… Mini France in KL.

I have never been to this area, ever before. Never imagined myself to step my foot into this area or nearby, since this is not the place for me. Not meant for me, I could say in short.

But the whole idea of writing this piece is to actually tells everyone that I found this unordinary thing as interesting as it could be one day, planned by that personnel-in charge of the place.

The Zongshan Building at Kampung Attap, is the name of the place.

The lovely story of this is also on how creative some Malaysians are in turning this old place to a hipster kinda place, with many potential attractive shops within a single block of the building.

Al-kisah cerita, sebenarnya kakak terjebak dengan kejadian ini sebab diminta buat liputan mengenai perasmian Institut Pondok Perancis, a Malaysia-based France research centre in the city centre.

Walaupun kejadian berlaku hanyalah sehari sebelum Ramadan, kemalasan tahap dewa memang memuncak betul waktu itu .. melangkah jua kaki dan tangan memandu ke tempat berkenaan dengan fikiran terbuka dan juga berlapang dada.

The front look of Zongshan building at Kampung Attap, here.

The main signboard

Datang awal dan bermulalah kakak menjelajah kawasan.

Snap here and there is a must. Memang sekarang, ke mana sahaja pergi .. kepala otak sudah ada mindset abadi tertanam akan snap whatever potential good shots that can be utilised later on.

From the picture above, tertanya-tanya jugalah; “Has everything set up? Looks like it but seems not like it, either”.

Bila berkesempatan dapat tinjau-tinjau pula keadaan di dalam bangunan yang sepertinya baru dicat itu, handphone kamera terus berfungsi tanpa segan silu.

.. dan ya, memang ada such outlets seperti tertera di papan tanda depan pintu masuk tadi.

Such a cool place and very newly-revived!

Bila berborak dengan those who were there, especially in that mini comfort coffee house called @piupiupiu.kl, the place where attendees of the event are welcomed to have their cup of coffee on that day, this Zongshan building will soon booming to be known as best spot for youngsters to hang out and do many other cool activities or gatherings.

Dari pemerhatian mata kasar kakak yang melihat, keseluruhan bangunan yang sepertinya baru dibersihkan dan dicat serba putih memang bawa satu aura yang baru, tetapi belum lagi sepenuhnya ‘berwajah baru’ sebab masih lagi dalam proses pembinaan semula.

I am loving this shot and corner too much. Processed with VSCO with hb1 preset

From the inside of @piupiupiu.kl corner

There is an art place too in the building

The leisure and pleasure

Starting to love the ambience deeply, tangan mulalah galak merakam gambar. Because the place is very much hipster like that, I found that for every single thing displayed within the building was also cool enough to be featured here.

So as the main agenda I was there is to report on the event, I met few acquaintances from the embassy and chat as usual. Observing everything that I think sufficient for my news write-up, I rest easy knowing that it’s going to be an easy feel-good story only after all.

From my very own perspective, terfikir satu hal yang sukalah akal ini hendak berfungsi macam gaya seorang reporter. This place where Zongshan building located is not even popular and known as top, must-visit place when you’re in Kuala Lumpur.

But this bunch of foreigners and few creative Malaysians successfully found this place and decided to make it even a place where people can gather and build up networks, to do research.

Dalam erti kata lain, kakak yang asal sejati orang Kuala Lumpur pun tidaklah pula tahu kewujudan tempat ini .. what more to discover this place and has the desire to revive it to a fun place. But these people DID! Malu sekejapan rasanya.

Dan pertemuan lain pada hari itu ketika majlis perasmian Institut Pondok Perancis ini sebenarnya sejenis an eye opener juga.

Malaysians who have resided in France, learnt and worked in the famous-romantic city .. kesemuanya berkumpul dengan satu niat yang murni iaitu to explore more potential areas that haven’t been publicised yet as research subjects.

The integration is now taking place as this Pondok will definitely support their main research centre in Bangkok called IRASEC.

The bunch of people who believes Malaysia-France relation could brings more positivity to the world

Menariknya yang lain adalah orang perseorangan yang kakak jumpa hari itu semuanya menceritakan kelebihan-kelebihan Malaysia di mata orang Perancis. Begitu juga sebaliknya, in which I find it hard nowadays to even hear one good thing about Malaysia, spoken by even the Malaysians.

Daripada subject matter that touches on how good Malaysia’s Islamic finance is sehinggalah kepada kesederhanaan dan harmoninya kehidupan masyarakat Islam di Perancis itu bagaimana gambarannya sebenar, kakak rasa terpanggil sangat untuk hangout with these people for more good writeups in the future.

Sejenis mudah terinspirasi memang begini!

Kalau betul dan jujur keluar daripada mulut mereka ini, why not?!

That’s about Zongshan building and its stories in one single day.

Semoga ada manfaat lain yang kakak boleh hebahkan kepada umum on how beauty positivity can do to you.

.. dan sebenarnya menzahirkan kecintaan terhadap pekerjaan hakiki yang kakak buat sehari-hari juga, semakin susah hendak diperakui oleh diri sendiri yang bekerja nieh ha. Thus this kind of assignment with good, honest feelings I felt on that day adalah sejenis dambaan yang terlalu terabai, dan perlu ada kebangkitan semula.

Begitu teruk sekali adjektif yang kakak gunakan itu eh?

