Peminat Rangers…

Menjadi antara yang terawal dapat menonton Power Rangers The Movie 2017 adalah suatu kenangan yang mahu dikenang sampai bila-bila. Tidak kurang juga suatu tindakan yang sedikit baik untuk perkembangan emosi dan mental kakak yang teramatlah tenggelam timbul sejak kebelakangan ini.

Too many deprivations that don’t suit me best but regrettably, that was what happened for a few weeks back.

Skip.

Permulaan yang macam sedikit beri mukadimah kepada permulaan jalan cerita filem versi 2017 ini yang pada zaman dahulu pernah menjadi kegemaran kakak tahap-supersaiya-sebab-menggilai-si-Tommy. Dan juga Billy, si biru yang geek dan sedikit tidak berapa sukakan si Kimberly kerana kegedikannya. DULULAH.

Setiap Sabtu (atau Ahad, tak ingat), siri berepisod yang hanya disiarkan seminggu sekali memang kakak tunggu depan TV. Kurang ingat juga bila waktu siarannya sebab serasa kakak macam sekitar waktu hendak atau lepas Maghrib.

Sebab itu Abah akan bising dan pesan suruh solat dulu, then barulah dapat tengok cerita bersiri ini.

Treatment penceritaan cerita lima-adiwira-pelbagai-warna-dan-pelbagai-karakter ini melalui pelbagai zaman yang berbeza-beza.

Oh my, semakin menulis tentang hal ini .. kepala jauh menerawang kepada banyak sekali cerita-cerita childhood memories yang tersangatlah best dulu-dulu! Gosh.

Tetapi antara banyak zaman itu …

Tentulah zaman Mighty Morphin Power Rangers la terpaling epik dan terpaling diikuti. Dan bila edisi 2017 ini mengetengahkan tema di sebalik how those Rangers can get morphed, kakak tersenyum lebar dan berlapang dada sahaja menonton dari awal sehinggalah ke akhir.

Naratif cerita dari awal sehingga akhir adalah sesuatu yang tidaklah sukar untuk diramal. Bukanlah perkara di luar jangkaan sangat sebab selaku peminat setia, jalan cerita setiap minggu waktu zaman dahulu itupun sesuatu yang boleh kakak hafal … makanya, tidak menjadi masalah sangat for me to enjoy myself watching this movie.

Sesuatu yang best dan lain adalah screenplay dan sinematografi mereka.

Berlatarkan masa tahun 2017 (…. not sure, if it’s beyond 2020), everything looks modern in this drama. ‘Moden’ jugalah kisahnya kalau the new breed of Rangers ini kesemuanya jatuh kategori remaja belia yang bermasalah.

Kategori bermasalah yang bukanlah sebenarnya suka untuk lakukan perkara juvana yang terlarang.

Go deep into their characters while watching throughout the show, please?

Cerita 5 sekawan yang tanpa sengaja dipertemukan kerana kononnya merekalah yang telah ‘ditakdirkan’ dan terus menjadi the chosen one untuk menjadi the next Power Rangers for the galaxy (in this era), sesuatu yang BEST sekali garapannya dari awal.

Teknik kamera pada permulaan cerita memang da bomb and I am very much surprised and pleasant to watch that. Dan melihat penceritaan yang walaupun-klise-tetapi-sebab-screenplay-yang-cantik, you’ll get awed by the scenery and what the film will be presented to you.

Pada pengamatan kakak jugalah, watak mereka berlima (well, at least not the Red & Blue Ranger la) sebenarnya masih ada yang kaku and sangat canggung. Lebih-lebih lagi saat bertukar menjadi Rangers and got morphed. Terserlah sangat ketidakmahiran mereka menguasai lakonan pura-pura-jadi-superhero-sedang-bertarung-teruk. Mungkin tidak pernah berpengalaman and ternyata mentah nak menjiwai such acting.

So, this part here is very much disappointing.

For every plots, of course, tentunya terlalu mengingatkan kakak and ramai lagi seangkatan dan sebaya tentang watak-watak back in 1995 movie yang ada mereka ini:

MIGHTY MORPHIN POWER RANGERS: THE MOVIE …. Johnny Yong Bosch, David Yost, Jason David Frank, Amy Jo Johnson, Karan Ashley, Steve Cardenas, 1995

Ya ampun, legendary sungguh mereka ini! hahaha tersenyum sipu malu terus waktu menaip blogpost ini pun. Gosh!

The costumes were nice, their good looks itupun memang senang buat ‘fangirling’ in me spark dengan happynya, the moment and scenes where terkeluarlah segala makhluk alam yang berterbangan sebab diseru Rita, cecair purple yang slimmy dan banyak lagilah.

Semuanya demi kerana hendak mengekalkan keamanan dunia sejagat tanpa mereka-mereka yang berhati busuk nak membuat onar dan porak-peranda di atas muka bumi. Gitu!

Secara keseluruhannya, antara isi penting mudah boleh kakak rumuskan di sini adalah (seharusnya boleh dijadikan panduan atau tips juga kalau-kalau berkira untuk menonton filem ini di panggung):

  1. Dalam durasi 180 minit, I could say suku akhir jalan cerita sahaja ada insiden gaduh, tembak and perang antara mereka yang baik dan antagonis … which to me, fair enough. Sebab I’m not kid anymore to enjoy such scenes.
  2. Do not compare the show with the 1995’s and what more with other superhero films. Because Power Rangers alone is super special and (can be actually) as good as Transformers to some of us, thus .. jalan cerita yang dijangka ini patut bukan menjadi hal terutama. In short, this film just wanna trigger the inner-kid-of you .. thus, chill lah!
  3. The script isn’t that bad. Ada juga unsur kelakar and yes, unsur LGBT ada di situ bagi penonton yang matang untuk mengenal scene yang mana. My advise is, be more mature to differentiate and educate those who are curious.
  4. Watch the movie with less expectation. Sebelum melangkah masuk panggung, just say this words to yourself, “It’s going to be one simple film for me to enjoy watching!”, nah … happy la kamu macam yang kakak rasakan.

Sekian sahaja.

Moral of the story juga, lima sekawan yang dilabel kumpulan bermasalah (ada isu autisme juga) dan ‘nakal’ ini sebenarnya kalau ada ruang dan kesempatan yang jujur dan baik untuk mereka, tidak mustahil mereka ini boleh jadi HERO tak didendang dalam masyarakat.

Dilabel sahaja, tidak cukup menggambarkan apa kisah jerit pahit mereka di sebalik kehadiran mereka dalam masyarakat  (dalam konteks filem ini: kolej).

But .. agak terrible ‘kreatif’-and-kelakar jugalah. Kalau sudah nama Power Rangers alaf baru, idea bergabung jadi MIGHTY MEGAZORD (where all Rangers bergabung tenaga menjadi robot terbesar) pun tidak ketahuan …………… masalah betul!

4 bintang, out of 5 for this one!

Thank you Rangers!

