Sri Aria Edisi 2019

Masih ingat dengan cerita Sri Aria dan anak bujang saya yang tertunda itu? Yang macam bunyinya manis untuk menulis yang panjang lebar di sini tetapi tidak juga muncul-muncul di sini sampai ke sudah, sampai sudah masuk 2019?

Hihihihihihi.

Begitulah manusia bila terikat dengan janji. Tetapi, masih tidak terlewat sebab Sri Aria akan ada Édisi 2019 nya untuk kami sekeluarga, lebih-lebih lagi kerana anak ini.

Usianya 9 tahun di tahun baru ini. Darjah 3, orang Malaysia kata. 

Tetapi siapa dia hari ini? Apa sahaja kebolehan dia ada hari ini? Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris dia pasti A bukan?

Wallahualam.

Susah hendak saya perincikan such details here. 

Pertamanya, saya tahu kemampuan Imran Imtiyaz ini bagaimana dan ke tahap mana. Punya permasalahan?

Mungkin tidak lagi. Perlahan-lahan ada penampakan positif, jauh lebih baik daripada awal kami mulai kesan traits yang dia punya.

Dan satu Malaysia hari ini sudah tahu akan kewujudan Sri Aria Elementary School.

Cuma satu sahaja yang mungkin jadi tanda tanya besar untuk semua orang yang berminat untuk tahu; apa yang Sri Aria buat?

Saya menulis atas kapasiti saya ada anak yang belajar di Sri Aria.

Ada keperluan dan peningkatan yang ditunjukkan Imran Imtiyaz buat saya yakin akan kelebihan anak-anak kita itu sememangnya pelbagai. Simply kerana ada 9 jenis Multiple Intelligence bagi setiap kanak-kanak, dan ini terbukti dengan kajian.

Kanak-kanak adalah mereka yang berumur sehingga ke usia mereka cecah 18 tahun ya, sebenarnya.

Dan bila saya tekankan isu ‘keperluan’ itu, saya kini meletakkan prioriti kepada cara bagaimana saya boleh menyediakan pendidikan yang sesuai untuk anak ini.

Dan bukan lagi membiarkan sahaja sistem persekolahan sedia ada (yang sudah berusia lebih 40 tahun lamanya itu) untuk menentukur keupayaan dia untuk mendapatkan pendidikan.

APA CERITANYA IMRAN 2018?

Ya, siaran tertunda. Makanya, sebagai ganti, kakak (lupa pulak pengganti nama diri yang famous sekejapan ini!) jadi murah hati hendak menulis panjang lebar di sini, hari ini.

Di awal 2018, Imran Imtiyaz bermula dengan suatu indikator yang kakak rasakan begini; “He is and maybe will just be an ordinary boy in a school.”

Tipikal sangat bukan? Tetap ada expectation, walaupun sudah tidak melangit mana tingginya. Bukan pasrah, tetapi lebih kepada ‘expectation’ yang mungkin sudah menyerah kalah.

I am a bad mother, I know. Sudahlah tidak berusaha mana, tetapi ada pula pasang angan untuk anaknya tahap genius gedebabom.

Ibu mana sahajalah di atas muka bumi ini yang tidak meletakkan harapan apa-apa. 

Betul?

Tetapi, sesi persekolahan berjalan seperti biasa dan perkembangan demi perkembangan memang diberitahu dan disalurkan oleh pihak sekolah kepada ibubapa.

Imran was pretty much laid back since he joined the school from the beginning.

Like I explained to the school’s Learning Facilitators (or LFs, there’s no term of teachers applied in the school for your info) on the first half term’s meeting, Imran knew what he wanted to do every day.

He can prepare himself for school, independently. He will ask for opinions if he felt like asking. He can argue with us maturely (to the extent where I can get easily pissed off too – kalau tak kena gaya dan waktu, contohnya), dan terpaling penting – he’s so much focused when he was wearing that football jersey, which he decided football as his mastery class.

Satu minat yang tersangatlah ketara dalam diri dia, yang saya perhatikan – sehingga ke tahap he’s very much determined and knows what he’s up to.

Dia adalah kategori budak yang (mungkin) sangat teransang daya fokus dan kestabilan emosinya kalau dapat beri sepenuh hati kepada bola sepak, setiap hari.

So what’s about football that has helped Imran Imtiyaz so far?

FOOTBALL, HIS BIG THING

Dah jadi macam wajib, and around the clock si Imran ini akan bersama-sama atau gelecek bola. Walaupun hanya sekangkang kera ruang tamu rumah kami jadi gelanggang dia. 

Tetapi uniknya, when he’s into it, he can really think himself and makes powerful, brilliant decisions.

He can find himself a hobby, interests in reading the encyclopedia, books or any materials related to the world of football. Tanpa paksaan, tanpa perlu diajar.

This, to me is already GOOD enough.

Membuktikan anak itu, kalau tanpa dipaksa, ilmu akan lebih mudah datang padanya, lebih mahu dia sendiri dalami dan hayati.

Knowing this potential, this is where I do play my role to spark any other interests that boys potentially wanting to learn.

I started with something really near to my heart – my work that involves words, reading and also travelling. 