Geng #mudahterhibur memang begini!

I am sure that I will definitely coming back to this cool place, with friends of mine. Geng #kopimengopi kenalah dibawa bersama!

A gift that I admire most whenever attended any assignments.

Sapporo & Ceritanya …

Sapporo menjanjikan anda suatu pemandangan yang jauh dari kesibukan kota, apapun bangunan pencakar langit dan terpaling epik, kemeriahan bunyi hon kereta di sana sini (macam di kebanyakan negara yang boleh anda fikirkan).

Like seriously.

Sedangkan di Tokyo yang metropolis itu pun almost impossible untuk mendengar sebarang honking sound, (kecuali ambulance atau kereta peronda polis) .. Sapporo sudah tentu, jauh sekali.

Dalam bahasa mudahnya, I could describe the place is like a remote state or town in Malaysia. Like Bangi or Shah Alam or maybe Ipoh and Kluang in Johor (except for the honking part, still).

Dan di bandar kecil nan permai inilah, berlakunya pertemuan kakak dengan keluarga angkat berpangkalkan nama keluarganya, Ito.

Masa merakam gambar ini, Ottosan perhati sahaja kakak. Alih-alih dia tanya, “rupanya .. ini cara wartawan bekerja ya?” Erk. Senyum lebar.

Ito’s family is a very beautiful family. I love everything about this family. For what I wanted to hear, witness and experience so much from a Japanese family, I think Ito’s family has had given me the best general idea about how Japanese is in their country and their own household, also indirectly fulfilled my wishlist, that I was hoping to know right after I was assigned for this trip.

Kerukunan dan keharmonian hidup seisi keluarga pasangan Atsushi dan Tomoko bersama-sama dua cahaya mata mereka ini memang terlalu banyak memberikan nilai positif kepada kakak di sepanjang momen berada bersama mereka di sana sampailah ke hari ini.

Kenapa positif?! 

Here’s to many many stories.

Malam pertama kami menjejakkan kaki ke rumah keluarga ini, jam sudah menunjukkan hampir 9 malam. 9 malam di sana ibarat sudah 5 jam lamanya melepasi waktu malam (sebab di sana gelap sekitar 4.30 petang).

Mata jangan ditanya, memang sudah memberat ajak pejam. Ditambah pula dengan kulit yang mengering teruk, memang mengundang 1001 rasa ketidakselesaan pada diri, tidak kurang juga rasa self-esteem yang terpaling dalam dirasakan berada di negara orang. Sigh.

Terpaling dinantikan sebenarnya malam itu .. adalah santapan makan malam! (Sorry cause I’m being too honest here). Sebab memang teramat lapar tahap dewa sebab the last time we ate on that day hanyalah during lunch time.

Okkasan (mother in Japanese) kakak yang sememangnya surirumah sepenuh masa rupanya dah lama menyediakan hidangan sebelum keluar rumah petang itu. Jeng jeng jeng.

Menu yang terpaling membuka selera walau kelihatannya ada-ada sahaja. Sangat menepati keinginan ‘halal’ yang kakak inginkan dan sejujurnya, my Okkasan is a very good cook! I’m a happy foster child on that night! hehehehehe

Semua yang berada di meja makan malam itu, memang disediakan portion yang sebegini setiap seorang. Untuk Kai & Mii juga, cuma kelainan hanya pada minuman di mana teh atau kopi for the adults and Yakult drink for the kids.

Sakan kami berborak tentang banyak hal malam itu. Okkasan kakak ini, tak dimamah dek usia sebenarnya and I can never guess her age. Sangat perahsia.

Berpengalaman bekerja di di New Zealand beberapa tahun serta merupakan graduan dalam Literasi Bahasa Inggeris nampaknya membuatkan wanita ini lebih fasih berbahasa Inggeris, berbanding Ottosan (father in Japanese). We were yet to meet the Ottosan during our chatting session at that time since he’ll be home late from work, jelasnya si isteri kepada kakak.

Cuba teka jam berapa suaminya pulang? 12.30pm!

Menerusi perbualan pada malam itu, Okkasan memberitahu bahawa seisi keluarganya pernah sampai juga ke Bali, Indonesia untuk bercuti. All of them are aware about Malaysia but yet to plan and come here, even once.

To our surprise, Okkasan (also) was quite impressed to know that many Japanese products, shopping outlets and even winter outerwear & accessories are widely sold and made available in Malaysia.

… dan mengetahui hal yang satu ini, buat kakak terfikir akan banyak hipotesis dan kemungkinan sebab musabab apa dan mengapa ada penduduk dunia lain yang belum pernah lagi sampai ke Malaysia (as in this case Japan and Malaysia are sharing the same continent, maka tidaklah menjadi hal untuk kami saling mengunjungi negara masing-masing dari segi jarak dan jurang masa).

Mungkin juga sebab .. ada aktiviti yang mereka gemar lakukan, tiada dan sukar untuk dilakukan di Malaysia. Mungkin. Contohnya mereka sukakan ski, tetapi Malaysia bukannya negara empat musim pun. Mungkin juga …

Tetapi … hipotesis yang enteng lagi dangkal ini ternyata benar dan mampu mengubah persepsi mereka apabila ….