Jantungnya…

Saya terpanggil untuk menulis tentang ini, selepas pulang dari Froebel Seminar Series beberapa minggu sudah.

Ketika Dr Afzan Putri masih belum lagi menghabiskan sesi Q&A untuk talk pada petang itu, Imran Imtiyaz berlari tak peduli audience yang ada terus mendapatkan Dr, just to say hi.

My boy’s sentimental value is high somehow, and that’s why …

… tersentuh hati bila selepas anak teruna saya itu dipeluknya, Dr memberitahu, “He’s Imran, one of kids that love KinderKaizen dan baru sahaja beberapa bulan lepas undergo a heart surgery ….”

Here’s the story.

***

8 hari lagi, daripada tarikh hari ini .. akan genaplah 4 bulan sejak peristiwa dadanya dibelah doktor pakar kerana VSD.

Anak lelaki sulung saya ini, sehingga ke hari ini .. rata-rata yang berjumpa dengan saya, kerap sekali bertanyakan perihal dia, kesihatannya dan keberadaannya sejak peristiwa tersebut.

Ya, saya akui memang jarang-jarang sekali memberitahu secara terbuka mengenai dirinya walhal .. ketika terdesak & dalam keterpaksaan suatu ketika dulu, saya memang betul-betul mengharapkan doa daripada kalian semua untuknya.

Saya minta maaf, betul-betul minta maaf.

Tiada niat yang disengajakan untuk tidak menghebahkan cerita mengenai bagaimana dia, Imran Imtiyaz selepas kejadian itu .. tetapi dalam banyak hal, saya lebih suka bercerita bila bekeperluan sahaja.

Menyentuh soal proses baikpulih dan penyembuhan anak ini, sebenarnya .. ada sedikit pengalaman kecil yang mungkin boleh saya ceritakan di sini.

Well, yeah .. now I’m being open about it. Peace!

img_4266

Gambar di atas ini adalah atas permintaannya.

Dia minta saya snap gambar on the day he got discharged.

Gembira bukan main. Mulut yang sentiasa riuh dengan macam-macam ayat yang adakala teratur, adakala betul tetapi belum tentu sampai maksudnya itu … jadi semakin, dan terpaling riuh bila dapat tahu sudah boleh pulang ke rumah hari itu.

Muka yang ternyata ceria itu, ternyata tidak sama keadaannya sebaik sahaja menjejakkan kaki ke rumah.

(sebelum itu)

Sebelum discaj daripada IJN, memang kami telah diberitahu tentang kesan & akibat sekiranya aspek kebersihan tidak diambil berat dan teliti terhadap luka serta parut yang masih baharu di dadanya itu. Antaranya;

  1. Dia boleh mandi, tetapi sebaiknya dimandikan dengan tanpa dibubuh apapun shower gel/soap berhampiran luka panjang di bahagian dadanya. Bahagian dada juga hanya boleh disapu lembut dan dialirkan air secara perlahan dan bukan dengan air panas. Setiap kali mandi, 2 jenis tuala juga diasingkan kegunaannya untuk mengelap; 1 untuk keseluruhan badan yang lain, 1 lagi khas untuk mengelap dadanya sahaja.
  2. Untuk berbulan juga (2 bulan lebih), saya hanya membiarkan baju berbutang tengah sahaja yang dipakai Imran setiap masa (ya, sampai dia naik bosan dan mula merungut macam-macam). Pendek cerita, pagi, petang dan malam hanya pyjamas sahaja yang dia sarung, without fail.
  3. 6 minggu berpantang adalah dimestikan; tidak boleh berjumpa dengan ramai orang samada in public or seangkatan dan … paling penting, he can’t swim at all (kurang pasti selamanya atau untuk certain period of time sahaja).
  4. Ubat yang 3 jenis banyaknya kami bawa pulang ke rumah juga dimestikan habis dimakan sehingga next appointment.
  5. Sudah tentu, tidak digalakkan untuk aktif sangat dan elakkan daripada terjatuh, setiap masa.

… hati Ibu mana yang tidak remuk mendengarkan penerangan doktor dan jururawat, lebih-lebih lagi apabila dikhabarkan point penting no 3 dan 5 itu.

Bagi seorang yang hyperaktif dan terlalu happening hidupnya untuk bertukar 360 darjah sebaik sahaja keluar dari hospital itu … perasaan saya jadi … sedikit …

img_4536

(dan selama berada di rumah)

Bayangkan, kalau sampai tahap dirinya helpless dan perlu dibantu 100 peratus untuk beberapa ketika (sama sahaja perincinya diri yang perlu dijaga ketika wanita pantang bersalin) …

Ya, kami lalui semuanya.

Cuma .. sangat .. dan teramat tidak betah juga melihatkan dirinya terbaring, tidur at most times dan … rutin saya juga berubah sepenuhnya as if kembali menjaga dua bayi serentak.

Di dalam soal penjagaannya, tidak dinafikan En Suami adalah orang yang paling saya sandarkan harapan terutama soal memandikan dia.

Saya paling tidak boleh lihat parut yang akan melekat abadi di dadanya kerana setiap kali melihatkannya, hati cepat rapuh.

Waktu malam hari juga, saya akan sentiasa pastikan dan membetulkan gaya tidurnya supaya terlentang dan diampung dengan banyak sekali bantal di sisinya, demi untuk mengelakkan dia daripada tidur terlangkup atau menekan dada.

Setiap kali terdengar dia seperti mendengus dalam tidur (which I know that he was actually wanted to get up either to get some drinks or to the washroom) .. saya akan bangun, mendekat dan bertanya .. terus luluh jiwa dibuatnya & mata, jangan kau tanya jadi apa! hahahaha

Lelah, bersengkang mata untuk beberapa ketika memang terpaksa kami berdua lupakan sebentar demi kerana anak ini.

Kini, selepas 4 bulan, sebenarnya saya sangat serba salah memikirkan adakah apa yang saya lakukan dalam jangka waktu ini baik atau tidak untuk Imran Imtiyaz.

  1. Sehingga ke hari ini juga, dia tidak bersekolah kerana tidak sanggup lihat kalau-kalau apapun kemungkinan yang berlaku menyedari luka dan bahagian parut masih baru dan fragile.
  2. Saya a bit selective in finding types of games that he can do sebab again, takut-takut he can easily get tired. Mendengarkan ada satu ketika itu dia bercakap, “Ibu, Imran letihlah….” juga sudah cukup menggerunkan saya.

Apapun, Alhamdulilah … besar rahmat Tuhan kepada anak ini kerana setakat hari ini, ternyata keadaannya jauh lebih baik daripada dia sebelum hari pembedahan.

Jauh, jauh lebih baik. Walaupun terdapat kekurangan yang sesekali ada jugalah anak ini bertanyakan saya;

Ibu, kenapa operate Imran? I don’t like operation. Tak suka.

… sambil menggaru-garu manja kesan luka parutnya itu (sebab dah sudah terbiasa dijerkah, jangan disentuh kasar bahagian itu).

