A Visit…

Di suatu pagi Sabtu yang sedikit berkelapangan berbanding hari biasa, kakak dan seantero keluarga kecil decided to just rest easy with our routine and kids, thus ended up to be at this place for half a day there.

img_3966

Ini adalah KinderKaizen, cawangan Bukit Jelutong.

Sejenis mengundang dan menyeru betul tempat ini untuk kakak singgah dan tinjau keadaan dari sejak kali pertama cawangan ini diiklankan. Dan sejenis kakak juga yang sukakan perkara-perkara baru what more that has valueable, interesting point of views (and pictures as well) to be shared, keterujaan untuk berkongsi itu didorong oleh kedatangan kami ke tempat ini.

Mengenali Teacher Najmi, the owner of the BJ branch from this one creche handled by Haikal Outdoor Playgroup di PPAS Shah Alam at that time, I was actually excited to meet her again.

What more knowing her stories from Dr Putri’s updates, I know that the quality in her surely best suit the image or brand of Kinderkaizen BJ.

Undoubtedly, betul.

Graduated from the UK in ECE, sentuhan dan impiannya to championing childhood dizahirkan secara tidak langsung menerusi cawangan premis yang dikelola.

img_3979

The outlet’s layout is superb and very much attractive to grab the attention of whoever kids that come over to this place. In my point of view, kids will get very triggered looking at the place, what more to venture in at every corner of the place.

To me, kepelbagaian sudut yang ada di cawangan ini sebenarnya mencerminkan juga kepelbagaian minat yang ada pada diri anak-anak.

They can be the one who loves books, or arts, or games or adventures thus, keberadaan layout di cawangan Kinderkaizen yang satu ini membolehkan anak-anak menikmati dan mencuba setiap ruang yang ada.

Thumbs up, teacher Najmi and team!

Pada hari yang sama sebenarnya diadakan Open Day for selected KinderKaizen branches.

Justeru banyak jugalah parents yang datang dan bertanya itu dan ini. Ada yang pernah kakak berjumpa dengan segelintir daripadanya ketika Froebel Seminar Series minggu sudah.

img_3969

Tiada tips khusus maha dahsyat yang boleh kakak perincikan di sini, tetapi ada beberapa ciri-ciri yang boleh diutamakan dan diberikan perhatian oleh para ibu bapa sebelum memilih pra-sekolah (tadika) bersesuaian;

(Nota: Kakak senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman bersama anak teruna si II, maka keserasian dan kesesuaian yang dirasakan perlu sahajalah boleh anda ikuti ya?)

1. Utamakan keupayaan dan kecenderungan anak.

  • Maksudnya mudah. Bertanya terus kepada anak sama ada apakah yang dia mahu belajar atau peroleh daripada senarai tadika yang kita ada untuknya. Menyedari sikap ibu bapa yang terkadang  tiada punya pilihan lain tetapi terpaksa ‘bereksperimen’, justeru ya .. anda boleh memilih bagi pihak mereka, TETAPI sentiasa tanya adakah mereka seronok/bahagia/selesa di tadika tersebut. Kemestian yang tidak boleh dipandang ringan.

2. Tiada salahnya memilih tadika yang mengketengahkan pendekatan PLAY-BASED learning untuk kemasukan umur 3/4/5 tahun sekalipun.

  • Perlu diingat bahawa fitrah anak-anak itu bermain. Kalaupun tadika yang anda pilih dan suka, mahupun anak anda pilih dan suka itu TIDAK LANGSUNG BERTERASKAN AKADEMIK, let him/her be and choose. They will learn eventually walaupun berada di tadika yang menggunakan pendekatan sebegini. Percayalah!

3. Lokasi pra-sekolah perlu berdekatan dengan anda/ahli keluarga.

  • Be it you (the parents) atau penjaga, tadika yang dipilih perlulah hampir sekali dengan individu-individu ini. BUKAN dekat dengan lokasi/alamat rumah, semata. To me, perkiraan begitu sedikit silap dan perlu disemak semula, kalau sungguh terpaksa.

4. Once enrolled, berkomunikasilah selalu dengan anak-anak.

  • Komunikasi dua hala sebelum dan selepas enrollment anak-anak ke pra-sekolah, pasti ada bezanya! Get to know their feelings and how far have they coped at the kindy.  It is highlighted sentence there, thus read between lines of the meaning and message, please.

… dan banyak lagi, yang sekiranya ada faktor lain yang perlu diambil kira .. berbuatlah sesuatu demi anak-anak anda.