****

Waktu ini, kakak sengaja tidak tunjuk skill hebat guna chopstick lagi depan mereka. Tekun dan tenang sekali adik-adik kakak mengajar dan mengajak mencuba bersama that chopstick game. Susah juga nak kepit benda cinonet tu. Sekali bila kakak tunjuk kehebatan, Ottosan pun terkejut, “Woa, you’re good at using it” .. di kala tengok kakak guna untuk makan udon & kepelbagaian tempura yang ada. Ngeh!

One of the games we played on the night we first met Kai and Mi. Kebanyakannya German-based educational toys yang mahir sekali budak berdua nieh main. Gigih juga mengajar kami cara bermain (walau dalam keadaan terpaksa guna bahasa isyarat & sepatah dua sahaja perkataan bahasa Inggeris)

Perwatakan kedua-kedua adik kakak si Kai dan Mii ini sebenarnya cukup saling melengkapi each other.

Kakak yang sememangnya musykil untuk tahu banyak hal mengenai sektor pendidikan di Jepun terutama sistem pendidikan awal kanak-kanak mereka, sememangnya setia memerhatikan keletah kedua-dua mereka dan menafsir dari sudut pandangan dan intellektual yang ada (cet!).

Dalam pada masa yang sama, Okkasan turut memberikan maklumat yang memadai untuk kakak hadam dan membuat kesimpulan bahawa;

Ibu bapa di Jepun juga ada yang berpendirian tegas dan konsisten bila mana anak-anak sudah mulai mencecah usia first high-school, tetapi bukan di peringkat ECE mereka.

[Tegas dalam konteks ini is more to book-exam-oriented.]

Maka, tidak mustahillah Kai dan Mii kelihatan seperti dua individu yang matang dan  pandai ‘membawa diri’ bila berhadapan dengan mereka yang lebih dewasa.

Sifat keanak-anakan yang fragile dan manja itu juga ada, dan tiada sedikitpun riak wajah mereka yang menampakkan ketidakselesaan bila berkomunikasi dengan ibu bapa.

They’re being themselves, as the real kids, they’re supposed to be!

Patuh dan taat itu juga suatu kemestian yang mereka tunjuk di dalam rumah, terutamanya dalam usaha meraikan tetamu luar macam kami.

Sebab kenapa?

I truly believe sebab asas mereka dalam tempoh ECE itu cukup memadai, bebas, terpelihara daripada asakan yang boleh mendera fizikal, rohani apatah lagi emosi mereka.

.. dan di dalam insitusi kekeluargaan keluarga Ito yang kakak jumpa ini, banyak lagi cerita-cerita kemanusiaan (humanity) lain yang Kai & Mii tunjukkan kepada kakak sebagai anak-anak yang jauh matang cerdik dan tinggi keprihatinan siviknya terhadap orang perseorangan di sekeliling dan persekitaran mereka.

I’m so gonna let these two kids meet their Malaysian brother & sister (my kids)!

Kisah Sejuk Lagi (3) …

‘White Sapporo’ adalah nama jolokan yang diberi untuk daerah ini setiap kali musim sejuk tiba.

Bertolak pula ke utara kepulauan Jepun, wilayah Hokkaido yang terkenal kerana kawasan pergunungan dan iklimnya sehinggakan mampu menjadi acara sukan musim sejuk bertaraf dunia … sememangnya sebuah pengalaman yang menjanjikan kelainan kalau anda betul-betul berpeluang menjejakkan kaki ke tanah ini.

Tengok sahaja dalam TV pun belum tentu menjanjikan apa-apa, kata orang. Disclaimer: Youtube dan banyak lagi travel blogs yang lain. Ngeh.

Maka, berangkatlah kami ke utara nun sana selepas dua hari di Tokyo.

Perjalanan domestik kira-kira satu setengah jam ke sana benar-benar lancar and it must be one of many lucky days for all of us on that day sebab dapat ke sana dengan jalan udara. Marhaen lain ke sana mungkin akan memikirkan banyak hal untuk soal pengangkutan, tetapi kami tidak.

Thank you JICE. Thank you big time to the Japanese government for this planning.

Di dalam pesawat, dalam pada mata hampir terlelap .. kakak dikejutkan hanya kerana semata-mata pemandangan ini. Marah (sikiiitlah) pada mulanya sebab mengantuk barai bangun awal pagi bersiap hendak ke airport, tetapi … sedikit berbaloi juga kekdahnya.

Mount Fuji, yang mampu diambil dari kejauhan.

Kelihatan dan memang sangat mustahil untuk kami sampai dan capai gunung kebanggaan kesemua rakyat Jepun untuk trip kali ini. Maka, sekeping gambar ini mencukupi sebagai tanda kenang-kenangan kakak untuk melihatnya dalam jarak yang terbaik ini.

Keterujaan tengok saujana mata sendiri yang memandang hanya putih dan tiada lain yang putih, melainkan yang putih-putih belaka sahaja itu adalah …. NIKMAT, sebaik sahaja mendarat. Syukur menadah tangan kerana tercapai juga hasrat nak jejak kaki ke sini.

****

Sampai sahaja di bumi Sapporo, perut berbunyi teruk dan tibalah masanya menjamah makanan tengahari.

Bercerita soal makanan, here’s a snippet. Or maybe the general idea of what we consumed for more than a week there.

Sejenis sedap sebab terlalu lapar dek kerana perjalanan yang jauh dan tidak tahan menahan sejuk. Soupy like this is my all time favourite, somehow.

