… The Children Project.

Kali pertama mengenali kumpulan pencinta kanak-kanak ini adalah menerusi satu acara santai di Lake Garden beberapa bulan lepas.

Sebagai Ibu yang sentiasa mencarikan alternatif apa terbaik untuk membawa anak-anak mengenali alam, sambil pada masa yang sama ada kesempatan untuk kakak timba ilmu, sudah tentu acara santai by TheChildrenProject ini beri peluang yang best.

Maka berkampunglah kami anak-beranak di pagi Ahad berbahagia itu.

Sejenis gathering di pagi hujung minggu yang mudah penganjurannya tetapi ada manfaatnya yang besar untuk para ibu bapa tahu betapa kehidupan kanak-kanak itu prioritinya adalah kebahagiaan mereka sebagai KANAK-KANAK, bukan KEHENDAK kita ke atas mereka.

 

Let me straight to the points that I wish to highlight here again, and again.

 

Betul, terkadang memang bukan senang untuk menyeru dan mengajak ke arah berubah dari stigma dan pandangan skeptikal pemikiran ibu-bapa Malaysia pada hari ini.

Banyak saja winning judgement mereka, banyak juga yang menafikan kebenaran dan hak anak-anak ini dan tolak tepi terus ideologi (kononnya, pada mereka) yang mereka susah hendak percaya keberkesanannya (iyalah .. takkan dengan PLAY sahaja anak boleh pandai dan skor A semua subjek!)

Tetapi mereka lupa, bahawa zaman dah terlalu berubah dan apa yang menjadi amalan selama ini (sistem pendidikan yang kita alami sejak 20-30 tahun lepas) sehingga membentuk SIAPA KITA PADA HARI INI itu belum tentu berjaya mencorak traits yang sama bagus dan baiknya untuk kanak-kanak hari ini.

Dengan cabaran hari ini dan kepelbagaian faktor yang menyumbang kepada kelangsungan hidup anak-anak kecil yang gemarnya memberontak, kreativitinya menjangkaui had pemikiran si dewasa dan multiple intelligencesnya yang lebih dari sekadar perkataan dan nombor .. tidakkah pendekatan juga perlu seiring dan diubah mengikut keperluan ini?

 

Terasa seperti menulis sesuatu yang tersangat berat pula untuk mukadimah acara yang teramat santai ini. Maafkan hamba.

 

Basically, that was the main purpose of this gathering.

Jumlah kehadiran pagi itu dapat kakak kira dalam lebih kurang 10 pasangan ibu bapa dengan anak masing-masing.

It is still a small number. Tetapi apa yang paling diharapkan adalah kesedaran dan pendedahan mengenai ini dapat dihebahkan perlahan-lahan ke dalam masyarakat harini.

.. which I pretty much agree with that.

Bila lagi mahu bermula di Malaysia nieh? Sekurang-kurangnya ada langkah-langkah kecil beginilah that more will get the same message and note.

****

TERBARU, we went to another event organised by the same group of young activists. This time around it was held at their office nearby Setia City Mall.

Kali ini perjumpaan adalah lebih meriah. Lebih ramai ibu bapa dan banyak juga pernyertaan daripada kanak-kanak yang pastinya golongan yang terpaling ceria bila diberikan peluang bebas begini, like the small kid in the picture below.

Spot the unusual?

Nawal, anak dara kakak yang paling tidak sukalah dikawal beriya, atau dalam erti kata lain she won’t allow you to be the helicopter parent, at all. Maka, terjadilah senario seperti dirakam dalam gambar di atas. Sebab memang sejenis kakak lah, tidak berapa gemar nak suka, pantau ke hulur-hilir tak memasal macam helikopter tu ha.

From this whole event, one thing that I would like to describe a little bit is about this one kind of parenting, that seems to be most favourited by many of us, the parents.

Soalnya, pernah dengar istilah helicopter parent?

 

Atau sudah terbiasa dengar tetapi tidak langsung ada keinginan mahu berubah ke arah itu? Or at least mencuba tidak menjadi helicopter, walaupun sekejap-tetapi-selepas-10min-tetaplah-juga-mahu-berputar-perhati-anak? Pernah cuba lakukan itu?

 

Here’s the thing.

I even have big argument (a peaceful one, of course) about this with my husband. Bukan apa, sebab naturally kita ini sudah terbiasa dengan seruan ‘… pergi perhati anak. Nanti terjatuh, tersungkur pulak!’

Get the checklist from this link, peeps: http://bit.ly/2rhDZle

One thing about this kind of parenting is that, parents do not aware that the more constant you hovering over your child, it may hurt his/hurt development

****

Sebab kakak menyentuh soal helicopter parent ini adalah kerana … dalam pada acara sedang berjalan di pejabatnya TheChildrenProject ini, kakak memang lepas bebas kedua-dua anak mahu buat apapun sekalipun. Maka, berkeliaranlah mereka sesungguhnya dengan penuh rasa bahagia tanpa halangan.