Terima kasih again, teacher Najmi. For the sharing talks and etc, I wish you and team the very best in shaping our small generations about the value of life and how they should do best with their gifted talents.

img_3963

It’s TOO Much TOO Soon!

Siaran tergendala terlalu banyak for many, many and many unavoidable reasons. Mohon maaf.

Itu sahaja yang mampu kakak luahkan for the long hiccups here.  Jangan ditanya apa dan mengapa, percayalah .. BLOG senantiasa menjadi dambaan pilu kakak untuk jenguk (baca post-post lama la selalunya), apatah lagi mahu kemaskini .. just right on time whenever I feel like doing it.

Tetapi keterbatasan masa dan waktu itu terlalu banyak, hence .. be ready for LOTS and lots of updates here from now on ya.

(Berbaur ugutan sangat! hehehehe excited much?)

On the past few weeks .. keterujaan membawa Imran Imtiyaz, my dearest son to a creche ever since he was discharged from IJN on last July, adalah sangat memuncak .. knowing the fact he’ll be meeting the public and other kids and started to go hyperactive or ‘wild’ again as he always does.

Perasaan berdebar dan was-was yang tidak pernah tenteram itu sentiasa ada dalam diri kakak ini sungguhpun 3 bulan dah berlalu dan tiada ketampakan yang tidak elok pernah ditunjukkan anak teruna ever since his open heart surgery itu.

Alhamdulilah (big time) for that, sebenarnya.

img_3433

To be honest, I am in love with this poster for its best picture captured there as well as for its design. Sejenis powerful yang macam mana entah. Schematic and attracting habis! (to me who really knows how to value designs, yang gempak disebabkan alasan yang jelas lagi nyata; kakak sejenis tidak pandai melukis .. that’s for sure bahahahaha)

Yes, we both went for this event. At it was my first time, stepped into KLMUC building. Awed by the ambience sebab yeah .. terfikir bila lagi boleh menjadi pelajar semula itu memang selalu sangat bermain-main di benak hati kakak ini.

Back to the event, maaf .. terlalu banyak interruptions kan?!

Seminar yang sebenarnya perlu direbut peluang menghadirinya oleh ramai ibu bapa di luar sana, tetapi sayang seribu kali sayang .. tidak semua betul-betul bersedia atau mungkin juga tinggi rasa ketidaksedarannya untuk ambil tahu apatah lagi berbuat sesuatu mengenainya … betul?

img_3572

Di Malaysia hari ini (I believe seantero dunia pun), situasinya sudah terlalu jauh berbeza.

Ya betul, kita hari ini adalah generasi yang terdidik dengan sistem yang sama yet still doing well now dalam segala segi.

Tetapi dalam konteks hari ini, kesan dan akibat kepada generasi Y or even Alpha dan seterusnya … implikasi dan kaedah tidak lagi boleh sama, dan perubahan di dalam sistem pendidikan pada hari ini juga sewajarnya PERLU seiring dengan perubahan trend di kalangan anak-anak.

It’s very too much too soon;

  1. … Kalau sehinggakan anak itu sudah memberontak atau kemurungan untuk melakukan apapun yang bukan minatnya.
  2. … Kalau sehinggakan anak itu sudah seperti robot, ikut dan buta-buta menerima apa jua arahan dan kehendak kita, si ibu bapa.
  3. … Kalau sehinggakan anak itu menzahirkan ketidaksediaannya untuk belajar (atau yang bukan minatnya), tetapi apa yang ibu bapa buat adalah terus mencuba dan mencuba, tanpa kalah … ??
  4.  … dan banyak situasi-situasi lain yang menjurus kepada creating the unhappy child of yours. Faham situasinya?

img_3578

Throughout that one whole day seminar, mesej yang ingin disampaikan oleh panelis pada hari berkenaan adalah sangat MUDAH. Literally, too easy to understand (kalau terbukalah minda dan hati anda untuk menerima apa yang disampaikan pada hari itu).

Apapun kaedah dan pendekatan yang mahu diterapkan terhadap anak-anak anda pada hari ini, pastikan … KEBAHAGIAAN dan KESEDIAAN mereka dalam menerima apapun bentuk pendidikan yang anda mahu berikan diambil kira 100 peratus dahulu sebelum mengimplementasikannya ke atas mereka.

I’ve said it clearly and using a very simplest term, of course.