To me, apa yang terhidang sebenarnya sudah cukup baik untuk dihadam. For a week, I ate clean and that was wonderful enough, truly. Kenyang terjamin, sungguhpun tiadalah kelazatan ketara yang boleh dikhabarkan beriya di sini.

Cuma … senario yang sama dialami ketika di Laos, begitulah juga keadaan yang sama berulang di negara serba canggih ini.

Kefahaman mengenai halal mengikut garis panduan agama masih ala kadar. Kalau dah begini rupanya, mengetahui jurang yang besar (either economy, social etc) di antara Laos dan Japan pun … there’s no doubt that the knowledge about Islam pun hanya so-so sahaja (eh, macam tiada kena-mengena pula).

Hanya setakat di permukaan sehinggakan sampai satu tahap boleh mendatangkan kekeliruan (dan sedikit amarah jugalah sebab musim sejuk yang teramat sejuk ini senang sangat mengganggu-gugat keimanan perut apatah lagi buat rakyat Malaysia yang rujinya adalah …… !).

Mungkin juga sebab kami mengharapkan banyak sumber laut yang boleh kami hadam untuk santapan, tetapi sebaliknya .. setiap masa, hanya sayur-sayuran juga menjadi pilihan utama penganjur untuk menu makanan kami.

Kecewa sedikit, but afterall .. PERCAYALAH, once, mereka ini jelas dan betul-betul tahu mengenai definesi halal yang sebenar, am sure they’ll feel and think that actually the issue is not as heavy & difficult as they thought! Cause Japanese really has critical minds, you know.

Apapun, kakak was generally happy with the food sepanjang berada di sana, terutama sekali bila berada di rumah keluarga angkat baharu!

Please stay tune for more stories on that part, okay?

Pasta bendi merupakan menu makanan pertama yang kami makan sejak menjejakkan kaki di Jepun. Tidak terfikir pun hendak buat menu ini di negara sendiri, but in Japan .. they have!

Gambar wajib-tetapi-tidak-berapa-epik! Ngeh!

Nah, di Sapporo .. jangan kau tanya kejakunan tahap apa yang terkena pada orang perseorangan kami di dalam trip ini sebab masing-masing pun sanggup tidak menyarung glove sebelah tangan demi kerana hendak sakan bergambar.

Itu normal.

Apa yang tidak normalnya atau sedikit kelainan yang kakak dapat lihat sendiri adalah seperti coretan ringkas di sini.

Lawatan singkat ke kilang percetakan Hokkaido Newspaper pada hari yang sama kami mendarat di wilayah itu buat kakak betul-betul berfikir tentang cara bekerja orang Jepun, yang mana antaranya selalu kita dengar berbunyi seperti;

  1. “…. mungkin sebab mereka ini sudah terbiasa dengan semangat kamikaze,”.
  2. “…. lagi lambat you balik dari bekerja, menunjukkan how workaholic you’re.”

Pernah terdengar those statements?

Ms. Kudo was giving brief explanations. Just look at her smile, peeps.

Di kilang ini, kami diberikan taklimat oleh pegawai medianya Ms Kudo. Such a sweet lady she is. Bersaiz petite dan langsing, macam kebanyakan wanita Jepun yang lain.

Memberikan penerangan sepenuhnya dalam bahasa Jepun, Ms Kudo macam tidak tahu erti lelah bercakap, menyatakan setiap perincian bagaimana kilang tempatnya berkhidmat, bekerja setiap hari menghasilkan dua kali siaran akhbar dalam masa sehari untuk edaran lebih 5 juta penduduk Hokkaido.

Senyuman yang tidak pernah lekang di wajah ibu kepada 3 cahaya mata ini kelihatannya sangat jujur dan bukanlah sesuatu yang dibuat-buat.

Ibarat lahir  dan terbitnya ikhlas daripada hati.

Ketika dia leka memberikan perincian, ada sesuatu pada dirinya yang tanpa sengaja kakak terlihat dan langsung buat diri ini tertanya-tanya. Terus teringat akan kata-kata pujangga orang kebanyakan yang lain bila bercakap pasal Japanese; “… mereka kan manusia-manusia rajin,”.

Kalau sungguhpun rajin, kakak kira .. orang-orang tempatan di sini mungkin jatuh kategori manusia-yang-hey-kerja-sahajalah-janji-quality-comes-first-but-not-the-way-I-look-or-dress-or how-I -work-it-out.

Ha itu. The hint.

Kena PM tepi, kalau mahu tahu in detail. Tetapi hint tadi cukup (cukup-cukup sudah) memberikan gambarannya.

Terkesan sedikit melihatkan Ms. Kudo dan dengan sedikit hipotesis yang bergelar dalam kepala waktu itu sehinggalah kepada momen blogpost ini ditulis.

It was indeed an inspiring event.

Kalaulah kita Melayu sejenis rajin tanpa ada rasa segan silu dengan apapun pekerjaan yang kita lakukan, dedikasi dan pushing all out in acomplishing works, pasti …..!

Ini sekadar pemerhatian mata kasar kakak sahaja. Kebenaran di sebalik kisah dan apa yang kakak lihat (dan sedikit soal siasat dari sumber-sumber terapat), mungkin hipotesis kakak betul dan mungkin juga tidak. Cuma ..