Sekian.

img_4537

… D-Day (Bahagian Akhir)

(… sambungan dari Bahagian 1)

Selepas lebih 4 jam menunggu, we received the news that the operation is done.

Suatu tempoh yang terlalu lama dirasakan dan bila waktu mula menjengah detik jam keempat, buat aku dan suami betul-betul resah dan cukup mendebarkan untuk tahu apa yang sebenarnya berlaku dalam bilik bedah itu.

Saat diberitahu oleh seorang doktor Jepun (he was in extremely excited mode, I can tell you) that the operation was a success, mata, hati dan telinga aku ini macam dah ditulikan selagi tidak lihat sendiri duduk dirinya keadaaan si II.

… dan bila momen kebenaran melawat anak di ICU itu sampai, dari jauh .. aku sudah boleh meneka mana satu II. Saat itu, tangan sudah mendakap mulut, mata kedua-dua kami merah basah tanpa ada apa perkataan pun yang terkeluar dari mulut kami.

Nurses di unit ICU juga leka, tekun membuat kerja masing-masing tanpa mempedulikan kami yang tenggelam dalam emosi masing-masing.

Masih tidak berkelip mata ini mengingat rakaman detik itu dalam kepala bila banyak betul wayar yang ada di badan dan sekelilingnya, tidak kurang nafas jantungnya turun naik boleh kami lihat dengan penuh tanda soal dalam fikiran, “Is his heart functions normally, now?”.

image

Dalam pada aku lihat II dari sisi sebelah katilnya, ada masa ketika berbisik juga kami ke telinganya minta agar dia bersabar dan kuat serta tahan dengan kesakitan yang ada, buat sementara.

Tiba-tiba, II bergerak dan ada pandangan matanya yang memberitahu he can see us. Tangannya yang berselirat wayar itu cuba hendak menanggalkan salur pernafasan yang ditampal pada mulutnya .. dan waktu itulah, the machines connected to him, beeped loudly.

Allahu.

Segera nurse capai dan mula perlahan-lahan memasukkan sesuatu ke dalam drip pointnya. I’m afraid it could be some sort of drug yang sebenarnya membolehkan II untuk lebih lama berehat, sebab due 4 jam ‘tidur’ selepas keluar dari bilik OT belum lagi mencukupi.

Buat seketika, kami terpempan dan berharap dapat keluar segera dari unit ICU sebab tidak dapat tidak untuk terus melihat II yang selalunya aktif dan sihat, terbaring begitu.

…. dan bermulalah pengalaman aku bermalam di hospital sebagai ‘mother-awaiting-his-dear-child-to-be-out-from-ICU’.

****

Apart from what evolves around the world of II in that ‘hotel’, as a mother myself .. I could say, I am also ‘living a life in a separate world’ as a mother to a child who has heart problems, with the rest of other patients’ mothers as well.

‘Dunia’ yang terlalu kecil dan sangat asing untuk mengenali setiap seorang dari mereka yang ternyata kuat dan lebih kuat lagi (I could tell that II’s condition might way better than the rest I met) berhadapan dengan masalah jantung anak masing-masing.

Dan dalam kebanyakan hal, aku lebih senang ‘membawa diri’. Sejenis yang tidak mahu dan tidak suka untuk berbicara-panjang-takut-takut-boleh-menyinggung-perasaan-ibu-yang-lain. Ya, sejenis aku selalunya.

Mengamalkan pendekatan untuk lebih banyak memerhati dan bertanya jika perlu, sejujur-jujurnya boleh aku katakan di sini adalah; there’re things that society must know about each and every single mothers’ stories in here, especially their struggle on how to face the fact that their children’s heart has problem (s).

Bukan mudah, I tell you.

Nampak mudah, tetapi tidak sebenarnya.

Mereka (the mothers) yang mencuba memudahkan hati mereka supaya akal dan riak wajah mereka nampak ‘mudah’ & easy-peasy sahaja di hadapan kita semua.

Salute.

Subhanallah.

****

Meanwhile …

 IMG_0290

II’s progress was quite fast, according to the doctors. He didn’t experience many difficulties ever since get discharged from the ICU unit and his recovery was quite impressive too.

Sungguhpun II melalui kepayahan yang bukan pernah dia lalui sebelum ini, I’m very much glad that he has passed the most critical stage. That’s already sufficient untuk aku dan keluarga berterima kasih banyak kepada semua orang yang mendoakan kesejahteraan anak ini.

The gratitude must goes to IJN and its staff cause from the moment we entered the institute selepas kelahiran II 6 tahun yang lalu, this place has always been the most complacent one especially their tip top services. During hospitalisation too, their utmost dedication in delivering the best are seen everywhere especially towards kids & their parents.

Keluarga dan sahabat handai, jauh atau dekat .. jasa dan ingatan itu yang buat saya ralat untuk sekadar mendoakan kesejahteraan anda semua kembali. Tetapi kalau itu sebaik-baik ‘hadiah’ yang boleh saya hulurkan, saya mohon DIA perkenan apapun permintaan anda sehari-hari dalam doa yang anda utuskan kepadaNYA.

Husband and I are very much blessed to live in your circles that we owe big time for our kid’s most difficult time, thus … TERIMA KASIH.

P/s: Kakak kalau bercerita memang boleh larut ke mana-mana, dan jauh perginya. Tetapi niatnya hanya dua; to thank and to share what’s good for the mutual benefit to other readers. At least, these two posts on my humble experiences could give you some ideas on how we should value, appreciate life more … always.

Sentiasalah bersyukur dengan kurniaanNYA yang anda punya, apapun. Dugaan kita itu berlainan dan tersimpan banyak 1001 alasan kenapa kita diduga sedemikian.

At least for this one test here, I knew now that .. there’s so much LOVE for II from so many people I’ve known out there.

Alhamdulilah.

IMG_9741

Amanah Yang Menguji (3) – D-Day…

Hari yang dinanti kunjung tiba.

Hampir sebulan persediaan dibuat, anak ini terpaksa juga berdepan hakikat itu pada 29 Julai 2016 yang lalu.

[Ketika post ini ditulis, minggu satu baru sahaja berlalu]

Without properly telling him, secara sengaja, saya bawa dia keluar dari rumah dan beritahu ‘let’s check in into a hotel together, ya?’.

Dia sangat-sangat terpujuk.

Selesai urusan di kaunter (siap diberikan sebuah pouch lengkap berisi toileteries), anak teruna ini jadi terhibur. Bila betul-betul ‘check in’ dan diberikan katil ever since, hatinya berbunga-bunga sebab bakal tinggal di bilik yang serba selesa, apatah lagi berdekatan dengan bilik playroom sarat dengan segala macam permainan yang sesuai untuknya.

IMG_0160

IMG_0173

Semua nurses yang ada dia sapa dan dengan semua anak sebaya dia, dibuat kawan. That’s him naturally. Tiada yang perlu diajar tentang itu, sebab II is easily gel in dengan semua peringkat umur pun.