Sebab utama juga … adalah ibu bapa harini mempunyai kepelbagaian latar belakang yang undoubtedly credible enough to give their very best for the children’s sake.

But in ‘assessing’ your children’s happiness, do you think you’re good at interpreting them?

Fikirkan.

Ilmu keibubapaan itu terlalu luas. Aspek penerimaan kritikan dan perubahan baru (like what KinderKaizen is doing currently to championing childhood by doing play-based learning) di kalangan ibu bapa di Malaysia hari ini juga adalah salah satu penyumbang lain yang menjadikan misi mengutamakan kebahagiaan anak itu kadang-kadang terabai.

Justeru .. there, up above .. saya sudah menyatakan apa yang saya rasa terbuku, dan rumusan paling mudah boleh diuar-uarkan kepada umum di luar sana.

It’s very too much, kalau;

  1. .. daripada kajian yang dibuat, hanya 2 sahaja indikator untuk faktor kebahagiaan anak dalam memilih pra-sekolah bersesuaian. Berbanding 28 indikator yang lain, semuanya menjurus kepada kecemerlangan akademik (academic success), prospektus/falsafah sekolah dan lain-lain.
  2. .. sekiranya perkembangan kognitif otak (10%) ditekan habis-habisan sedangkan 90% lain bahagian otak ditolak tepi perkembangannya, sungguhpun (that 90%) should be given priority at the first six years’ life of a kid?

I would love to quote my son’s case for example.

He loves to play. Terpaling dan teramat suka. Playful, hyperactive kid .. you name them. He really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he turned out to be really matured (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

But, he really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he can turned out to be a really matured boy (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

In his case yang saya sendiri rasakan he’s somehow a year lagging from his peers, KinderKaizen terlalu banyak mengubah dia.

Walaupun demikian, perasaan untuk mencuba dan melihat keupayaan anak yang lain tetap ada dalam diri kakak ini. Being typical Asian mother (like I’ve always said), cuba juga lihat kalau-kalau ada ruang akademik yang dia boleh terima dan get blend into it.

Surprisingly, he can! He really can … if only, he’s ready and happy to learn which eventually I could sense he has achieved or learned really well from what teachers or friends in KinderKaizen have taught him.

See!

Ingat, anak-anak zaman hari ini .. bukan setakat fizikal dan mentalnya sahaja kita perlu tackle dan kenal, tetapi EMOSInya juga adalah perkara terutama yang perlu diberikan perhatian sama rata.

Di Malaysia, saya kurang pasti kalau ini pernah terjadi. Di Singapura (lihat di bawah), sudah.

You want it to happen to your own child?

img_3594

Please, fikir-fikirkan semua.

More to come on this issue here, on my blog.

Please continue to support and embrace this kind of approach and message for your children’s sake.

Sekian,

Ibu Prihatin yang Selalu Mencuba Mengajak.

‘Pearl’ Beyond Tomorrow…

Kalau ditanya samada aku minat permata atau tidak, jawapannya adalah “Ya, tidak minat,”.

Sangat-sangat tidak berminat tahap, boleh-jalan-dan-mata-boleh-tutup-sebelah-lah, ya!

Tetapi, Permata yang ini, adalah berkecuali. Sangat-sangat berkecuali.

image

The reason why I’m in love with this kind of PERMATA is because it evolves around the world and issues of childhood and surely, the children of this country.

Jadi, there’s always concrete reason why I fall in love with this effort, what more of its initiatives yang sekarang ini sudah mencakupi 7 areas of early childhood, which are Permata Negara, Permata Pintar, Permata Seni, Permata Insan, Permata Kurnia, Perkasa Remaja dan Permata Children’s Hospital.

 7 areas of ECE; sebenarnya terlalu banyak ruang lingkup, but .. suatu nikmat yang perlu rakyat Malaysia syukuri juga that at least we have such initiatives provided in the country.

Bersyukur, kerana disebabkan ada insan yang peka, ada manusia yang prihatin, ada manusia yang bijak pandai dan jujurnya diharapkan, ada yang ikhlas ingin melihat Malaysia maju kerana berani ‘melabur’ untuk anak-anak ini yang saling tidak tumpah bernilainya seperti ‘permata’.

image

Kanak-kanak ‘product’ PERMATA yang cukup saya kagumi. Sebagai seorang pencinta seni yang kaya dengan ciri ketimuran, persembahan pembukaan PIC2016 baru-baru ini cukup buat aku meremang bulu roma menyaksikan setiap seorang daripada mereka menzahirkan mimik serta kebolehan menari dan mengikut alunan muzik. Impressed, truly!