.. yang baik dan boleh diteladani, kita ambillah dan manfaatkan bersama. Ambil semangat itu. Untuk apapun perjuangan yang sedang anda lakukan.

Okek!

Bukan setakat rajin, ramah dan tidak reti penat bercakapnya. Tanpa sebarang winter outer wear pula selepas itu, Ms Kudo ikut menghantar kami pulang sehinggalah bas yang kami naiki betul-betul lenyap dari pandangan kami (dan dia). Sejenis dedikasi-tahap-dewa-bila-bekerja kakak gelarkan Ms Kudo ini.

Adeh. Sejenis kegigihan yang bukan sikit-sikit ada pada Ms. Kudo nie. Tabik!

Ini adalah salah satu spreadsheet yang dihasilkan oleh Hokkaido Shimbun untuk edisi khas tsunami terbesar yang berlaku pada 2011. Paling mengejutkan, sebuah edisi akhbar mereka mengandungi 40 mukasurat yang mampu memuatkan lebih 250 berita dalam seseuah naskhah. That’s the beauty of Japanese culture in which they are still embracing the culture of reading. It is believed due to their massive number of aging society, therefore newspaper (shimbun) is still their people’s top choice.

… cerita-cerita sejuk bersambung lagi di lain post boleh?

With more inspring and lovely stories, of course!

Oh ya, tidak dilupakan .. saguhati terpaling best kami terima daripada trip ini adalah seperti di bawah. It was a great chance that we managed to meet you, Ms Kudo and team! Arigato!

This piece of draft paper is done within 20 minutes after the photo session. Thank you!

Cerita Musim Sejuk (2) …

#abbyfirstwinterexperience Day 2.

Apa engkau plan untuk buat 8 blogposts ke Abby?

We can never know. Tet!

Nama pun wartawan. Geng wartawan kalau sudah berjumpa, mulut, tangan dan kaki memang tidak pandai hendak duduk diam.

Walaupun dikenakan curfew untuk tidak keluar dari hotel selepas jam 11 malam, kami, the Bernama clans tetaplah dengan agenda sendiri mahu explore Tokyo cara kami.

Rancangnya mahu ke Shibuya sahaja pun. Alasan terbaik sebab hendak jejak Shibuya Crossing … tetapi cabarannya, dengan cuaca segitu pula. Boleh bayangkan?

First timer sahaja yang rasa begini. Layankan je.

Loving the train map. Messy but beautiful. Erk.

Terdapat subway tertentu yang mempunyai penghadang ditelakkan di garisan kuning. Tetapi at this one particular subway, tiada pula. Manusia tidak kelihatan ramai sebab ini dari platform pertama kami naiki dari Shinjuku.

Sejenis kegigihan di dalam menahan ketar. Studying the map isn’t my thing but snapping them doing it was my favourite. Ngeh!

Terima kasih banyak kepada jurupandu ekspedisi (@ekinazizminhat) yang gigih belajar tentang selok belok dan sistem pengangkutan di Jepun kerana memudahkan lagi pengembaraan jalan-kaki-kakak-di-dalam-sejuk-begitu-in-less-than-24-hours-jejak-tanah-Jepun.

Bila lagi berpeluang, kan? Kakak took the challenge sebab nak uji ketahanan diri, itupun sebab nak mempersiapkan diri sebelum berdepan cuaca sejuk Sapporo kemudiannya. Begitulah.

In general, I could say sistem subway yang ada di Tokyo, setakat dari Shinjuku ke Shibuya pun sudah cukup complicated. Sebenarnya bukan lah juga susah difahami kalau betul-betul mahu belajar explore dan bila sudah terbiasa.

Cuma, apapun pergerakan di sana yang hanya melibatkan jalan kaki setiap masa, maka tinggi cabaran diri ini adalah pada kekuatan dan stamina kaki dan badan untuk melangkah sekaligus merintangi suhu yang sejuk. Suhu tu .. suhu!

Itu belum episod kulit muka yang mulai mengering dan merekah teruk akibat suhu di sana. Menangis kejap!

On the other part, paling mengujakan sebenarnya, bila dapat pegang tiket subway yang teramat kecil itu. Mak aii, super powerful that tiny little piece of card ya. Kalau hilang di pertengahan jalan sebelum sempat sampai ke destinasi sepatutnya, boleh meroyan juga kut dibuatnya (ya tidak?).

Shibuya Crossings, suatu kemestian.

Dan seperti coretan ringkas yang kakak tulis di Instagram di sini, perjalanan ke Shibuya adalah saksi mata sendiri ini melihat bagaimana orang-orang Jepun ini berkomutasi di sana.