Menjelang petang, the traumatise moment came, satu-satunya perkara yang saya berulang-ulang kali doa supaya he doesn’t have to go through that. Disebabkan he’s so much intense with needles, I don’t have any choice but to leave it to the nurses and doctors in charged, unwillingly.

Perancangan untuk kemasukan awal ke wad adalah bagi membolehkan catheterization to be done on him, a procedure that anyone who will need to undergo a surgery must face with beforehand.

Menyedari hakikat ini berkali-kali, memang buat aku susah sekali hendak lelap mata waktu malam hari.

Sehabis baik cuba ditenangkan diri, dengan doa yang menggunung agar hanya kesakitan yang minima sahajalah dirasakan anak ini nanti.

IMG_0183

Dan apabila II disuruh berpuasa sebagai antara langkah persediaan sebelum melalui proses pembedahan (this is very standard too), sekali lagi hati Ibu ini seperti dilumat-lumat kecil kerana sedikit pun tidak betah untuk melihat anak ini diperlakukan begitu (…walaupun maha sedar ianya pasti untuk kebaikan dirinya juga).

Kalaulah hendak dihitung berapa kali hati ini disiat lumat, digasak sakan dan dibolak-balikkan dengan perasaan yang berkecamuk, tiada satupun rasanya terzahir di wajah dan perilaku aku di sepanjang ‘penginapan’ kami di hospital.

Apa yang diberitahu doktor pakar, kami telan sebaiknya. Apa yang kami lihat, di persekitaran khususnya, kami hadam semahunya.

IMG_0203

Sebab percayalah … di ‘hotel’ inilah, satu antara seribu tempat yang dapat membuka mata dan minda seseorang tentang kebesaran DIA dengan mengenali 1001 perkara mengenai organ bernama JANTUNG.

Subhanallah, untuk pengalaman ini sebenarnya. Apatah lagi dikelilingi hamba-hambaNYA yang lain yang turut diuji perkara serupa.

Catheterization went well, AND next to come is D-Day. Just a day after.

****

Selepas diberitahu doktor pakar tentang apa yang bakal dibuat pada jantung II dan sekaligus bersetuju untuk dilakukan open-heart surgery ke atasnya, antara sebaik-baik usaha aku buat antaranya cuba melapangkan diri dengan memberitahunya secara lebih terbuka di laman-laman sosial yang ada.

During this moment, tiada yang kuat dapat hati ini cekalkan melainkan mengharapkan ihsan dan pertolongan dalam bentuk doa dari orang perseorangan yang mungkin diperkenanNYA untuk dimakbulkan. Sesuatu di luar bidang kuasa aku, suami mahupun doktor pakar yang ada untuk memberi jaminan segalanya bakal okay, now or hereafter .. justeru doa dianggap mampu jadi mujarab dalam hal ini.

image

Momen ketika dipanggil ke bilik bedah, anak ini masih terlalu santai fikirannya dan tiada apa pun riak perasaan yang jelas tergambar di wajahnya.

Turunnya dia dari ward, ditemani aku dan beberapa orang nurses juga, hanya berjalan kaki sahaja ya (walaupun ada iringan katil ke bilik bedah, yang macam selalu nurses are required to do). Slumbernya dia itu waktu itu .. seperti ..

Setibanya di ruangan menunggu bilik bedah itupun, dearest son of mine adalah clueless dan masih tidak mengerti apa-apa.

Kami bertiga beranak menunggu sambil menemaninya dia yang leka bermain iPad, merakam gambar dan video tanpa henti sementara tunggu dipanggil. Waktu itu, saya juga sudah berpakaian ala doktor bedah (macam yang diangan-angankan waktu kecil dululah, yang memang mustahil boleh saya sarung lagi selepas ini).

IMG_0241

Bila sampai masa dan detiknya II perlu melangkah ke OT room, II yang tetaplah clueless hanya ikut sahaja ke mana kaki aku melangkah. Jalan beriringan tangan, sambil di’escort’ kiri dan kanan semua pakar dan doktor berbaju hijau yang ada .. buat hati nurani aku sebagai Ibunya tersangatlah ngilu untuk dikenang.

Dalam pada berjalan menuju ke bilik itulah, I was somehow greeted by two foreign surgeons (whose I think was in-charged for the surgery) and told them, “Just let him walk and think he’s going to watch a big screen inside,”.

Itu yang terpacul dari mulut, waktu itu.

Wanna rate how bad I am for not telling II the truth?

Sampai sahaja di katil bedah, II diminta duduk. Waktu itu he has started crying, bila mana ada doktor yang tanpa sengaja menyebut perkataan ‘cucuk’ (cause he’s too traumatised and that doc wanted to give the bius dose through the drip point).

One thing that surprised me adalah … in few seconds, once the bius drug was shooted in through the drip at his hand, II terus senyap, bisu dan mula pengsan.

There goes my tears, yang deras sekali mengalir tanpa disangka-sangka.

I kissed him on his forehead lalu beredar keluar tanpa sedikit pun menoleh ke belakang, cause I know he’s definitely going to do great later on.

Itu, was the standard procedure when you have kids that need to undergo surgery. The fact that you’ll need to wait until he’s ‘asleep’, is a must for one of the parents to do.

Wanna guess now how strong I was at that time? Wanna predict how strong other mothers who face the same situation could be much stronger than I am for more complicated heart cases?

 ****

(to be continued…)

Amanah Yang Menguji (2)

At times like this, aku tahu ada yang cuba mendekat dan bertanya segala yang terperinci mengenai apa yang aku tulis dalam post sebelum ini.

Dan seperti biasa, menjadi aku, si Nabilah Saleh .. memang dalam segala banyak hal pun, lebih senang sebenarnya untuk tidak membuka mulut dan bercerita mengenainya berulang-ulang kali, atau apapun perkara yang aku rasakan tidak perlu jadi perkongsian ramai.

… lagi-lagi, untuk hal raih simpati. I simply dislike it.

(P/s: sejenis perangai dan sikap Abahnya si Nabilah itu jugalah. Maka, darah yang mengalir itu sememangnya sejati dan abadi huhuhuhuhu)

At this very begininning of another test by HIM, I could say that the only thing I appreciate most at this particular moment is any comforting words that a good friend/a friend/colleagues (besides my loved ones, of course) could offer me.

Itu sahaja. Tidak lebih.

Alhamdulilah, the least I can get and appreciate now is to be rest-assured on things that will go smoothly, walaupun sebenarnya gelojak rasa hati ini selagi hujung Julai tidak menjelma, memang nauzubillah …. seram, takut dan risau itu lebih lagi memuncak, rasanya.

Tidak mahu terlalu selesa dengan kata-kata, “Insyallah, II will be just fine,” .. aku tetap melakukan usaha yang wajar dilakukan di waktu-waktu begini untuk lebih tenang and rest-easy sendiri.

Apapun usaha yang semahu-mahunya aku lakukan …. 24 jam tanpa henti.

