hanya ambil masa 2 jam, tetapi boleh jadi se lama itu untuk sampai? Rabak barai rasanya badan dibuatnya wei, bila difikirkan. Tetapi menyesal tiada guna .. tetap juga bersemangat dan terbanglah aku ke negara itu selepas 9 jam lamanya.

 

Pengalaman menyinggah sampai lebih 3 airports dalam sehari, termasuklah 3 kali depart and 3 kali landing adalah sebenarnya sesuatu yang best juger. Sebab dah lama sangat tidak fly, bila sekali dapat fly .. mmg Tuhan ubatkan kerinduan itu secara ‘lump sump’. Bertuah sungguh diri ini.

Di Ho Chi Minh, flight terpaksa delay hampir 2 jam gara-gara hujan lebat yang turun. Di satu airport domestik yang kecil tetapi sarat dengan pelbagai umat dari seluruh pelosok dunia, aku sebenarnya jadi tertanya-tanya memang beginikah senario biasa hari-hari di Ho Chi Minh? Atau sebenarnya waktu itu musim hujung tahun di mana banyak manusia gembar travel dan bercuti?

Dari sana, terbang pula ke Cambodia. Aku kira macam persinggahan (memang singgah-tapi-bukan-level-drive-tru) sekejap ajelah, dan tidak memerlukan aku keluar perut pesawat. Rupanya tidak.

Keluar sekejap, lalu Imigresen depa kemudian masuk balik dalam perut pesawat yang SAMA untuk ke Laos.

Aduh, berat, sengal dan geram berkecamuk. Mujurlah …. mujur sesangat hand-carry luggage aku tidaklah seberat mana dan masih boleh diusung dengan tenaga muda yang aku ada. Penat tak yah kata, tetapi senyum tetap ada di bibir juger — kasi sedap itu hati juger. Dergh.

Mendaratlah aku di Vientiane sekitar jam 9.30 malam. Capek wei.

Sampai sahaja di hotel, tiada lain aku minta kecuali dua benda masa hendak check-in tu. Sepinggan nasi dan seketul iron. Ini dua, pada aku adalah ‘nyawa’ untuk beberapa hari pertama aku di sini. So end of Day 1.

Day 2; The launching and first day of the Asean workshop.

Pertamanya, aku agak lost idea juga on what’s the meaning behind the workshop tittle which stated ‘ASEAN Journalists to Cover Biggest Cultural Event’. Dari Malaysia nieh, sakan jugalah aku buat research and soalan yang pelbagai angle, sebagai langkah persediaan. But Alhamdulilah it turned out really well yang aku sendiri puas lah juga hati (well because for some, this coverage may be too ‘chicken’ for them to do).

Episod membuat kawan baharu bermula dengan rakan delegasi dari Indonesia, Mas Akhyari pada malam kami tiba di Lane Xang hotel. Ramah yang buat aku tidak rasa asing di bumi orang. Selepas itu dengan adik manis dari Brunei, yang ku sangkakan pada awalnya macam seseorang yang lebih senior taraf kakak-kakak, Ms. Rara.

Membuat kawan dengan rakan serumpun dari Indonesia dan Brunei bukanlah perkara yang terlalu baru untuk diberitahu.

Tetapi throughout days I had there, surprisingly rakan delegasi lain dari Thailand, Cambodia, Vietnam dan Laos juga adalah jenis mereka yang senang dirapati dan dibuat kawan.

Which to me, this was something really BIG and WARM that I found it cool dan tidak percaya kami boleh jadi serapat itu antara kami di sana. Belum pun sempat sampai ke hari terakhir workshop, sudah ada Whatsapp group yang wujud untuk kami. Oh am so loving and missing them!

Chatting and conversationing with them in very moderate English tidak menjadi halangan pun untuk kami understand each other well. We were really bonding there, you know!


Pengamatan di sepanjang aku berada si sana, Laos adalah negara yang serba sederhana dalam segenap hal. Kenapa? Baca entry ini sampai habis. Bluek.

Dan masuk hari ketiga, kesemua delegasi dibawa for a field trip, melawat dan melihat sendiri dengan lebih dekat bagaimana sambutan terbesar di negara ini diraikan di kalangan masyarakatnya.

‘That Luang’ adalah perayaan Buddha diraikan pada November setiap tahun. Ibarat macam a holy place, tempat ini juga (the Stupa temple) jadi tumpuan dan tempat mereka bersembahyang, memanjatkan doa dan ‘menyembahkan sumbangan’ dengan harapan ada merit yang mereka peroleh untuk menempuhi kehidupan seharian.

Ada perkara menarik yang boleh aku ceritakan di sini.

Bagi wanita yang ingin memasuki kawasan kuil, mereka dikehendaki memakai Sinh skirt yang letaknya paras lutut sebagai salah satu ritual for any women who wants to perform their prayers. Sebab pada mereka, kalau bertutup habis dan labuh sehingga ke kaki, ianya dianggap ‘berdosa’.