  1. Shibuya station, I believe .. memang platform paling teramat sibuk kalau di Tokyo. Orang yang turun berbondong-bondong dan terus memboloskan diri dari platform sehinggalah ke destinasi masing-masing dilihat macam dah tak peduli orang sekeliling. Jangan kau berangan hendak duduk di tengah-tengah laluan yang ramai itu sebab there’s no way you can survive standing still in that ‘dark & grey ocean of people’! hehehehehe sejenis lucu juga ek, kalau berlaku.
  2. Dalam subway, tiada kelihatan pun orang marhaen mereka yang beratur panjang di sebelum garisan kuning untuk memasuki train. Tiada. Cuma, mereka memang beri laluan dahulu kepada mereka yang mahu keluar dari train dan barulah memasukkan pula diri masing-masing hanya selepas orang terakhir keluar. Mudah peraturannya di situ, semua orang nampak selesa & patuh dengan rules begitu.
  3. Soal kepadatan manusia dalam train, janganlah engkau cuba banding. Tiada tara dengan yang ada di Malaysia pun. Mungkin bezanya terletak pada; the odourless of people’s bodies (mungkin disebabkan musim sejuk) & bagaimana mereka bertindak balas kepada apapun asakan yang berlaku dalam train. Berasakan dan bersesakan itu tetaplah berlaku ya … tetapi tetap dalam keadaan penuh kesantunan-tanpa-tolakan-fizikal-yang-ketara dan tiada pula suara-suara kasar dan sinis kedengaran. Aman dan sentosa sahaja keadaannya.

[Disclaimer: Pendapat penulis adalah semata-mata pendapatnya. Tiada kena mengena dengan apapun yang ada kaitan dengan dirinya secara hakiki. Nama pun blog. Sekian]

Ada apa hal tentang sejuk bila sudah di sini! Tidak begitu?

Bila dah sampai, aktiviti wajib pun menguasai diri. Lama juga berdiri dalam kesejukan begitu hanya kerana hey-dah-sampai-so-what-are-you-waiting-for-moment terus jadinya!

Begitulah kami dalam setengah jam (kalau tidak silap) di persimpangan ini, bergambar, merakam video dan apapun sahajalah sebelum kami duduk-duduk capai kopi untuk sesi memanaskan badan.

Pulang semula ke pangkal jalan (Shinjuku New City Hotel), selepas lebih kurang 1 jam kami pusing dan cuci mata di Shibuya.

Maka, bersediakah kami untuk cabaran ‘White Sapporo’ keesokan harinya?

Tunggu!

Suhu malam di Shibuya waktu itu adalah terpaling best sebenarnya. Sebab masih boleh tahan beku, tanpa memakai gloves … hanya kerana mahu bergambar dan merakam banyak gambar-gambar bangunan di sekeliling. THIS VERY MINIMALIST CITY OF TOKYO HAS CAPTURED MY HEART …. FOREVER!

Laos, Dari Kaca Mata Muslim…

Setahun yang lalu, pada tarikh ini (Nov 22 – 26) adalah merupakan hari-harinya saya dikehendaki bekerja dari bumi Vientianne.

Mewakili Malaysia bersama wakil media dari negara-negara ASEAN yang lain (kecuali Singapura, Myanmar & Filipina), kami berkampung hampir lebih kurang seminggu, mendekati dan mengenali satu-satunya negara tidak berpantai (landlocked) di Asia Tenggara itu.

Di siang hari, ada seminar dan sesi pembentangan yang perlu kami hadiri untuk dua hari pertama dan hari terakhir di sana. Selebihnya, kami dibawa menjelajah ibu kota Vientianne antaranya menghadiri festival tahunan terbesar mereka yang dipanggil ‘That Luang’, Buddha Park dan the Patuxai.

Ada masa-masa yang terluang, sudah tentu delegasi media yang ‘sekepala’ ini memang ambil kesempatan dan peluang yang ada, buat sesi jalan-jalan Vientianne versi kami sendiri.

Momen-momen kecoh membeli di Vientianne night market, sembang-disulami-gelak-ketawa-sebab-tahu-orang keliling-bukan-faham-Melayu di Dhaka restaurant itu … rindu dibuatnya!

Tidak terjangkau dek akal that this assignment could bring us closer .. walaupun belum lagi kami meninggalkan Vientianne waktu itu.

Simply, because we are ASEAN community! Don’t you think?

laos_november-2015-111

****

Memandangkan ini adalah kali pertama saya menjejakkan kaki ke sana, dari sudut pandang yang lain, Laos ternyata memberikan suatu cerita yang bukan biasa.

.. dari kaca mata seorang Muslim, ya, Laos menjanjikan perspektif yang berbeza.

Menyebut nama negara Laos, saya percaya tiada siapa boleh membayangkan kata kunci atau tempat menarik yang boleh dikunjungi di negara tersebut.

Ketika dikhabarkan perlu dihantar bertugas ke sana, saya juga sependapat dengan suara majoriti yang negara ini ‘biasa-biasa’ sahaja. Terlalu biasa yang mungkin tiada cerita menarik apa sangat pun yang boleh saya ceritakan bila kembali ke Malaysia semula.

Point 1.

Dan apabila ke negara yang terlalu asing disebut ini, tentunya antara yang menjadi kerisauan sepanjang berada di sana adalah ketersediaan mendapatkan makanan halal di sana. Walaupun sebenarnya terfikir juga, kalau-kalau dapatlah saya berpeluang hendak mencuba makan tradisi Laos (of course, sekiranya dijamin halal makanannya).

Sebelum pergi ke sana lagi dan selepas beberapa siri bacaan dibuat, memang nampak gaya saya perlu bawa bekalan makanan yang mencukupi, demi kerana hendak mengelakkan sebarang kemungkinan kalau timbulnya rasa was-was.

New friends of mine even said:

“Di sepanjang Sungai Mekong di bandaraya ini, saya dapati hanya ada satu (atau dua, mungkin) sahaja restoran makanan halal. Pilihan makanan ‘vegetarian’ juga ada beberapa.” 