Nota penting: At this current state, please be informed that my II is doing fine and okay. As hyper as normal, as chaty as usual dan segala bentuk keriangan dan keceriaan yang wajar diekpresikan seorang kanak-kanak berusia 6 tahun itu sememangnya masih, dan senang dinikmati anak teruna saya. At this very moment, yes.

Suatu kenyataan yang aku sendiri susah and berat hati untuk gembar-gemburkan dengan ramai orang sebenarnya.

Disebabkan hal-hal tertentu yang tidak dapat dielakkan dan berdasarkan perancangan kami sebagai ibu bapanya, we’ve decided to stop him from going to kindergarten temporarily.

Ini bagi memberi ruang sebaik dan semahunya untuk II menggunakan segala upaya, keringat, kreativiti dan 1001 akal yang ada untuk enjoy sepuasnya, tanpa ada sekatan apapun. Thus, KinderKaizen Bandar Sri Damansara suits this criteria well for him to have such fun and ‘glory’ himself.

Hari ini sahaja sudah masuk hari keempat kami berulang-alik menghantarnya ke sana. Left another 1 week plus before admission day appears. [Dengan harapan, semoga akan ada rezeki dan kesempatan untuk II ke KinderKaizen itu lagi dan lagi, selepas sembuh kelak .. together with his sister, NN. Soon, insyaAllah]

Setakat hari ini, masih tiada lagi perkembangan sahih yang boleh kami kongsikan khususnya soal biaya kos pembedahan anak ini. Mohon didoakan kelancarannya menjelang 27 Julai nanti, tarikh kemasukan ke wad seperti dicadangkan doktor.

Sekian,

Salam Lebaran ke-9.

 image

Amanah Yang Menguji (1)…

Di usia 25 tahun waktu itu, tidak pernah langsung terfikir  .. apakah bentuk kasih-sayang dan sejenis curahan limpahan keringat yang bagaimanakah wajar aku curahkan pada anak sekecil ini.

Berada dalam dakapan dengan sehalus rangka, perasaan yang bercampur baur antara gembira, cemas, panik dan risau, yang kurniaannya perasaan itu .. subhanallah, luar biasa sekali setiap kali hati ini terdetik, setiap masa dan setiap ketika jugalah diri ini macam hilang punca dan bertanya diri sendiri .. “am I in the right track, actually?”

Itulah pemikiran enteng lagi hingusan yang ada.

Sepertinya tidak langsung bersedia untuk apapun yang bakal dan mungkin berlaku. Perasaan yang aku kurang pasti adakah aku sahaja yang alami sebagai ibu muda, atau pengalaman semua orang pun yang menjadi Ibu buat pertama kali dalam hidup mereka.

Namun, berbekalkan orang perseorangan di sekeliling yang banyak sekali menyuntik semangat dan dorongan, tumbesaran dan perihal membesarkan Imran Imtiyaz, anak sulung dan teruna saya akhirnya menjadi mudah dan sentiasa dipermudahkanNYA sehinggalah ke detik ini.

Kecuali …

Dalam satu hal.

Hanya … dalam satu hal ini.

Imran Imtiyaz_2

Setiap kali teringat, diingatkan atau mengingatkan fakta itu, hati ini jadi remuk sangat.

Bagai disiat-siat, senang rapuh dan terlalu menghiris jiwa bila dikenang.

Air mata yang berlinang, bila diingat semula .. adalah lebih baik tidak diingat untuk berapa lama takungan air mata itu mampu untuk tidak tumpah.

Tidak kurang hebat rasa rendah diri yang terpaling bawah pernah dirasakan, kekesalan yang tiada berpenghujung apatah lagi kecendurangan untuk sentiasa berfikir kebarangkalian dengan perkataan yang cukup bahaya, “kalaulah ….”

Luh-Mahfuz tetap menetapkan. Ini mungkin bahagian saya.

Bahagian saya hasil perkongsian hidup dengan Encik Suami.

Tidak pernah tidak, walau maha hebat sekali hati dan akal ini memohon sebaik-baik kesempurnaan yang kami minta, ini bahagian kami.

Imran Imtiyaz didiagnos mempunyai ketidakstabilan jantungnya berfungsi yang dipanggil …

Semasa pertama kali dengar terma itu dan dimaklumkan bla bla bla oleh sekian para doktor, hati jadi gugup dan susah betul lelap malam berjaga takut-takut II kebiruan.

Sedang menyusukan juga, doktor minta untuk selalu perhatikan anak kalau-kalau ada tunjuk tanda sukar bernafas.

Tetapi …………….

Ujian Tuhan itu sememangnya bersebab.

Simptom ketidakstabilan jantung II ini sebenarnya jatuh kategori sakit yang tidak bahaya dan jarang-jarang sekali diberikan perhatian, melainkan ada consequences lain yang mungkin/berpotensi berlaku.

.. which is sehingga ke hari ini, tiada sedikit kesulitan atau simptoms pun pernah ditunjukkan II. For those who’s dear to him, knowing the fact that he’s ADD-suspected, a good swimmer, a fast runner, a happening chatterbox, a repetitive-sensitive-appreciative-type-of-boy that ‘yeah-please-get-to-know-him-closer-for-you-to-love-him’ … this sudden news might sounds so ABSURD …. ?!

Well, terpulang.

(itu suara pesimis yang terdetik, so nyahkan! that’s the normal Abby, anyway)

Aku simpan kepedihan ini.

Sebab satunya, aku bukan kaki tagih simpati dan empati. Bukan penggemar. I don’t know why, but I just don’t do it.

Keduanya, kekurangan yang ada pada jantung II, boleh tertutup secara sendirinya bila dia membesar kelak.

Itu janji doktor. Tetapi bukan atas perkenan yang Esa lagi nampaknya.

Belum lagi.

Setakat, selepas enam tahun ini … pemeriksaan tahunannya adalah terpaling cemas sekali momennya dalam hidup, which is memang tiada siapa pun dapat hidu kegusaran yang kami, suami isteri alami setiap kali menyinggah institusi itu membawa II.

Dan hari ini, ketakutan jadi nyata dan kami tiada pilihan, melainkan berdepan dengan fakta .. II will need to undergo a surgery.

In a meantime, tiada apa yang saya pohon dari kalian sidang pembaca, sahabat di alam maya mahupun nyata, kenal secara lahiriah, rasmi atau tidak, sahabat handai dan ahli keluarga yang diingati selalu …

… hanya DOA yang saya minta agar keberadaan II sebelum, semasa dan selepas proses pembedahan itu berjalan dengan baik dan lancar, selaras dengan persetujuan ALLAH.

Saya khilaf, saya kerdil dan saya juga Ibu biasa.

Risau yang melampau itu adalah lumrah dan maafkan saya kerana terlalu dramatik menulis blog post kali ini.

Akan saya maklumkan dari semasa ke semasa, demi kerana sokongan dan kata-kata semangat untuk hati saya berasa sedikit selesa seketika. Itu sahaja.