Dalam pada kesyukuran yang kita boleh panjatkan itu, sebenarnya tidaklah mencukupi untuk kita boleh mendabik dada dan bermegah dengan kelebihan yang ada.

PERMATA, kehadirannya muncul di kala negara terdesak dan mendesak akan keterampilannya.

Dalam pada Malaysia sedang gah dan giat mengejar arus pembangunan dan daya saing setanding negara-negara luar, PERMATA dilihat sebagai satu medium yang memangkinkan generasi anak-anak hari ini dapat dipersiapkan secara khusus demi kerana kelangsungan negara yang mahu mencapai status maju.

I haven’t gone into details of any PERMATA’s initiatives’ blueprints because in them, (I believe) laid a lot of information, measures and methods that will be implemented so that the future of those selected Permata children are guaranteed, along with the objectives.

Which is yang mana telah dikenalpasti bakat dan potensinya itu akan dipelihara dan dididik sebaiknya untuk target tertentu, which generally preparing them for a better path and future specifically.

Tetapi, hasil dari pemerhatian marhaen saya .. ECE di Malaysia ini belum mencakupi secara meluas.

Masih ada yang lompong, ‘berlubang’ dan tidak secara menyeluruh, tentunya.

I would love to refer you to this quote I wrote on an article that mentioned:

“Malaysia can begin implementing the 15-hour-per-week of free ECEC place policy and improve it on that yearly,” said Edward Melhuish, Professor of Human Development from the University of Oxford.

This professor said to me when he is asked to comment what Malaysia could do to utilise the ECEC sector for the country’s growth.

[Please find the full article here: http://www.beritadaily.com/news/2016-07-23/47144/longterm-benefits-to-good-early-childhood-education]

IMG_9896

From that quote above, ada pernah terfikir that one day our lovely land could offer such privilege to our children for a better tomorrow?

So that each and every single children born in Malaysia including the origins (orang Asli), those who live in the rural area, the poor, the underprivileged, the special needs …. could be able to attend schools, and learn like those who afford to and capable of getting the best education benefits for them?!

… if only this area is been taken necessary actions, empowered and applied to our education system, then I will be more than happy to say Permata has done more than it should.

Free ECEC, sounds a little bit impossible .. it seems. For now. In the country.

Betul?

But it’s going to be really MAJOR sebab that free ECEC for kids 3 years above sebenarnya adalah terpaling damba diwujudkan dalam negara kita, untuk setiap seorang anak itu. Kenapa? Sebab-sebab berikut:

  1. Tidak semua ibu bapa itu ‘celik’ atau secara kasarnya prihatin enough that 3 years and above are such critical years for a child’s growth and development, physically, mentally & emotionally. Ada penekanan perkataan di situ, tolong fahamkan maksudnya secara total.
  2. Dari sudut kesediaan untuk melabur (what more financially-ready) terhadap pendidikan anak-anak di peringkat usia kritikal (bawah 4 tahun, in general even) terlalu dipandang ringan. Not all, but most of them. Setuju? Ini belum diambil kira soal kemampuan ibu bapa secara kewangan ya.
  3. Ini belum lagi soal cara pemikiran atau tahap intelektualiti pasangan ibu bapa (or any of them) dalam menerima segala bentuk perubahan anjakan paradigma dalam sistem pendidikan sedia ada. Bahasa mudahnya; (Situasi 1) “We need to expose him with those flash cards/books, not only toys, clay etc. They need to learn so that he’ll catch up with the rest,”. (Situasi 2) “Why is this boy only play all day. Doesn’t he supposed to learn and get to speak few words by this age?” …. dan banyak lagi situasi lain yang sebenarnya pusing balik cerita, TIPIKAL sangatlah hai pemikiran begini kalau masih wujud lagi di zaman era hari ini.
  4. …. dan banyak lagi alasan-alasan enteng dan prejudis yang tidak pernah berkesudahan kalau Abby dah mula buka cerita bahahahahaha.

Tipikal tentang umur, jantina, keupayaan yang pelbagai (multiple intelligences) dan judgemental bahawa ‘budak pandai baca buku sahaja boleh ‘hidup’ atas dunia ini!’ sebenarnya sudah terlalu basi untuk dijadikan bahan debat hari ini.