Adik genit yang baru saya kenal dari Brunei pun berkongsi perkara yang sama:

“Sebagai seorang yang kerap mengembara, saya tak akan lepaskan peluang untuk mencuba makanan tempatan yang popular di sesebuah negara itu. Tetapi kurangnya jumlah restoran halal juga membataskan minat saya untuk mencuba makan di sini.” – Nur Raghadah, Brunei Times

Memang betul, sebab di ibu kota Laos dan dalam lingkungan hotel & Sungai Mekong itu, hanya ada 1 kedai makan sahaja yang boleh kami ‘sandarkan kepercayaan’ halal called Dhaka restaurant.

Dua malam juga singgah & pekena nan beserta butter chicken masala. Itupun nan (2 keping la tapi) cicah kuah sahaja yang saya yakin untuk telan.

I consumed others (minus the gravy or anything that’s not to my preference) BUT not meaty food, sepanjang berada di sana. Sebab itu jugalah mungkin terjadi episod hampir pitam di the Patuxai!

Katanya, dalam deretan kedai makan yang sama .. memang akan ada sebuah restoran kepunyaan orang Malaysia dibuka. Tetapi setahun yang lepas, kedai tersebut masih lagi bersimen dan berbatu-batu, kurang pasti pula sekarang bagaimana.

Di sepanjang Sg Mekong untuk beberapa malam di sana, ramai sekali pelancong daripada pelbagai negara dan bangsa boleh dilihat ada di setiap kedai di deretan yang sama.

Keadaan sangat tenang, sesekali kedengaran audio mengalunkan lagu-lagu hits tanpa vokal dimainkan. Sehingga lewat malam pun tidak mustahil untuk mereka duduk santai berborak, minum & menikmati angin luar sebab ketenteraman berbuat demikian adalah dijamin.

Point 2.

Sebagai sebuah negara yang 99 peratus penduduknya beragama Buddha dan hanya 1% sahaja lagi Muslim, sudah tentu anda boleh membayangkan bagaimana pengaruh dan pengetahuan rakyat negara itu tentang agama & penganut Islam.

laos_november-2015-153

Jumlah masjid (or I could say with the size of only musolla) pun boleh dibilang jari. Ada 1 di tengah kota Vientianne, which I didn’t have the opportunity to be there and snap the picture.

Ada satu insiden juga berlaku ketika kami sedang membuat lawatan ke salah satu syarikat televisyen tempatan di sana; Lao National Television.

Dalam perjalanan dari satu blok bangunan ke blok bangunan yang lain .. ada dua tiga ekor anjing yang berkeliaran, bertindak penjaga kawasan kalau tidak silap.

Dan bila ada anjing yang mendekat, saya yang sememangnya tidak ketentuan hala lebih-lebih lagi dengan saiz mereka yang paras lutut dan nampak garang semacam itu .. pastilah terjerit-jerit kecil dan minta bantuan kawan delegasi lain untuk jauhkan binatang tersebut dari saya & the other two Malay women.

 Dan secara tiba-tiba kedengaran satu soalan dengan nada yang cukup hairan:

“Why can’t you get near to the dogs?”

Ah ha.

Tersenym lebar sahaja saya.

Tidaklah waktu itu juga, saya buka ceramah & cerita panjang lebar dari kulit ke kulit buku.

Instead, I replied. Sambil tersenyum lagi:

“I will let you know. It’s a long story but I will simpified the version.”

Hendak dijadikan cerita, saya ambil peluang waktu di restoran dan di bar (saya minum air kelapa fresh dari buahnya) pada sebelah malam terakhir di sana untuk berbicara tentang itu.

Suprisingly, mereka menerima penjelasan ibarat anak kecil yang sedang belajar ABC, 123 tetapi penuh tanda tanya dan sesi soal balas di antara kami.

Fun. It was fun and at the same time interesting to be able to let them know of sebab musabab apa yang diharamkan dalam agama dalam bahasa Inggeris yang mudah dengan mereka.

Sekurang-kurangnya, mereka lebih peka and in order to know and experience it further, I’ve asked them to just come to Malaysia and witness themselves. Lebih baik, kan?

Point 3.

Di hari-hari terakhir di sana, when we’ve already become that close .. ada di antara mereka langsung tidak segan bertanya & meluahkan ini:

“All of you have shown to us a different perspective about what’s Islam and how Muslims are. Totally. You guys are very much friendly, happening and there’s nothing about you guys that we can be afraid of.”

All of you adalah merujuk kepada delegasi Malaysia, Indonesia & Brunei.

Berbunga rasa hati mendengar kenyataan yang disuarakan sahabat-sahabat baru kami dari Thailand, Vietnam & Laos.

.. dan berdasarkan apa yang dinyatakan mereka, sebenarnya ada sejarah di sebalik apa yang menyebabkan mereka musykil dan menjauh dari masyarakat Muslim di negara mereka.

(sila semak sejarah and comes to your rational senses sebab kenapa mereka ada skeptikal view about it, okay?)

Salah satunya, dah tentu; they don’t get the chance to know & get closer to the Muslims.

Thus, apa yang saya fikirkan mudah adalah to get them know what they wanted to know, in order for them to understand. Eventually, you’ll gain their respect. And yes, I think I did.