He is again …………….. could tag along and showing his interest towards them. Caranya bagaimana?

Kau tunggu sahajalah soalan-soalan bernas yang terpacul dari mulutnya, which I knew he’s getting it and his curiosity are very much triggered to know more.

Wow! 

Beginilah, apa yang anak-anak di Sria Aria belajar dan apa yang ibu bapa telah secara tidak langsung diajar untuk sama-sama membantu pembelajaran anak-anak ini.

Bermula dengan apapun minat mereka, kemudiannya disokong dan seterusnya terus-terusan membantu merancang apa yang anak-anak ini mahu belajar.

‘Silibus’ pelajaran mereka adalah di tangan mereka, di bawah kawalan dan kerjasama kita secara bekeperluan.

Bukanlah, suap (feed), paksa (forcing), gali (drilling) atau apapun yang sebenarnya hanyalah mungkin usaha yang bersifat sementara.

SAMPAI waktu dan ketikanya, anak ini pasti akan menunjukkan minat yang sememangnya itulah yang membawa mereka ke arah masa hadapan mereka.

One thing for sure, Imran knows how to read, count and think. He cares so much of his loved ones and he basically knows what is good and what is not.

He’s a normal boy that wants to live like others.

I am just nervous for what to equip him but I definitely knows what Allah has granted him, that he can used it to contribute wholeheartedly in the future.

Sabar, istiqamah and that kaizen spirit are the keys to the whole family.

Saya (mungkin) punya dua anak sahaja di atas muka bumi ni.

Tidak best pula rasanya kalau yang DUA yang berharga ini, tidak menghargai saya pula bila dewasa nanti.

I hope you know why am I doing this for you, Imran Imtiyaz.

That’s the most thing I will and always need for you to remember.

***

Pesanan khidmat masyarakat: Untuk anda mendekati Sri Aria, kenali mereka dan orang perseorangan di sebalik siapa mereka terlebih dahulu. Zahirkan apa jua yang anda rasa dan fikirkan di permulaan perjalanan anda (bersama anak-anak anda) untuk menyertai Sri Aria.

Ini penting, pada saya. Cuba dan amalkan pendekatan yang serupa jika berniat hadir ke Sri Aria. Insyallah, with open heart and mind, you’ll see the unleashed potentials in your children that you and Sri Aria develop together hand-in-hand.

HAPPY 1ST BIRTHDAY TOO, SRI ARIA!

… The New School

Ini juga siaran tertunda.

More to siaran tertangguh sebab lebih suka hendak mengambil pendekatan tunggu-dan-lihat kerana apa yang bakal diceritakan di bawah ini adalah sesuatu yang sangat baru.

Sesuatu keputusan yang bukan mudah, apatah lagi sesuatu yang diputuskan itu bakal melibatkan masa depan anakanda tercinta, Imran Imtiyaz.

Bagi kenalan rapat atau sesiapa yang mengetahui, I have always told them if my boy, II (shortform for Imran Imtiyaz ya) ada sesuatu yang unik tentang dirinya.

For its speciality or uniqueness that not all could wholly understand his real condition and everyday process that I will need to deal with, I’ve come to this final decision of quitting him from the mainstream or public school nearby our house.

Allahu. Bila hati tekad membulat, sejenis kelegaan jugalah sebab I knew he will be into a system that’ll turn him into a real schooling boy.

Bukan sejenis anak yang perlu dipaksa-paksa, dikerah tenaga dan akal untuk sesuatu yang dia tidak langsung pun berminat mahupun menunjukkan minat terhadap sesuatu a normal typical Asian mother (it’s me literally) would want from him.

Maka, bermulalah episod cerita dan rutin kami yang baharu di tahun 2018 ini .. di sini.

His new school | Copyright: abbyhakka

Sri Aria School, located in Bandar Sri Damansara.

Bagi sesiapa yang mengikuti rapat saya (ada ke?), pastinya tahu serba sedikit tentang sekolah ini. It’s a really new kid in the block and it’s too baby in existence as well kerana masih baru berusia tiga bulan, pada ketika tulisan blog ini ditulis.

Sekolah swasta yang diperakui Kementerian Pendidikan Malaysia (MOE) atau juga boleh saya ketegorikan sebagai homeschooling school di peringkat elementery yang kini sedang hangat diuar-uarkan umum.

It is like an ultimate choice for those parents who wish to homeschool their kids, but unable to do so because of working commitment.

Saya menulis bukan kerana tuntutan mana-mana pihak. Apapun yang ditintakan di sini lahirnya dari pemerhatian dan keprihatinan saya sebagai salah seorang ibu bapa yang berada di dalam sistem pendidikan dalam negara.

Mind you.

The interior of the school. The everyday space for the students to learn within together with their schoolmates | Copyright: abbyhakka.net

Hari pertama menjejakkan kaki ke sekolah ini, I was extremely awed by its interior. Ternyata ciri-ciri ‘freedom’, ‘free-play learning’ dan ‘self-directed learning’ itu jelas dapat dipamerkan menerusi susun atur di dalam sekolah ini.

Pendek cerita, the founder really walks her talk in this.