Kena belajar buka tingkap sedikit, tuan puan. Anda beruntung punya anak cukup sifat, dan bukan dalam kategori ‘special needs’. Anda tahu apa pula cabarannya kalau dikurniakan ‘permata’ bernilai begitu? MasyaAllah. Seronok! Ambillah tahu.

Again, ECEC isn’t just the world for kids to explore for free, but also for them to value life for their own secured future.

Mereka perlu bersedia secara fizikal, mental dan teramat penting, secara EMOSInya jitu .. barulah they’re perfectly raised and ready to face whatever challenges upon them.

ECEC shouldn’t be a burden, but it should be the most treasured asset to a country.

Let’s hope and pray that one day, Malaysia can do what UK is doing now. In ECEC.

PERMATA dah OK. Cuma kena lebih OK, alright?

image

Masih ingat post IG saya di atas? Curious about the ‘hazardous’ part? Let me write in short here:

  1. It was an international conference with good, excellent line of speakers and research presentations. But event management-wise, it was not properly arranged. Most probably, due to (too) many of Permata initiatives in one single conference. This year’s conference is somehow different from 2014 forum that concentrated only on Autism, SOLELY. That year was a GOOD one and more focus! This aspect highly needs attention by the organiser, so, please.
  2. Venue. Havoc. Messed up. I don’t really like the venue to ‘handle’ such big audience like this one.
  3. This time around, the First Lady of African countries were the VVIPs throughout the event. Didn’t really manage to get them to speak (for me to interview them either) because of communication barrier (the language somehow). Suatu kerugian sebenarnya cause we might know and get to know ECEC in their countries.
  4. Organiser; carca marba. Not media-friendly. Sorry.

Sekian,

#luahanrasadotfm #ibuprihatin

1H 2016

Pejam celik, pejam celik …

(Wait, too cliche to start with something that has been repeated too many times)

Thus, let me begin with …

We’re about to enter the first half of the year.

(Yes!)

It also indicates that we’ve another 6 months more to accomplish whatever targets that we’ve set the bar and points to achieve by end of this year.

I’m also included, in this regard and therefore amongst those is the development that I wish my son, Imran Imtiyaz could potentially do at his biological ability and year of birth (because these two have always been the factors for me to study his pattern and preferences).

And for this purpose, KinderKaizen has apparently become the first to come out with their approach and as always, I’m anticipated by all of their programmes and activities that very much likeable by my boy!

image

Yesterday (May 22), was a Parents-Teachers’ Meeting Day for Phonics Learning class. As you may aware, II has been attending the class consistently every Saturday ever since it’s launched back in January.

This is an awaiting event for me, cause I have been always asking and curious about his progress on learning phonics.

Since I’m alone with the kids from the beginning till the end of the session, to be honest, I was too knackered entertaining my kids’ ‘aggressiveness’ at the play centre but overjoyed knowing II has actually done some impressive progress as what I’ve expected from him.

image

image

‘Expected’ di dalam konteks ayat di atas kedengaran sangat tipikal for an Asian mother like me to have always such expectation in mind. Not just one, maybe tremendous number of them. Erk.

I am an Asian woman (obviously), a Malaysian mother in fact .. thus inilah yang sebenarnya mentaliti klise yang berkali-kali aku juga selalu mengingatkan diri to be as cool as I can be, towards my children’s growth milestone.

Sedangkan dalam konsep KinderKaizen itu sendiri juga ada memberitahu that we couldn’t really expect atau menjangka apapun jua perkembangan anak-anak ini boleh memenuhi syarat yang sudah kita (the parents) tetapkan untuk mereka.

In this case, rest easy, parents! Rest easy, jugak kau Abby oit!

What makes me too comfortable with KinderKaizen concept and team members is that their consistency in educating the parents over and over again, selagi berkesempatan dan berpeluang!.

image

Though I’ve attended few of their parenting classes before, another session with them last Saturday wouldn’t cost any harm for me to get refreshed.

Dan buat pertama kalinya juga, Nawal terpaksa ditinggalkan bersama KinderKaizen teachers yang ada, while I went to the upper level to attend the briefing.

Pertama kali juga rasa impressed, teruja dengan anak sekecil itu mampu bawa diri macam burung yang dilepaskan bebas dari sarang sahaja gayanya ha! KinderKaizen is definitely born for a precious child like Nawal Najah too, wehoooooooooooooooo!

image

In short, I am satisfied with II’s first half, as well as mine in the working field. The first half that is super blessed with small achievements that last thousands of memories for us to remember.