Sekian,

Ibu Tidak Kuat Diuji

Cerita Teacher Garang

image

 

image

Bila terlalu banyak cerpen yang kakak buat, kakak risau ada yang rengsa melihat status FB ditulis sepanjang itu di laman sosial kakak yang sendu itu.

Jadi adalah lebih baik, kakak educate atau salur maklumat panjang lebar itu di sini sahaja, yang dirasakan lebih sesuai untuk ber’madah helah’ dan mencapai lebih ramai lagi sidang pembacanya.

On the issue above, no, I have no plan to be the next Azmira Amran neither be the next any other ECE fighters — in their own term and definition. Tidak.

Cuma, sekadar menzahirkan kerisauan yang sangatlah tidak berbelah bahagi ini demi kerana anak sendiri, what more anak bangsa cucu cicit kakak di masa akan datang.

I am not in the position of getting this issue to go wild, viral or be highlighted by anybody. Cuma sekadar berkongsi kebimbangan yang sememangnya jatuh kategori big argument pada dunia semesta hari ini.

I called it as one of many world problems occurring today because dalam satu sudut atas peta dunia itu sendiri (iaitu Malaysia), isu ini sedap diapi luap kebangkitannya oleh mereka yang ‘berjuang’ mempertahankan apa yang sepatutnya children of the day alami.

In recent II’s case di atas, tentunya kakak risau bila mana tiba-tiba dia menangis keesakan sebab he’s unhappy with what he is taught at school.

Sejenis II juga, sepanjang hampir 2 tahun persekolahannya di situ .. jarang sekali dia mengadu he dissatisfy with any of his friends, or anything that he barely understands whatever his lessons at school .. memang kes jarang sangat-sangatlah mahu buka mulut bercerita panjang lebarnya.

Tetapi …

Kalau sudah sampai tahap menangis macam malam itu, mengadu perihal cikgunya yang garang at things he don’t at all could digest, hati Ibu manalah tidak terusik.

Dan …

Perlunya aku fikir waktu itu adalah bukan untuk terus jatuh hukum pada si pelaku, tetapi lebih kepada;

“What should I do about this?

“How can I convince my boy that in learning or ganining knowledge, it’s okay to ‘bleed’ and got ‘beaten’ sometimes?”

“But the true fact that is, he doesn’t understand what he learnt .. didn’t the teacher guided him?” 

“Didn’t the teacher identify who’s okay and who’s not with what he has been lecturing? Doesn’t the teacher think of any other methods to increase the better understanding among his students?”

…. and the list goes on.

Sebab dalam kepala ini yang sememangnya sudah well-equipped dengan segala kemungkinan yang ada itu, I was not really sure on what I should do next about this, if it keeps repeating (who knows).

Mahu berkongsi sedikit pengalaman mendengar forum anjuran CENTHRA minggu lalu, banyak sekali kerisauan-kerisauan yang disuarakan para ibu bapa yang hadir. [will definitely share this on  a separate blog post, later on]

Ternyata aku yang sesenyap ini, yang lebih gemar menjadi pemerhati dan penulis dalam kebanyakan hal, akan terjerumus dan dijumpakan juga dengan permasalahan sejagat yang dilalui parents yang lebih banyak makan garam dalam hal ini.

In short, don’t make me or turn me to become a fighter as well. Sebaris dengan Dr Afzan Putri Maria of KinderKaizen or Ustaz Hasrizal Abdul Jamil of www.saifulislam.com & Khalifah Model School. (...in which these two has become my best two mentor/model in getting more insights about what’s the real meaning of education for our kids)

Jangan.

But if situation persists, why not?

Prof Dr Muhaya Dot Com…

Assalamualaikum wbt…

Baca dengan selembut bak yang berkata-kata itu seperti Prof Dr Muhaya, boleh?

Kalau kakak, sungguhlah ku tidak mampu berbuat demikian. Terasa bukan diri sendiri bila menyatakan ayat dengan nada yang sebegitu.

Well, ini adalah cerita throwback. Cerita tahun lepas, tetapi tidaklah berapa basi dan sendu. Sebab malar segarnya boleh kekal sampai bertahun lamanya sebab ……… kakak dapat peluang muncul TV dan diwawancara oleh figura yang punya nama, Prof Dr Muhaya ini! Teruja!

Bagaimana boleh terjebak? Oh tidak perlu diceritakan panjang lebar tentang itu. Cukup sekadar anda tahu bahawa saya diberikan peluang kesempatan itu atas niat kerana mahu membantu teman seangkatan dan tiada niat mahu-mencapub-atau-cari-publisiti-murahan. Tolong-menolong itu bukankah amalan mulia?.

Lagipun berbekalkan sedikit pengalaman menjadi Ibu kepada dua anak yang masih kecil inilah, saya dapat muncul di kaca TV dan berkongsi pengalaman mengenainya di hadapan umum.

It was a pleasant meeting and session for about 5-6 hours at PICC on that particular day. Without having husband around with us, instead I required the help of my beloved parents to accompany me and children for the TV recording.

Menyarung DwiTone Jubah dress by BellaAmmara with simple touch up and a newly-bought shirt and pants for dearest son, muncullah kami di kaca TV seperti yang diminta.

Sudah lama tidak merasai sendiri pengalaman berada dalam studio dan ada dalam situasi MCP-mode is on. Jadi terkelu sekejap, dan hilang terus becok mulut si reporter kalau bercerita atau bergosip. Bahahahaha.

Hendak dijadikan cerita, topik wawancara adalah berkisar ‘Bahaya Demam Panas’. Honestly speaking, my experiences handling such threat in the family especially that attacks my kids could be less harmful than those parents out there, therefore I could say that my sharing in the tv recording might not that helpful if some may find it.

Sebabnya, ya lah, kakak jenis yang mungkin berhadapan dengan kes kecil dan tidak seperti pengalaman ibu bapa lain yang lebih hebat dugaan yang mereka rasa. Justeru, rasa rendah diri itu tetaplah ada.

Tetapi tetap juga membuat perkongsian seperti diminta. Alhamdulilah, segalanya berjalan baik.

Suatu pengalaman baru yang lain adalah bila dapat bertentang mata dan mendengar sendiri butir-butir perkataan daripada Prof Dr Muhaya berkenaan kondisi dan perilaku II.

Ketika recording dibuat, Prof dapat detect the abnormality of II’s eyes.

Perkara yang sebenarnya saya jarang-jarang bercerita, tetapi pada sesiapa yang mengenali rapat dia, memang boleh detect sedikit kekurangan yang ada pada matanya.

I am not sure either on what’s the medical term for his eyes’ condition, cuma setakat hari ini .. salah satu cara yang berkesan merawatnya adalah dengan melakukan ‘patching’ = tutup/cover sebelah mata ala pirate. Ever since we did that, Alhamdulilah .. ada progress yang lebih baik tentang pergerakan matanya.

Apa yang Prof cuba sampaikan ketika sesi temubual itu adalah sebenarnya the motion of his eyes, is somehow reflects the connections that contained in his brain .. which is actually good and tells us what kind of brain he has.