Lebih, lebih dan lebih baik begitu kan? *peace*

From this overall stories, I could simplified that .. di sebalik keistimewaan dan keunikan ASEAN di mata dunia, masyarakat di Asia Tenggara ini juga sebenarnya belum lagi saling mengenali antara satu sama lain & mencuba sehabis daya (dibantu sokongannya oleh kerajaan negara-negara masing-masing) ke arah mewujudkan 1ASEAN yang lebih harmoni with one another.

If this one small point (besides barrier in communication) can’t be tackled, susah juga kan nak capai apa yang kita dah tetapkan di atas kertas?

Thank you Laos for the memory!

Sekian,

Wartawan Asean yang masih kerdil.

2016-09-21-12-30-27-f111

Komik ‘PRISMA’…

Sehari sebelum usia bertambah 1 angka.

Ada dedikasi khas yang hendak dibuat hari ini.

Dalam perjalanan yang superlicious ‘best’ pagi tadi seperti laporan Waze di bawah, tiba-tiba idea ‘best’ juga muncul dalam kepala untuk berbuat sesuatu dan menulisnya di sini.

[Gambar 1: Kesesakan teruk yang bukanlah di luar kuasa kita juga untuk meramal apa yang akan berlaku bila melangkah keluar sahaja dari pintu rumah hari ini. Now, let’s see what awaits me esok]

IMG_9823

Kalau ada sesiapa noticed, ada satu apps ‘best’ terbaru di pasaran yang sudah menjadikan diri ini ketagih. Setiap masa kalau boleh mahu muatnaik segala koleksi gambar yang ‘best’, yang belum pernah lagi diletakkan di mana-mana. [Tet!]

PRISMA.

Terbaik. Cubalah download.

But, I do believe ada sebab dan kenapa gambar-gambar anda boleh kelihatan ‘best’, exclusive dan cantik untuk layak dipadankan dengan app bernama Prisma ini.

In short, if you do have the eyes of photography, you’ll value this app wholeheartedly that your pictures which get filtered by this app will satisfy to bits.

[Begitu sekali!]

Well, I am not the one who loves filter ‘machines’. Sekalipun banyak, to me, too many ‘cheapskate’ one. [Sorry!]

On this, I’m very selective. Antara yang betul-betul menambat dan menjerat hati untuk meng’download’ apps yang bersesuaian untuk tujuan ‘menjadikan’ gambar-gambar menjadi lebih ‘best’ adalah DUA sahaja iaitu : VSCO Cam & Snapseed.

I’m using VSCO Cam kalau untuk gambar potrait dan manusia, dan Snapseed untuk sceneries. Strictly.

As for this PRISMA, this app really gives an added-value to your picture.

I’ve tried once, and I found it really attractive if you wish to give some impact & drama to your picture.

I began my experiment with this picture.

IMG_9710

I captured this two months ago. Originally, this picture alone (without been filtered) itself already contains an ecstatic-kind with that sentimental value I have in mind, along with the so-called-nice-mellow-caption (who knows me, they are well-known of my captions too huehuehuehue).

Prap! Sekali bila diacah-mainkan dengan Prisma, it turned out really really really well. Kakak suka teramat! Terus caption bertambah-tambah mellow tidak hengat!

It looks like someone animated it (with that some narrations that can tell a story).

Next, I played around with this picture.

IMG_9725

Bahahahaha cuba beritahu alasan apa yang boleh buat anda tidak jatuh cinta dengan app se’cool’ ini!?

One of the main tips: Snap a well-composed picture. So that your ‘Prisma’ed picture will look extremely better than the original. This is serious.

Sejak dari percubaan pertama dan kedua inilah, banyak betul gambar-gambar yang ada dalam koleksi telah berjaya diubahsuai dan membuahkan kepuasan yang ‘smirky’ dalam hati. Nyet!

Pagi ini sahaja, saya snap beberapa pictures to kill the mood that badly affected by the heavy traffic jam this morning:

IMG_9826

Tak cukup dengan pemandangan hadapan, aku snap ini juga:

IMG_9827

Si kecit manis yang tidak pernah sunyi daripada menjadi teman hidup kami sebagai suri hati. Sedang dalam percubaan imitation yang ‘terlampau’ which is really entertaining-rasa-hendak-dush-tampar-manja aja mukanya tu hehehehe.

Being me who is always enthusiastic about photography, I did this as well;

IMG_9806

 The new piece of cloth for work attire today!

Itupun jadi bahan. Asal boleh dan asal boleh dicantikkan oleh Prisma, I will do it right away! hahahaha

So do you think you would fall for Prisma, like I did?

Not sure now whether to share them all here. But will slowly do through my Instagram account, for sure.

For those who’re as crazy as mine in taking pictures or has that high interest to be a photo shooter by nature, also to whom who has already inspired me to always endure life the way I used to, so here’s the way I’m  telling you to do the same and this is also how I’m doing it to chill myself.

Kamsahanida!

But one thing for sure, this Prisma app won’t ‘do so much justice’ for selfie pictures! Like seriously.

A portrait is good and it may turn to be extremely good also .. but not selfie.

BUROK!

Sekian, tips mudah dan senang hati dibawakan oleh;

Yours truly-who-is-turning-30-tomorrow!

IMG_9708