Now, II is having his assessment week at his Little Caliph kindy. There’ll be one day exactly the same like we had last Saturday.

But hey, who really cares?

II has already impressed me, enough! Hiks!

image

Weekend Bertiga …

 

IMG_5690

My children.

 

Sejak beberapa bulan yang lalu (almost 5 months now), hidup kami berempat beranak memang sudah menjadi tiga, at most days and weeks.

Minggu silih berganti memang penat bukan kepalang yang aku rasa. Yet, aku tetap rasa I don’t do my very best to the two apples of my eyes. Tetaplah rasa tidak sesempurna kejadian aku ini sebagai Ibu kepada mereka berdua, dalam segala segi dek kerana HANYA dapat meluangkan masa bertiga bila hujung minggu menjelma.

Dan bila hanya hujung minggu itu sahajalah waktunya untuk aku berehat, memang silap besar untuk diri ini memasang angan-angan tinggi dapat menikmati hari cuti semahunya.

Itulah aku, sekarang.

Still, I went through it and will continuously facing those days with open, big heart like normal.

Biasalah, dugaan manusia itu kan ada bahagiannya masing-masing. It happens to me too!

IMG_5800

I’m in love with this neighbourhood!

Cuma mulai beberapa minggu kebelakangan ini, rutin kami jadi berjadual pula, which is more preferable sebab lagi mudah aku mengatur hidup.

Sabtu pagi, adalah paginya kami, aku II dan NN berada separuh hari di Bandar Seri Damansara. Tempat di mana KinderKaizen berada. I’ve signed up for II to attend that weekly Phonics learning session with the centre and therefore our Saturday mornings at this particular area are no longer absurd for the three of us.

Makanya, selalunya juga cuti rehat sebenar-benar-rehat-tidak-keluar-rumah-langsung hanyalah pada Ahad sahaja. Get me?

Hahahaha marah acah-acah saja. Dan bila mana Sabtu yang punya kelas ini, end up masa 2 jam lebih adalah antara aku dan Nawal berdua sahaja. Lokasi; berbeza-beza ikut mood dan keberadaan anak daraku. Selalunya end up seperti di situasi gambar bawah sahaja;

IMG_5803

Santapan pagi berdua beranak hanya di dalam kereta sahaja. Demi kerana keselamatan, selalunya. Berkorban sedikitlah kesenangan itu demi kerana aspek ini.

Bila mana akan berhabisan masa begini dengan salah seorang anak, adakala perasaan ‘insecure’itu memang ada. Nowadays, we can never know what awaits us. Tawakal sahajalah selalu aku bersama anak-anak dalam apa jua dan di mana sahaja kami berada.

Selalunya juga, santapan anak-anak aku sentiasa sediakan siap-siap dari rumah. Asalkan ianya roti, cereals, pisang (or any other easy snacks or fruits), yogurt and many other yang sesuai, memang akan jadi bekalan aku dan NN sementara menantikan si II habis kelas.

Alhamdulilah, both chidlren are cooperating well so far and I don’t argue and complaint much.

Cuma terkadang, bila penat itu menguasai .. Well, aku juga Ibu biasa. Sedaya upaya, cuba juga kumpul segenap kekuatan dan kawal diri, dan mencari-cari juga some ‘me-time’ supaya tidak terlalu sangat rasa stress dan penat itu.

Dan macam biasa, at most of the times, memang drama-drama Korea sahajalah teman sejati hehehehehehehe. Merasa terhibur dan happy sendiri, lalu membuat review sebagai terapi.

IMG_5806

IMG_5843

IMG_5836

NBVU2204

Dan dalam pada keadaan ini, jauh di sudut hari .. I have always prayed that everything will go smooth and easy for the three of us.

Sedikit sebanyak keringat dan tangan yang dihulurkan oleh teman rapat adalah terpaling aku hargai waktu ini. Sungguhpun, memang selalunya berat hati ini untuk hubungi atau come up with a suggestion to hangout with them, together with my kids .. tetapi Alhamdulilah, for some times and days, mereka inilah banyak membantu dan menceriakan kedua-dua anak-anakku.

Thank you girls!

Speaking of both child I have here, II has made a tremendous milestone in reading. He’s coping well with the classes which you-know-it’s-not-an-easy-Saturday-morning-for-me. NN juga sudah boleh berjalan which I was worried to tears juga sebelum ini (the imbalance hormones I have is like ….).

That’s all, up to April 2016.

More prosperous months to come, insyaAllah.

KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo