A Visit…

Di suatu pagi Sabtu yang sedikit berkelapangan berbanding hari biasa, kakak dan seantero keluarga kecil decided to just rest easy with our routine and kids, thus ended up to be at this place for half a day there.

img_3966

Ini adalah KinderKaizen, cawangan Bukit Jelutong.

Sejenis mengundang dan menyeru betul tempat ini untuk kakak singgah dan tinjau keadaan dari sejak kali pertama cawangan ini diiklankan. Dan sejenis kakak juga yang sukakan perkara-perkara baru what more that has valueable, interesting point of views (and pictures as well) to be shared, keterujaan untuk berkongsi itu didorong oleh kedatangan kami ke tempat ini.

Mengenali Teacher Najmi, the owner of the BJ branch from this one creche handled by Haikal Outdoor Playgroup di PPAS Shah Alam at that time, I was actually excited to meet her again.

What more knowing her stories from Dr Putri’s updates, I know that the quality in her surely best suit the image or brand of Kinderkaizen BJ.

Undoubtedly, betul.

Graduated from the UK in ECE, sentuhan dan impiannya to championing childhood dizahirkan secara tidak langsung menerusi cawangan premis yang dikelola.

img_3979

The outlet’s layout is superb and very much attractive to grab the attention of whoever kids that come over to this place. In my point of view, kids will get very triggered looking at the place, what more to venture in at every corner of the place.

To me, kepelbagaian sudut yang ada di cawangan ini sebenarnya mencerminkan juga kepelbagaian minat yang ada pada diri anak-anak.

They can be the one who loves books, or arts, or games or adventures thus, keberadaan layout di cawangan Kinderkaizen yang satu ini membolehkan anak-anak menikmati dan mencuba setiap ruang yang ada.

Thumbs up, teacher Najmi and team!

Pada hari yang sama sebenarnya diadakan Open Day for selected KinderKaizen branches.

Justeru banyak jugalah parents yang datang dan bertanya itu dan ini. Ada yang pernah kakak berjumpa dengan segelintir daripadanya ketika Froebel Seminar Series minggu sudah.

img_3969

Tiada tips khusus maha dahsyat yang boleh kakak perincikan di sini, tetapi ada beberapa ciri-ciri yang boleh diutamakan dan diberikan perhatian oleh para ibu bapa sebelum memilih pra-sekolah (tadika) bersesuaian;

(Nota: Kakak senaraikan ini adalah berdasarkan pengalaman bersama anak teruna si II, maka keserasian dan kesesuaian yang dirasakan perlu sahajalah boleh anda ikuti ya?)

1. Utamakan keupayaan dan kecenderungan anak.

  • Maksudnya mudah. Bertanya terus kepada anak sama ada apakah yang dia mahu belajar atau peroleh daripada senarai tadika yang kita ada untuknya. Menyedari sikap ibu bapa yang terkadang  tiada punya pilihan lain tetapi terpaksa ‘bereksperimen’, justeru ya .. anda boleh memilih bagi pihak mereka, TETAPI sentiasa tanya adakah mereka seronok/bahagia/selesa di tadika tersebut. Kemestian yang tidak boleh dipandang ringan.

2. Tiada salahnya memilih tadika yang mengketengahkan pendekatan PLAY-BASED learning untuk kemasukan umur 3/4/5 tahun sekalipun.

  • Perlu diingat bahawa fitrah anak-anak itu bermain. Kalaupun tadika yang anda pilih dan suka, mahupun anak anda pilih dan suka itu TIDAK LANGSUNG BERTERASKAN AKADEMIK, let him/her be and choose. They will learn eventually walaupun berada di tadika yang menggunakan pendekatan sebegini. Percayalah!

3. Lokasi pra-sekolah perlu berdekatan dengan anda/ahli keluarga.

  • Be it you (the parents) atau penjaga, tadika yang dipilih perlulah hampir sekali dengan individu-individu ini. BUKAN dekat dengan lokasi/alamat rumah, semata. To me, perkiraan begitu sedikit silap dan perlu disemak semula, kalau sungguh terpaksa.

4. Once enrolled, berkomunikasilah selalu dengan anak-anak.

  • Komunikasi dua hala sebelum dan selepas enrollment anak-anak ke pra-sekolah, pasti ada bezanya! Get to know their feelings and how far have they coped at the kindy.  It is highlighted sentence there, thus read between lines of the meaning and message, please.

… dan banyak lagi, yang sekiranya ada faktor lain yang perlu diambil kira .. berbuatlah sesuatu demi anak-anak anda.

Terima kasih again, teacher Najmi. For the sharing talks and etc, I wish you and team the very best in shaping our small generations about the value of life and how they should do best with their gifted talents.

img_3963

It’s TOO Much TOO Soon!

Siaran tergendala terlalu banyak for many, many and many unavoidable reasons. Mohon maaf.