Bila diberitahu begitu, I am not sure how I felt either. Bersyukur, ya … berserah juga pun ya. At least, Tuhan dan keluarga rapat sahaja yang tahu how struggle I am dealing with whatever issues my kids have … dan yes, terima kasih Prof kerana suatu kelegaan dalam ayat-ayat yang anda butirkan pada hari tiu.

Terima kasih banyak, Prof.

Semoga ketemu lagi kita.

KinderKaizen, At Its Best …

KinderKaizen, suatu jenama I defined this.

Will soon becoming great and greater one fine day, insyaAllah. Sentiasa ada dalam doa kudusku kerana kelangsungan kewujudannya sangat baik untuk generasi dan generasi mendatang.

Serius.

Kenapa saya menyatakan sedemikian? Panjang kisahnya. Meh saya cerita kenapa dan bagaimana saya mengenali dan menjumpai KinderKaizen, sebuah centre yang memperkenal & menerap konsep ‘play-based’ learning dalam segenap pembelajaran kanak-kanak di antara usia 4 hingga 8 tahun.

Well, as a start let me tell you on how ambitious and passionate I am in searching best centres for dearest son II to enrol. On certain reasons, I’ve eventually developed the interest on early childhood education, coincidently … Subhanallah.

To my surprise, this world is inevitably massive and too interesting for me to venture in.

Bermula dari usia 4 tahun, di awal 2013 yang mana saya dan suami secara dedicatedly telah menghantar II hampir setiap minggu untuk sesi terapi percakapan (speech therapy) dengan one of the coolest speech therapy I’ve ever met, Cik Aini Rozita .. Saya kemudiannya telah terus-terusan mencari centres that can offer good environment that match II’s condition.

Condition meaning dalam keadaan dia yang berkapisiti seseorang yang ADD-suspected.

Ya, istilahnya suspected dan bukanlah properly-diagnosed.

Pada saya, yang pada ketika itu sebenarnya mati punca on where and how to begin (ini mengambil kira sekali aspek kewangan yang semacam ya-ampun-mahal-betul-kosnya-for-such-therapy-yang-bersesuaian), aku jadi serba tak keruan memikirkan apakah alternatif dan situasi yang kondusif sebenarnya untuk kanak-kanak semacam II hendak memulakan momen-momen belajar itu.

In his case, II has really short attention span. Walau ajak dan diajar duduk waima 5 minit sekalipun, his attention is not there. Boleh bayangkan tidak betapa sebenarnya susah untuk saya memikirkan terlalu jauh terutama tentang bagaimana pula II bila sudah bersekolah rendah nanti.

Dalam pencarian centres tadi itulah, saya terjumpa KinderKaizen. Happened to know them through random search sebab saya waktu itu dia kala state yang macam willingly to cuba apa sahaja method waima tempatnya mungkin jauh dan ‘fee’nya mungkin sedikit mahal daripada biasa.

Melihat kepada flexibility masa dan keberadaan pocket juga di waktu itu, I send II over and let him to try during this one school holiday somewhere last year. Aktiviti untuk 2 minggu, saya hantar II untuk cuba dan sesuaikan diri.

To my surprise, he’s deeply in love with that place like till-death-do-us-apart punya feeling dibuatnya. Susah untuk lekang dari mulut dia dari berhenti bercerita pasal KinderKaizen, right from the people and kids there sehinggalah kepada aktiviti yang dibuat (itupun sebenarnya aku kena twist soalan sikit in order for him to tell me precisely apa yang dibuatnya di centre 1 hari — berdasarkan update di Whatsapp group KK waktu itu … cause I’ve told you right yang untuk dengar jawapan markah penuh dari II untuk satu-satu soalan itu adalah sedikit mustahil sebenarnya ..?)

Hasil pemerhatian saya yang menjadikan tingginya kemungkinan kenapa II teramatlah suka tempat ini adalah seperti berikut:

  1. As the one who’s always in ‘play mode’ and always mobile-dan-hanya-akan-diam-bila-mana-waktu-tidur-jam-10pm-dan-bangun-esoknya-jam-7am (he’s typically this type punya budak) in his everyday routine and due to his state yang hyperactive naturally, this type of learning really caught his attention to be more focus and stay still longer. He’s a well-listener although he’s pretty reserved to himself kadang-kadang, but KinderKaizen really turned him to stay out of his zone yang hingar-bingar dan sedikit macam menimbulkan kekeliruan juga kalau sesiapa yang tidak mengenali II. He’s somehow turning to be someone with more structured, proper words too in which I could say, he’s a little bit mature than usual. Seriously.
  2. Sebab dia juga kaki buat sepah di rumah tahap dewa Malayalamala dan bila di KinderKaizen yang memang allow such mess to happen at the centre, I think he’s extremely happy doing that even more and in addition, he’s LEARNING something by doing it. Kalau di rumah, I guess arahan yang sekejap-sekejap suruh kemas semula, buatkan dia cepat sangat rasa give up yang saya sendiri susah nak mengerti.
  3. II is actually an easy boy. Senang mahu berbuat kawan dengan dia. Tapi I could sense that he’s not that favourited among his kindergarten’s friends. On what reasons pun I tak pasti, but I do sense this. But to my surprise, bila dia bercampur gaul dengan KinderKaizeners lain, he can easily gel in and mix himself into the circle of friends yang semacam menerima II seadanya. This kinda culture somehow reflects on how well these KinderKaizeners are raised by their families. Kanak-kanak mereka seolah-olah tinggi budi bahasa dan celik juga nilai kemanusiaannya. Bukan nak kata, but this is also sort of contradict to normal kids in normal kindy that I’ve been to. Mungkin aspek ini adalah kebetulan but ternyata ianya sangatlah membuka mata & minda saya sebagai Ibunya.

I’m loving this specific section in the centre to bits. How I wish I have more spacious space like this in my house.

Baik. Beberapa points penting sahaja sudah mencukupi rasanya. Nak tahu lebih, boleh datang bertentang mata dengan Pn Abby di office dan dengar sendiri testimonialnya secara live. OKEK?

Because I know and somehow discovered that this type of play-based learning really works and affects my dearest son in so many aspects in life, buat saya rasa macam this is definitely one good alternative (or potentially could be mainstream too) for parents and children who ultimately loves this approach in order for the kids to learn, and for the adults to open their mind and heart even more.

 

Bukan apa, dalam memperjudikan sesuatu pembaharuan dan pendekatan yang jarang-jarang ada dalam masyarakat Malaysia ini (this play-based learning, I mean) ada kalanya memang perlukan kekuatan fizikal dan mental juga untuk ibu bapa tempuh.

What more, to the KinderKaizen’s Founder and their true supporters. Because judgemental dan persepsi skeptikal manusia zaman dunia ketiga yang masih tinggi lagi di kalangan rakyat kita inilah kadang-kadang memungkinkan potensi anak-anak syurga ini selalunya disekat dan tidak dioptimumkan sebaik, SEMAKSIMA mungkin.