The other side of the school as I snapped in ‘panorama’ mode | Copyright: abbyhakka

Berpaksikan kepada model Sudbury School, as you may find the meaning in details here, Sri Aria School yang wujud hari ini muncul di saat yang paling tepat sekali, pada saya.

This school where the school administrators take a larger role in determining a student’s curriculum than in a public school, sebenarnya bukanlah sesuatu yang baru dalam sektor pendidikan dunia.

Tetapi, aspek ini, terlalu baru dan memang boleh beri kejutan kepada mana-mana ibu bapa warganegara Malaysia sekalipun.

Tiada silibus, tiada kelas, tiada cikgu DAN yang terpaling best, TIADA PEPERIKSAAN.

Ha!

Itu sudah cukup buat semua ibu bapa menggelupur bukan?

The art room, one of my son’s favourite spot in the school | Copyright: abbyhakka

As you can see, my boy is there | Copyright: abbyhakka

One of the lab made available for the kids at the school | Copyright: abbyhakka

Beginilah, apabila kita sudah terbiasa dengan sistem sedia ada, yang sudah pun sedia wujud dan diperturun sejak 150 tahun dahulu seperti yang dinyatakan di sini oleh Prince EA, susah untuk kita menerima pembaharuan dan pendekatan yang dibawa oleh Sri Aria School.

Sedikit demi sedikit dalam diri saya memang sudah mula terbuka kepada sistem ini disebabkan ada keperluan dalam diri II yang perlu saya berikan perhatian lebih.

He’s that ‘fish that we can never forced to climb trees’. He is. That type. .. dan saya percaya ramai lagi anak-anak di luar sana yang sebenarnya tergolong dalam kategori ini, tetapi tidak dan kurang diberikan perhatian.

Samada ibu bapa tidak menerima maklumat yang cukup dan ke mana hala tuju yang patut mereka pergi dan bertanya, ataupun tidak sama sekali merasakan cara dan kaedah pembelajaran di Sri Aria School ini relevan dengan anak-anak mereka.

His sister spotted in one of the Sri Aria’s lab | Copyright: abbyhakka

One thing for sure, people, this isn’t just about Autism or any other spectrum disabilities discussed widely or even anything related to kids with special needs’ cases, but one of many reasons why this school is here today is MORE THAN THAT.

Kalaulah boleh ada perincian yang boleh saya nyatakan di sini, you would be amazed by those stories. One example that I can quote here is on the rising cases or stories of kids having the idea of committing suicide at a very young age.

Why such thoughts lingered in their mind, anyway? Why there are a lot of depressed children out there? DAN kenapa dalam kebelakangan tahun ini, isu depresi dan hak kanak-kanak yang kita rampas secara tidak sengaja ini yang tiba-tiba memuncak?

Kenapa perlu ada perkaitan depresi dengan dunia atau seawal usia golongan yang dipanggil kanak-kanak atau childhood ini?

No, to me, it’s way more than just a trending topic.

Banyak yang perlu kita singkap balik.

Dan bila berbicara soal ini, banyak kajian yang perlu kita selidik kebenarannya.

Jangan kaitkan dengan mitos dan kisah lampau anda sampaikan terkeluar ayat begini: “Nah, dulu saya belajar kena rotan, ikat dan dirantai dekat batang pokok, OK je”.

Kenyataan sebegini tidak lagi relevan pada saya. In 2018, dah tidak relevan.

Ada cara, ada kaedah yang lebih halus kita kena dekati anak-anak hari ini.

We don’t want to create another zillion of this category type of people that lives under pressure all the time.

Yes, mana hendak pandai kalau tidak belajar?

Tetapi cara belajar hari ini .. kena ada kepelbagaian. Itu maksud saya.

I wish I can really go into depth in telling you more about this.

Sebagai wartawan, membaca, menemubual dan menulis artikel daripada mereka yang super berpengalaman dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak ini sahaja sudah cukup menggerunkan. Tambah mengejutkan, kalau baca findings daripada overseas’ experts. Ada pernah anda peduli?

But like I said, there are always better ways to educate parents nowadays.

Tentangan itu pasti ada. Terlalu banyak.

Berpesanlah sesama anda and seek help if you (or your kids) need help.

Satu sahaja.

Look at this picture below. If you want the same incident to happen for generations to come, silakan.

I am more than happy to be your front desk counter for any assistance needed. Like I said earlier, jangan tunggu sampai anak anda bekeperluan untuk perkara yang anda sendiri tidak mahu ianya berlaku.

Kepelbagaian latar belakang keluarga, pendidkan dan ekonomi di antara kita, tidak memustahilkan kanak-kanak hari ini adalah seperti mereka hari ini.

Make them learn, by themselves. Cause they (already) have brilliant minds with them. We help and assist them at all cost and by all means — cause that’s (definitely) our responsibilities towards them, right?

Their happiness is what we care most, don’t we?

A post shared by abbythejourno (@abbythejourno) on

Till next post, everyone! On how II has already involved himself more seriously in football training and his first time went to the elderly house, recently.

Care to know how Nawal is doing in her first year in KinderKaizen too?

You really have to wait for next.