Itu sahaja yang mampu kakak luahkan for the long hiccups here.  Jangan ditanya apa dan mengapa, percayalah .. BLOG senantiasa menjadi dambaan pilu kakak untuk jenguk (baca post-post lama la selalunya), apatah lagi mahu kemaskini .. just right on time whenever I feel like doing it.

Tetapi keterbatasan masa dan waktu itu terlalu banyak, hence .. be ready for LOTS and lots of updates here from now on ya.

(Berbaur ugutan sangat! hehehehe excited much?)

On the past few weeks .. keterujaan membawa Imran Imtiyaz, my dearest son to a creche ever since he was discharged from IJN on last July, adalah sangat memuncak .. knowing the fact he’ll be meeting the public and other kids and started to go hyperactive or ‘wild’ again as he always does.

Perasaan berdebar dan was-was yang tidak pernah tenteram itu sentiasa ada dalam diri kakak ini sungguhpun 3 bulan dah berlalu dan tiada ketampakan yang tidak elok pernah ditunjukkan anak teruna ever since his open heart surgery itu.

Alhamdulilah (big time) for that, sebenarnya.

img_3433

To be honest, I am in love with this poster for its best picture captured there as well as for its design. Sejenis powerful yang macam mana entah. Schematic and attracting habis! (to me who really knows how to value designs, yang gempak disebabkan alasan yang jelas lagi nyata; kakak sejenis tidak pandai melukis .. that’s for sure bahahahaha)

Yes, we both went for this event. At it was my first time, stepped into KLMUC building. Awed by the ambience sebab yeah .. terfikir bila lagi boleh menjadi pelajar semula itu memang selalu sangat bermain-main di benak hati kakak ini.

Back to the event, maaf .. terlalu banyak interruptions kan?!

Seminar yang sebenarnya perlu direbut peluang menghadirinya oleh ramai ibu bapa di luar sana, tetapi sayang seribu kali sayang .. tidak semua betul-betul bersedia atau mungkin juga tinggi rasa ketidaksedarannya untuk ambil tahu apatah lagi berbuat sesuatu mengenainya … betul?

img_3572

Di Malaysia hari ini (I believe seantero dunia pun), situasinya sudah terlalu jauh berbeza.

Ya betul, kita hari ini adalah generasi yang terdidik dengan sistem yang sama yet still doing well now dalam segala segi.

Tetapi dalam konteks hari ini, kesan dan akibat kepada generasi Y or even Alpha dan seterusnya … implikasi dan kaedah tidak lagi boleh sama, dan perubahan di dalam sistem pendidikan pada hari ini juga sewajarnya PERLU seiring dengan perubahan trend di kalangan anak-anak.

It’s very too much too soon;

  1. … Kalau sehinggakan anak itu sudah memberontak atau kemurungan untuk melakukan apapun yang bukan minatnya.
  2. … Kalau sehinggakan anak itu sudah seperti robot, ikut dan buta-buta menerima apa jua arahan dan kehendak kita, si ibu bapa.
  3. … Kalau sehinggakan anak itu menzahirkan ketidaksediaannya untuk belajar (atau yang bukan minatnya), tetapi apa yang ibu bapa buat adalah terus mencuba dan mencuba, tanpa kalah … ??
  4.  … dan banyak situasi-situasi lain yang menjurus kepada creating the unhappy child of yours. Faham situasinya?

img_3578

Throughout that one whole day seminar, mesej yang ingin disampaikan oleh panelis pada hari berkenaan adalah sangat MUDAH. Literally, too easy to understand (kalau terbukalah minda dan hati anda untuk menerima apa yang disampaikan pada hari itu).

Apapun kaedah dan pendekatan yang mahu diterapkan terhadap anak-anak anda pada hari ini, pastikan … KEBAHAGIAAN dan KESEDIAAN mereka dalam menerima apapun bentuk pendidikan yang anda mahu berikan diambil kira 100 peratus dahulu sebelum mengimplementasikannya ke atas mereka.

I’ve said it clearly and using a very simplest term, of course.

Sebab utama juga … adalah ibu bapa harini mempunyai kepelbagaian latar belakang yang undoubtedly credible enough to give their very best for the children’s sake.

But in ‘assessing’ your children’s happiness, do you think you’re good at interpreting them?

Fikirkan.

Ilmu keibubapaan itu terlalu luas. Aspek penerimaan kritikan dan perubahan baru (like what KinderKaizen is doing currently to championing childhood by doing play-based learning) di kalangan ibu bapa di Malaysia hari ini juga adalah salah satu penyumbang lain yang menjadikan misi mengutamakan kebahagiaan anak itu kadang-kadang terabai.

Justeru .. there, up above .. saya sudah menyatakan apa yang saya rasa terbuku, dan rumusan paling mudah boleh diuar-uarkan kepada umum di luar sana.