Dan bila aku disuruh untuk melipat seluar sehingga ke paras lutut (sebabnya aku berseluar), ada ketidakselesaan di situ yang buat aku ralat betul nak melipat seluar. Acah acah juga buat, demi kerana henda k menjaga hati dan menghormati  budaya orang.

Apapun, tidaklah strict mana. Selesai tiga pusingan (sebab yang wajib pada mereka adalah 3), seluar aku pun dah kembali melurut macam biasa. Dan tidaklah gaya aku melipat tu sungguh-sungguh sampai nampak betis segala. Mujur tourist guide kami juga memahami and yes, we went through the procession happily!

Hari keempat juga adalah harinya kami berjalan-jalan tengok kawasan. Ada suatu insiden ‘menarik’ terjadi semasa kami melawat Patuxai, the Mini Paris yang memang antara lokasi wajib datang bagi pelancong, letaknya di tengah bandar Vientiane.

Bila diberitahu yang delegasi boleh naik ke tingkat paling atas dan tengok sendiri Vientiane dari pandangan paling tinggi di bandar itu, aku tidak berapa kisahlah sangat untuk mendaki tangganya (yang confirm tinggi & confirm pancit tengah jalan menuju ke puncak tu).

Maka, bawalah juga diri menapak ke atas tu (more or less macam naik tangga sampai tingkat 14 sebab perkiraanya berdasarkan jumlah tangga kecik dan halus). Dengan semangat ala haih-bukan-selalu-dapat-datang-Laos-maka-kenalah-cuba, sampai juga aku ke kawasan tinggi itu.

Pancit jugalah dalam pada menapak itu. Kemudiannya, bila dah sampai di atas itu, cubalah juga ambil masa bertenang dan snap gambar sana sini, siap dengan video time-lapse 3 saat dapat aku buat di atas itu.

Alih-alih diri macam tidak berapa hendak stabil, pandangan macam dah mula kelam kebiruan dan diri pun macam mencari-cari ruang kalau-kalau boleh sedut udara lebih sikit. Ini sebenarnya menjurus ke arah pitam sudeh nieh.

Dalam pada kelam dan separuh sedar, sempat seru Mas Ari dan bertanyakan kalau ada manisan yang dia bawa. Aku takut kurang gula sahaja dalam badan, sebabnya seingat berada or jejak sahaja di Laos, memang sayur dan nasi sahaja jadi ruji.

Air manis pun tidak aku minum sangat sebab nak mengelak dari ulang alik masuk keluar toilet tanpa yang tanpa hos air itu. Sudahnya, memang boleh agak apa sahaja yang aku makan dan consume waktu di sana.

Cumanya, I could say that sepanjang berada di sana, perut or tekak yang memang sentiasa mendambakan makanan halal macam aku ini tidaklah lapar beriya. Memang tidak akan rasalah nikmat makanan itu, tetapi kenyang is guaranteed. Kau masih boleh bergantung harap pada nasi putih, tetapi just be cautios on the lauk/food selection. Itu sahajalah.

Berbalik cerita di Patuxai tadi.

Dalam pada kekalutan mencari manisan untuk ditelan, sebenarnya pandangan masih kelam dan mulalah terkapai-kapai macam nak minta sokongan sebelum aku tersembam cium bumi.

Mas Ari dan adik Rara memang sentiasa di sisi, dan merekalah yang memulakan segala steps yang perlu for me to regan conciousness. Aku dah macam mencari nafas, dan macam fikir mungkin this is something to do with low blood pressure, as well.

Hendak buka tudung, rasanya macam tidak perlu. Dan aku lihat Mas Ari macam orang tidak keruan minta izin mahu urut dan disuakan pertolongan dan macam sebotol balm.

Dalam pada itu, rakan delegasi lain yang sakan la bergambar pun dah macam semuanya berkumpul dan mulalah beri perhatian pada aku yang terduduk lesi. To my surprise, semuanya kerumun  (YA, SEMUA) dan sama-sama sua botol balm dan minyak angin masing-masing kalau-kalau dapat membantu aku kembali stabil.

Ya ampun, terharu menangis kakak kalau diingatkan balik peristiwa itu. Terlalu drama (ya, sedikit) dan terlalu kasih betul mereka pada kawan baru mereka yang seorang ini ya.

Dalam pada kekalutan itu, I was grateful for their concerns in offering help. Considering I am a Muslim & one who’s wearing hijab and get covered all the time, mereka jadi serba salah mahu membantu sebenarnya, tetapi their attentions that matter most in this case.

Bila aku pun sudah mulai okay, tiada pening dan pemandangan kelam itu pun fade away, I felt so fortunate that nothing is serious on me. Di Laos kut, memang tidak terbayang kalau ada apa yang pelik jadi pada diri ini kalau di tempat orang. Alhamdulilah.