Dah tentu, pemantauan tetap juga dibuat (risau tetap ada). Tapi tersangat minima dan dalam keadaan jarak yang sangat jauh, asalkan masih dalam jangkauan mata yang melihat.

Dr Putri yang sedia maklum cara saya pun dah terbiasa dengan senario Nawal (macam dalam gambar). Ada juga parents yang melilau cari manalah mak budak si kecil yang tak reti duduk diam kacau stage etc etc .. tetapi tiadalah kakak pedulikan sebab bukan cara kakak nak mengejar dalam kawasan yang kakak percaya selamat dan minima kecederaan yang boleh berlaku.

Tips untuk mempunyai perasaan yang sebegini relax atau dalam erti kata lain avoid to be ‘the most successful helicopter parent’ ini adalah:

  1. Know well of your child’s capability and learn (or detect) the pattern of his/her behaviour.
  2. Know how to cool down and giving time off to your child if you’re needed to correct him/her. Use flexibility and not force.
  3. The parents first, need to calm down, at all cost. Persetankan sahaja mata yang memandang tajam atau telinga yang mencapang luas sebab bakal melihat/mendengar how will you react and deal with #yourkidsrealsituation.
  4. Let your children BE themselves. Dalam erti kata mudahnya yang lain adalah layankan sahajalah mereka. Don’t argue immediately, entertain and listen to their words and expressions first.

The real situation where the kids enjoyed themselves during the event

Met these two lovely kids at the event too. They knew how to behave and taking care each other while their mother was listening to the talk. Here I snapped the picture of them cause they were too cute talking to me like they’re mine.

Point nombor 3 itu yang terpaling susah buat dan mahu dicapai, betul? How can you really calm down yourself if your children can’t even know how to settle down themselves?

Trust me, memang bukan mudah untuk buang perasaan dan ubah tingkah laku untuk tidak menjadi helikopter parent.

Tetapi …

Cuba bayangkan situasi dan keadaannya bila anak itu merasai tits and bits of life; jatuh dari basikal, luka dan menangis keesakan sebab menahan pedih?

Wouldn’t such incident will expose you and your child to another level of life where the kid can learn? Tentang bagaimana rasanya sakit, bagaimana berdepan dengan situasi begitu — to seek help or menangis dulu, OR bagaimana rupanya luka di tangan/kaki terjadi bila jatuh begitu?

These can only be learnt if it happens for real.

Sampai bila perlu dilindungi secara paksaan semahunya begitu sehinggakan ada elemen kehidupan yang boleh mereka pelajari? Suatu kerugian besar rasanya if such kids aren’t allowed to feel and experience that.

Fikirkan implikasi ‘kerugian’ itu. Lakukan pemantauan yang berkadaran dan bukan KETERLALUAN.

If you’re reading the symptoms in the link attached above, you’ll get what I mean by bold word (above) … and surely, I am and will not going to be one. Sesungguhnya bukan juga diri kakaklah hendak ‘melindungi’ anak-anak cara begitu sekali.

****

The beauty side of stress-free yourself from this kind of annoying parenting is something that I can also greatly learnt from what my elder son has to go through in his life, especially when he’s diagnosed with VSD and need to undergo an operation procedure last year.

The two babies that always being original to themselves.

Now, as he’s also with high emotional intelligence, tersangat mudah bagi dia untuk merasai sakit yang perlu ditanggung orang lain, berdepan dengan situasi yang sama: duduk di hospital, getting injection, the scary/phobia feelings of meeting the doctor and nurses etc.

Jadi …

Make a change, though starting with a small one for a better us, better children of the nation.

Jangan prejudis dan jangan juga meletakkan kepentingan diri sendiri tanpa mempedulikan kebahagiaan anak-anak yang mereka sendiri punya keinginan untuk disuarakan dan didengari.

Mesej ringkas ini hanya sekadar tulisan pesanan khidmat masyarakat yang tidak perlu kakak berselindung lagi. Biar jadi hebahan sebab kakak sendiri bukan Ibu yang hebat, tetapi mahu sentiasa belajar jadi hebat for the sake of the two babies of mine.

Dan teramatlah rimas sebab acapkali ditemukan dengan situasi ibubapa yang memusing macam helikopter ini di mana-mana. Terlalu sickening, pada saya.

As simple as my kids have changed my life with their presence, therefore I will need to change myself for the better them.

Sekian,

Tukang-Tulis-Bukan-Ibu-Hebat