It’s very too much, kalau;

  1. .. daripada kajian yang dibuat, hanya 2 sahaja indikator untuk faktor kebahagiaan anak dalam memilih pra-sekolah bersesuaian. Berbanding 28 indikator yang lain, semuanya menjurus kepada kecemerlangan akademik (academic success), prospektus/falsafah sekolah dan lain-lain.
  2. .. sekiranya perkembangan kognitif otak (10%) ditekan habis-habisan sedangkan 90% lain bahagian otak ditolak tepi perkembangannya, sungguhpun (that 90%) should be given priority at the first six years’ life of a kid?

I would love to quote my son’s case for example.

He loves to play. Terpaling dan teramat suka. Playful, hyperactive kid .. you name them. He really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he turned out to be really matured (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

But, he really learnt from playing. Apapun yang dia belajar daripada bermain, he can turned out to be a really matured boy (especially once he stepped out from the KinderKaizen centre after 5.30pm) baik dalam tindak tanduk ataupun gaya percakapan.

In his case yang saya sendiri rasakan he’s somehow a year lagging from his peers, KinderKaizen terlalu banyak mengubah dia.

Walaupun demikian, perasaan untuk mencuba dan melihat keupayaan anak yang lain tetap ada dalam diri kakak ini. Being typical Asian mother (like I’ve always said), cuba juga lihat kalau-kalau ada ruang akademik yang dia boleh terima dan get blend into it.

Surprisingly, he can! He really can … if only, he’s ready and happy to learn which eventually I could sense he has achieved or learned really well from what teachers or friends in KinderKaizen have taught him.

See!

Ingat, anak-anak zaman hari ini .. bukan setakat fizikal dan mentalnya sahaja kita perlu tackle dan kenal, tetapi EMOSInya juga adalah perkara terutama yang perlu diberikan perhatian sama rata.

Di Malaysia, saya kurang pasti kalau ini pernah terjadi. Di Singapura (lihat di bawah), sudah.

You want it to happen to your own child?

img_3594

Please, fikir-fikirkan semua.

More to come on this issue here, on my blog.

Please continue to support and embrace this kind of approach and message for your children’s sake.

Sekian,

Ibu Prihatin yang Selalu Mencuba Mengajak.

1H 2016

Pejam celik, pejam celik …

(Wait, too cliche to start with something that has been repeated too many times)

Thus, let me begin with …

We’re about to enter the first half of the year.

(Yes!)

It also indicates that we’ve another 6 months more to accomplish whatever targets that we’ve set the bar and points to achieve by end of this year.

I’m also included, in this regard and therefore amongst those is the development that I wish my son, Imran Imtiyaz could potentially do at his biological ability and year of birth (because these two have always been the factors for me to study his pattern and preferences).

And for this purpose, KinderKaizen has apparently become the first to come out with their approach and as always, I’m anticipated by all of their programmes and activities that very much likeable by my boy!

image

Yesterday (May 22), was a Parents-Teachers’ Meeting Day for Phonics Learning class. As you may aware, II has been attending the class consistently every Saturday ever since it’s launched back in January.

This is an awaiting event for me, cause I have been always asking and curious about his progress on learning phonics.

Since I’m alone with the kids from the beginning till the end of the session, to be honest, I was too knackered entertaining my kids’ ‘aggressiveness’ at the play centre but overjoyed knowing II has actually done some impressive progress as what I’ve expected from him.

image

image

‘Expected’ di dalam konteks ayat di atas kedengaran sangat tipikal for an Asian mother like me to have always such expectation in mind. Not just one, maybe tremendous number of them. Erk.

I am an Asian woman (obviously), a Malaysian mother in fact .. thus inilah yang sebenarnya mentaliti klise yang berkali-kali aku juga selalu mengingatkan diri to be as cool as I can be, towards my children’s growth milestone.

Sedangkan dalam konsep KinderKaizen itu sendiri juga ada memberitahu that we couldn’t really expect atau menjangka apapun jua perkembangan anak-anak ini boleh memenuhi syarat yang sudah kita (the parents) tetapkan untuk mereka.

In this case, rest easy, parents! Rest easy, jugak kau Abby oit!

What makes me too comfortable with KinderKaizen concept and team members is that their consistency in educating the parents over and over again, selagi berkesempatan dan berpeluang!.

image

Though I’ve attended few of their parenting classes before, another session with them last Saturday wouldn’t cost any harm for me to get refreshed.

Dan buat pertama kalinya juga, Nawal terpaksa ditinggalkan bersama KinderKaizen teachers yang ada, while I went to the upper level to attend the briefing.

Pertama kali juga rasa impressed, teruja dengan anak sekecil itu mampu bawa diri macam burung yang dilepaskan bebas dari sarang sahaja gayanya ha! KinderKaizen is definitely born for a precious child like Nawal Najah too, wehoooooooooooooooo!

image

In short, I am satisfied with II’s first half, as well as mine in the working field. The first half that is super blessed with small achievements that last thousands of memories for us to remember.

Now, II is having his assessment week at his Little Caliph kindy. There’ll be one day exactly the same like we had last Saturday.

But hey, who really cares?

II has already impressed me, enough! Hiks!

image