Perihal Pendidikan…

At this current state of my mind, terlalu banyak rasanya perkara hendak ditintakan dan diperincikan satu persatu di sini.  Khususnya yang berkaitan tajuk post kali ini.

Cause I have always feel my blog is another baby that I will need to take good care of, thus ‘A Post A Day’ is compulsory for me to do. Tetapi ……

…… (banyak pula alasannya, kan?) masih belum boleh tertuntas, but a baby step will do, for sure. So, please stay with me at your willing ya.

Bila bercakap soal pendidikan, as a mother of two, duduk dan bermastautin pula di negara tanahair tercinta Malaysia, it’s a must for me to have always embrace every single news focus or articles on latest development that evolve around the issues of education.

Pendidikan, as in the general term sebenarnya terlalu luas kalau hendak diajak berbincang. But what’s best that you can learn or get the overview scenarios is from reading this one piece here, written by 30-year-old Azmira Amran:

bukan_salah_cikgu_cover

Mula mengenali Azmira adalah menerusi Facebooknya. She has been too active and productive as well, in alerting us about any education issues that’s happening in the world, most specifically in Malaysia (her hometown) and Finland (a place where she pursued her studies, currently).

Dan aku masih ingat .. dalam pada keterujaan membaca dan mengikuti apa jua yang Azmira tulis, I accidentally told everything about her posts to this one Finnish lady at a reception held by the Netherlands’ embassy.

Ahaks. Jangan marah ya, Mira (if you’re reading this).

As far as I can still remember, that Finnish lady who’s working with the embassy was also looking for a scope for her focus and report (maybe) about Malaysia’s education since she’s in charge of the education sector. By giving Mira’s name, hopefully she got what she wants.

******

 [Ini adalah siaran tertunda lama sangat, so here’s some new insights for this particular book review]

This book is practically an opinion-based book. Solely, an opinion-based book.

Sejenis buku yang mengetengahkan penulisan sebegini sebenarnya beri banyak kelebihan kepada pembaca, antaranya:

  1. Bahasa yang digunakan mudah. Mudah ayatnya dan mudah dihadam juga mesej yang dicuba untuk disampaikan bagi mereka-mereka yang mungkin ‘bingung’ atau ‘bengong’ sangat lalu tertanya-tanya ‘what’s so big deal with Malaysian education system now, that we previously hadn’t face any of those difficulties? … ‘. So this particular piece can be your best reference, in summary.
  2. Bukan sahaja opinion-based, tetapi hands-on and real experience-narrative-kind of storyline yang cuba author deliver from one chapter to another. Bila menulis berdasarkan pengalaman ini, pada kakaklah .. I believe in such approach is more adaptable (like analysis kind of book juga) and boleh dipercayai. Well, nak kata boleh senang terpengaruh pun iya, sebab it sounds so real — walaupun hanya menerusi buku senipis 155 pages sahaja.
  3. Buku ini sebenarnya suatu bentuk pujukan, dan juga seruan. Trust me, sebenar-benar rayuan yang sebenarnya berbunyi #luahanrasadotfm. Apa yang Mira dan Early Childhood Practitioners/Reliable Teachers are doing at this very moment sebenarnya lebih kepada mengajak masyarakat untuk LEBIH terbuka, LEBIH berlapang dada dalam menerima pembaharuan yang dapat mempersiapkan anak-anak hari ini untuk lebih BERSEDIA dengan cabaran di masa akan datang.

Kalau diikutkan point nombor 3, ya .. I will certainly agree that apa yang author cuba buat ini pun mungkin sebenarnya baru hendak mencapai usaha tidak sampai 10% masyarakat kita di luar sana.

Itu belum menyentuh soal ketersediaan dan kesiapsagaan para guru di dalam sistem sedia ada untuk berubah, menerima perubahan dan melakukan perubahan.

I don’t blame all. Bare with me, bukan semua.

Tetapi kalau ada pun guru-guru hari ini yang merungut, lelah dan merintih lebih, the root causes are needed to get rechecked so that permasalahan ‘walhasil balik asal’  and kaedah bekerja ‘asal ada, asal jalan’ ini dapat ditangani daripada terus berleluasa.

………… kerana impaknya pada 15-20 tahun masa akan datang itu?! Fuh. I really don’t wanna imagine that.

Back to the book.

Apa yang penulis cuba gambarkan sebenarnya adalah gambaran awal atau masih secara basic lagi. So that the readers are generalised of the concerns and issues that are highlighted as a whole.

Negara Finland menjadi paksi.

From this one point of view … ingatlah bahawa;

Bukan jatuh hukum salah atau talak tiga bila perbandingan mula dihuraikan satu-persatu apa, kenapa dan bagaimana perbezaan sistem pendidikan Malaysia dan Finland itu umpama bumi dengan langit. Bila dibaca helaian demi helaian, fikiran kita (kalau kakaklah) jadi terikut sama terdetik seperti;

  1. “Yes, why not we just have less hours on formal teaching session but instead focusing on more hands-on experience?”
  2. “Why only depending on rankings, charts, examinations to move on? What’s the big deal of having many As and be in the top PISA ranking? Is this how education path should be for every single kids/student here?”
  3. “Why they can provide free education from 0 – 16 years old, and not here in our land? How do they survive? How about the amount of funds needed to support those Finnish kids and the whole sectore? How is it even possible for them to implement them, for years now?”
  4. … dan banyak lagi.

Kakak lebih senang untuk menyatakan only snippets here as you can always refer to the book to get the whole idea. Rajin sikit, please.

Pendek cerita, buku kakak Mira ini adalah sejenis wadah pembuka mata & minda.

As one of many followers who is always on track of such issues (cuma belum berpengalaman luas sahaja lagi sebab belum berkesempatan lagi menjejakkan kaki ke negara-negara yang sektor pendidikannya sangat sangat sangat bertaraf ‘world class’),  penulisan kakak Mira sememangnya saya damba dan penuh pengharapan juga untuk saya lihat ada ‘kewujudan’nya di dalam negara.

Contoh mudah:

  1. Persekitaran P&P dalam kelas yang jauh lebih santai. Tengok layout kelas mereka sahaja sudah mendamaikan jiwaku, cause kids/children/students will definitely interact to each other and sharing more insights easily. Bukan stringent macam yang kita duduk waktu di sekolah-sekolah dulu. Erk.
  2. Project-based homework and P&P session. Kalau beri pada kakak and sekalian umat especially those 90s babies, kakak rasa ketaq lutut kut nak duduk berbincang, apatah lagi present kertas cadangan/projek. But to those yang dah terbiasa dididik sedemikian, I’m sure …. wallaaweih, the confidence and speaking proficiency level pastinya, tiada tanding.
  3. Persepsi dan tanggapan yang senantiasa mengiktiraf kerjaya perguruan adalah terpaling dipandang tinggi berbanding kerjaya lain (di negara itu). Fuh, speaking on this .. you should have know now that on what basis they are taught and ‘colonised’ that way. Bila golongan ini dikatakan sebagai penyumbang terbesar dalam perkembangan individu dalam negara mereka … you tell me, what makes them at large when it comes to education? FIKIRKAN.

Bila menulis begini, ramai pasti menuduh yang kakak menulis besertakan emosi.

Tetapi for those yang mengenali, tidak .. this is not one emotional post. Instead, ada gesaan yang Ibu anak dua ini harapkan, ramai lagi di luar sana segeralah berubah dan bersedia menerima perubahan demi kerana kehendak semasa.

Itu belum lagi soal isu-isu yang cukuplah buat kakak panas punggung baca sejak dua menjak ini;

  1. Pedophile cases yang mencanak seram naik kejadiannya dilaporkan perkongsian di sana sini.
  2. Kes buli, tidak kenal umur dan maksud kemanusiaan (well, bukan patut di usia muda beginilah patutnya nilai begitu sewajarnya tinggi dalam diri?)
  3. Kecelaruan pentadbiran dan campur tangan pihak-pihak yang tidak berkenaan, seperti dalam tulisannya www. saifulislam.com

Kalau anda nampak perkaitannya kepentingan early childhood education (ECE) and education itself untuk duduk dan berlangsung mengikut kaedah yang ‘benar’, isu permasalahan-permasalahan berbangkit seperti di atas seharusnya tidak berlaku dan sememangnya pasti boleh dielak.

Maka, sekian sahaja.

Semoga pembacaan panjang lebar ini bawa manfaat, celik mata ramai lagi pihak. Silalah berkunjung ke FB Mira untuk anticipating lagi perjalanannya memudahcara dengan membuat ringkasan mengenai isu pendidikan negara hari ini.

Keep it up, Mira!

You have my 200% support.