What more if the kids ONLY or MIGHT ONLY have other intelligences which normal society with slapstic minds (cause I am easily annoyed with this type of thinking) believe atau yang suka meletakkan bahawa ‘kanak-kanak mesti dah boleh baca by this age bla bla’, ‘kenapa berlu bermain? Apa mereka dapat dengan hanya bermain?’ dan banyaklah lagi statement yang tidak sensitif langsung nieh.

Makanya, stay strong mommies & daddies! We know what’s best for our children. So kalau anda tahu kelebihan atau mahu lebih banyak lagi kelebihan-kelebihan anak-anak anda, give yourself a try and send your loved ones to KinderKaizen.

The space that I like best (ye, ulangan cause I love it too much). Just look at those kids who knows how to bring themselves in, among them.

I am just revealing and sharing what’s best and works for my children that I feel could benefit you, the other parents as well.

Tiada salah mencuba dan tiada salah juga untuk kita membuka minda dan menerima sesuatu yang baharu, apatah lagi perkara baik yang mungkin boleh dikongsikan demi manfaat bersama.

In a conclusion, sungguhpun di usia 6 tahun II saya yang belum pun cecah 50% peratusan keupayaan membaca terutamanya Bahasa Melayu (sekurang-kurangnya Inggeris, II ada jugalah menunjukkan minat mahu mencuba), he knows almost everything like a normal kid at his age should know by listening and persistently observe what’s in his surroundings.

With the quality of emotional equations that he has (based on my instincts,  and people’s observation who are closes to him dearly), I think I will just need to patiently wait as well as strongly supports him in whatever circumstances occurred.

The least that I can do now is to send him over to KinderKaizen until he’s 8 and insyallah, I hope that he will eventually be a young boy who’s ready for any challenges awaits him in the future.

You can always go to this link and find more details about KinderKaizen; http://www.kinderkaizen.com/

Trust me, always remember this, that comes from my mind;

“Kids shouldn’t be pressurised to study at a very young age. Instead of forcing them to study, they should be encouraged to excel in areas that they thrive in”.

KinderKaizen Logo

Nawal Najah is 2 …

Yes, she is TWO.

Not biological year of course. Tet.

Hahahaha kalau tidak memang hambalah orang paling terasa bebenor proses penuaan giat aktif dan rancak berlaku dalam proses tumbesaran badan sendiri, si Ibu saban hari. Gitu.

Bukan sahaja Ibu in denial terhadap umur biologi anak yang sebenarnya belum pun masuk umur setahun sebulan, tetapi in high denial juga terhadap umur sendiri yang tahun ini sudah masuk kategori 3-series.

Well, of course angka adalah just numbers. Perkembangan atau potensi diri tidaklah sebenarnya reflected by age factor lebih-lebih lagi dalam kes Nawal Najah ku yang sebenarnya ada sedikit concern yang perlu aku ambil kira di sini.

Benda bukan baru, tetapi tidak juga basi andaikata apa yang dikongsikan di sini boleh menjadi manfaat ramai pembaca.

Anak dara saya ini perkembangannya sangatlah berbeza dengan si Abang yang pada saya, perkara ini is expected. Dan buat kadang-kadang rasa teruja juga hendak menambah bilangan anak demi kerana suka hendak menganalisa carta perkembangan mereka. Tetapi tidaklah seserius mana ya, sekadar teruja tetapi of course, tentunya saya belum sepenuhnya bersedia ke arah itu ✌🏻️

Back to my baby girl.

Yes, she has turned 1 on last December, which had reminisced me so much during the labour moment. It was not an easy one but after all, I managed to raise her well up to this point, today.

Anak perempuan sulung saya yang dilahirkan secara Caesarean (sekali lagi) adalah satu lagi anugerah terindah dalam hidup, bila mana saya boleh declare diri sebagai antara makhluk Tuhan di atas muka bumi ini yang dikurniakan ‘sepasang anak’.

Made it until 38 weeks (not like with Imran Imtiyaz, at around 36weeks+), I am lucky to be a second time mother to 4.5kg infant at that time. Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang serupa (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan which this was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life. Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Ya Allah, syukur tiada terhingga bila dalam bilik pembedahan yang sama (dan dalam pada lower abdomen saya dirobek, dijahit dan ‘disempurnakan’ semula kejadiannya), saya diberikan kesempatan untuk pegang anak sendiri, dirapatkan pada dada dan terus diberikan peluang ‘latching’ bagi menggalakkan rangsangan penyusuan.

That was A TOTAL PRICELESS MOMENT I’ve ever had in my life! Not even when I had first held Imran Imtiyaz last 6 years ago.

Terasa hilang, perit melalui proses Caesarean sekali lagi itu tiada tandingannya perit kalau hendak dibandingkan perasaan diberikan peluang sedemikian rupa.

Walaupun ada sekejapan waktu (ketika masih di dalam bilik pembedahan), bacaan tekanan darah saya rendah secara tiba-tiba, sedikit hingar dan panik juga saya  dibuatnya bila ada doktor menyatakan, “She looks so pale. Continue monitoring her blood readings before dischargal ..”.

Tidak terjangkau di fikiran sampai saya perlu ditambah darah, kalau betul darah banyak hilang ketika Caesarean kali ini. Thus, tawakal dalam hati itu menggunung tinggi biar apapun, aku keluar dari bilik pembedahan ini tanpa sebarang komplikasi lain.


Alhamdulilah, dalam setahun yang lalu, bonding antara Nawal Najah (NN, I think I will want to use the abbreviation bagi memudahkan penulisan di kemudian hari) dan abangnya, Imran Imtiyaz (II) juga sangat baik, although surely they were hiccups like hey-this-is-my-thing-you-go-and-get-something-else scenarios which way TOO common.

Si II semakin boleh menerima ada ‘kawan’ baru tempat dia boleh berkongsi permainan dan kasih sayang. Sebagai Ibu dan Abah kepada kedua-duanya, kami sendiri kena betul-betul peka dalam hendak memastikan kedua-duanya pun diberi sama rata tidak kira dari segi kebendaan, perhatian mahupun curahan kasih sayang.

Sebab si II bukan boleh. As the most sensitive person in the house, segala gerak geri dia perhati. Tanpa menyuarakan pun sebenarnya dia itu sedang berasa cemburu, aku jadi lebih ‘tinggi’ darjah kepekaan untuk cepat-cepat overcome the jealousy.


Si molat gebam gebus NN ini, walau bagaimanapun baru mencapai berat +-9kg sahaja. Carta pertumbuhan anak perempuan ini ternyata berbeza sedikit dengan lelaki, thus, berbekalkan pengalaman memantau tumbesaran si II, of course I am putting extra efforts and equipped myself with massive information and knowledge IF there’s possibly happen to our baby girl here.

But to date, she’s one perfectly-fine little girl that always lullaby to her dearest parents, brother, Atuk Bah & Mama. Alhamdulilah.

Please continue blossoming our years together, NN. We love you too much!