 

Speaking further on Laos, there’s nothing much fancy about this less-developed country. Cuma what I can guarantee you is the purity and naturality that this country could offer you.

Kalaulah anda seseorang yang menghargai and highly value the element of simplicity, Laos is where you can give a try for a visit.

Keramahan penduduknya, their generousity is highly shown by the Lao actually. Dan di sepanjang kami di sana juga, this handsome Lao couple of Souk & Ni memang sangat membantu kami mengenali Lao people dan budaya mereka dengan lebih dekat.

Sesi malam terakhir lepak minum dengan mereka berdua juga sebenarnya lebih kepada perkongsian tentang hidup dan masa depan yang kami semua ingin capai in years to come. Phewit! Indah betul pengalaman bercakap dengan so many nationalities at one single time and spot in a night.

  

Dipendekkan cerita yang dah terlebih panjang ini, do expect the unexpected bila kau menjelajah ke negara seangkatan, serumpun macam Laos.

Kalau sudah terbiasa dengan trip ala mewah, super luxury meletup kebabom, you shouldn’t have bring the same mentality with you whenever you’re entering Laos or the rest.

Apapun, Asean Community is establishing and herewith I feel, this second country in Asean that I have visited besides Singapore has opened my mind and perspective to be more grateful in evey aspects of life that I am enduring now, at this very moment of time.

Till we met again, Laos.

Kendurian …

 

Lama sangat tidak mentekedarah durian seperti yang aku buat minggu lepas, macam dalam gambar.

Allahu. Teringin memang sudah lama teringin. Satu macam punya teringin yang hendak melahap durian atau buah-buahan tempatan lain dengan sangat banyaknya dan sehingga boleh ketat perut.

End up itu hari, tidaklah sampai ketat perut pun. Tetapi sampai boleh sendawa kenyang pun, aku sudah bersyukur banyak. Sebab dapat memuaskan tahap keinginan aku yang lama pendam itu.

Al-kisah cerita ada kendurian di pejabat tajaan FAMA dan Bank Rakyat. Memang tidak fikir panjang terus beli kupon RM10 tanpa banyak soal. Hajat di hati memang mahu duduk gah sambil menikmati buah-buahan yang ada especially longan/mata kucing.

Tetapi, itulah .. mungkin niat pelahap itu tidak berapa nak betul sangat, maka sebelum menjadi teruk .. aku hanya berdiri sahaja sambillah menikmati buah-buahan yang ada.

Apapun, kenyang. Puas hati.

Tiada masalah, tiada perkara berbangkit.

Tiada juga demam menyusul selepas dua tiga hari dan standing still walaupun beberapa jam lepas makan, memang panas menyinga dalam badan ini rasanya.

One of the best moment this year to get in touch and closer to other Bernamaians.

Syukur.

Ceritera Mac…(III)

Dah habis jawab tag, dah perelok ‘rumah’ baru ini, semangat memuncak nk bercerita lagi. Yiye!

Hehe..News pun tak bnyk lagi, mood menulis pun awang-awangan lagi, so membebel la jap.

Ceritera Mac bersambung kini…

Ingat lagi tak kebusyan terlampau yg Abby duk khabor tu..? Hehe..ni antaranya. Abby dikurniakan rezeki lebih makanya dapatlah membuat kerja-kerja freelance di Kompleks Kraf bersempena Hari Kraf Kebangsaan.

1st meeting, dua hari sebelum hari pelancaran sebenarnya Abby agak cuak untuk memulakan kerja-kerja freelance. Takut expectation mereka tinggi lebih2 lagi mereka bagitau projek ‘Newsletter’ ni 1st time dibuat di HKK. Hohoho..mmg gugup. Tapi, Abby percaya Abby boleh menulis. Maka ku gagahkan juga bekerja lebih untuk 2 minggu berturut2.

Nak dijadikan cerita, bertindih pula dengan kerja2 di Bernama, bertugas di PWTC waktu itu disebabkan meeting UMNO.

Entah mana datang kekuatan, Abby gigih la membuat 2 keje dlm 1 hari sepanjang 14 hari tu, kecuali beberapa hari yg Abby terpaksa off kerana majlis bertunang tu.

Di Kompleks Kraf, sebenarnya 1 pengalaman baru utk Abby. Bekerja dalam 1 team kecil untuk hasilkan daily newsletter. Timing utk hantar stories dalam 5pm, untuk gambar2 pula jam 2pm. Mmg best! ada co-operation, ada gurau, lawak senda maka tak stress keje. Berbeza sangat lah situasinya dengan keje2 kt Bernama ha..

2805_70779072471_837937471_1598816_3710256_n

Ni lah tempat bilik penerbitan Berita Kraf, kecil tapi meriah dengan tenaga kerja. Dalam gambar PR people, together with photographer, Abg Zurin dan designers, Ucop in the house. Yeay~ Dengan kek tiramisu, yg tak dpt ku rasa..huhu

2805_70790302471_837937471_1598999_7983446_n

Me at the workstation together with akak2 dari PR & Corp Comm Kraftangan. Entah tak tahu nape, we are all can easily talk and share stories  among each other. Like 1 big family.

p/s: I loike myself in green cotton batik la..look wow!haha….

Alamak, gambar newsletter Berita Kraf yg Abby tulis tu takde plak, later will insert k..

2805_70779047471_837937471_1598813_8312160_n

Pendek kata, kerja2 freelance mcm ni mmg bagi freedom pada Abby. Abby berpuas hati dengan gaya penulisan yg Abby gunakan untuk menulis sekitar karnival HKK dan bertemu dengan pelbagai pengusaha kraf is another great, great exposure to me…Terima kasih semua~

Haha..free gift jgn cakap, banyak juga Abby dpt! nanti abby kumpulkan semua, rakamkan gambar then tampal kat sini, kalian tengok sahaja k..

2805_70779042471_837937471_1598812_4661202_n

Thanks to Pn Ruslah, Kak Shina, Fazlin, Rehan, Wan Zakirah, En Azhar, Abg Zurin, Faiz dan Ucop for being great team members for ‘Berita Kraf’ 🙂

Jadual..

Kawan-kawan dan blogger sekalian, dukacita dimaklumkan Abby tidak punya masa untuk membuat keje-keje mengemaskini blog baik di sini mahupun di sini.

ist2_400996-full-schedule

Ini adalah disebabkan kepadatan jadual kerja Abby yang sememangnya tidak dapat dielakkan dan terpaksa mengetepikan hobby feveret ku ini~ huhu

Semak jadual di bawah:

Esok – Liputan Media Kraftangan Malaysia (which means articles must be submitted a week after) + Night shift (the whole day working)

1. 8 Mac – Mid term exam

2. 10 Mac – Bajet Mini by TPM

3. 15 Mac – Reunion KMNS (yiipy, giler tak sabar jupe korang!!)

4. 15 Mac – Deadline for assignment Intro to Comm (so dead!~ halfway written~~~~)

5. 19-22 Mac – Cuti Kecemasan (such a term exist ke untuk tarikh yg lg 2 min….hehehehe)

6. 22 Mac -Tutorial 5 (last tutorial for this semester, also deadline for 2 assignments!!!)

7. 23-29 Mac (straight for a week) – UMNO General Assembly

Dead meat! hehe…giler banyak…giler padat. So packed!Apa lagi description yang sesuai ek?

Yang event2 besar negara tu sah2 la berkaitan dengan kerja2 di pejabat. Bukan Abby sengaja menyibukkan diri ya? hehe..Cepatlah berakhir bulan Mac (wah, boleh plak mcm tu?).

Like somebody said…

You have to change because _ _ _ _ _ _ _ will never change’

Maksud? Maksudnya, Abby banyak URUSAN LAIN YANG PERLU DISELESAIKAN la~!Tak nak la terpacak di sini je, perlu lah bulan itu segera silih berganti. Hehe…thanks to somebody coz mengejutkan Abby dari mimpi 😉

Apapun, moga Abby punya kekuatan untuk melakukan semua di atas dengan jayanyer! 😉

Sudah lama tidak ketemu..

dsc_0506-copy

Salam dan apa khabar semua… Wah, sudah lama tidak ketemu di layar ini ya? Duk asyik dan leka mengupdate layar yang satu lagi…terlupa pula, aku punya tinta yang satu ini untuk dicoretkan selalu..(^_^)

Bagi sesapa yg selalu layari portal yang satu lagi, sudah tentu ikuti perkembangan ku..Tapi, harap maaf ya kalian…Di masa-masa akan datang, akan aku janji untuk ‘update’ kedua-duanya sekali… Terkini, dengan lambakan kerja dan masa yang terhad, agak kalut juga utk coretkan luahan dan pengalaman cerita di blog.

Isu?Paling latest?Tak larat nak dikaborkan..Blogger2 lain pun aktif menulisnya di sana, sini..jadinya…sesekali kenalah ada blog yg lite&easy, lari dari isu-isu semasa..sesekali…tak gitu??

Ok..mulai sekarang juga..azam ku…there will be an image of the day..utk setiap post yg seterusnya nnti. Kadang-kadang gambar itu terkandung 1001 perkataan & citer…& pd masa yg sama, sebenarnya..memudahkan kerja aku utk tidak membebel panjang di blog…hahaha Berjumpa lagi di post seterusnya  

* status sedang blurrr utk sambung semula rencana yang separuh siap…(^_*)